מבצר ההרודיון

07/10/2020

טוב, זה לא בדיוק מבצר קלאסי, יותר בסגנון "ארמון הקיץ של הורדוס", אבל אי אפשר להתעלם מהמונומנט ההיסטורי-אדריכלי היפייפה הזה, בצורת חרוט, שנבנה על הר מלאכותי (!) שהוכן במיוחד עבור הורדוס,  וחוצמיזה מכפת לכם? תנו לו.

פארק (גן לאומי) הרודיון
הרודיון, צילום: דורון ניסים

אז מה הסיפור של הרודיון ואיך הוא הצליח להשתרבב פנימה להיכל התהילה של המבצרים?

אפשר לומר באיזשהו אופן שאכן, מדובר במבצרו האחרון של הורדוס. המלך הבנאי, שהשאיר את חותמו על הארץ הקטנה הזאת בכל כך הרבה מבנים מיוחדים, כשגולת הכותרת שלהם הוא בית המקדש השני עליו נאמר שמי שלא ראה אותו "לא ראה בניין יפה מימיו", לא היה חף מפגמים.

למעשה, הוא היה עמוס בהם.

הורדוס היה קנאי ופרנואיד, שחשד בכל מי שסביבו, לעיתים בצדק, לעיתים פחות. כאקט של הגנה הוא הרג את כל מי שהקיף אותו כולל הקרובים לו ביותר, וברגעים שבהם היה צריך מפלט- הגיע לפה. לארמון הקיץ המיוחד הזה שנקרא, איך לא-על שמו.

את מראה הגבעה שלו קיבל המבצר מסוללות העפר העצומות שנערמו סביב חומותיו בשלב הבנייה השני של הרודיון כאשר הורדוס מכסה בעפר מבנים רבים ביניהם תיאטרון, חדר כס ומחסנים כדי להכין את ההר למאוזוליאום לעצמו. כלומר, הורדוס תכנן להקבר כאן, והצליח לו, דרך אגב. לפי ההסטוריון יוסף בן מתתיהו הורדוס נקבר באתר בטקס מפואר אבל נגיע לזה עוד מעט.

בזמן המרד הגדול התבצרו פה היהודים כנגד הרומאים אך נחלו מפלה כאשר הרומאים הצליחו לדכא את המרד, ולהשתלט על המבצר. נסיון התבצרות נוסף נעשה בתקופת מרד בר כוכבא אך גם הוא כשל והמקום ננטש מאז לתקופה ארוכה.

קפיצה בזמן קדימה לימנו אנו.

לאחר יותר מ-30 שנות חיפושים באתר, במאי 2007 מכריז פרופ' אהוד נצר  כי מצא את קבר הורדוס.

נצר, שחיפש כל חייו את קברו של המלך הבנאי, סיים את משימתו אך באופן טראגי מאוד, גם חייו הסתיימו עקב החלקה ונפילה במקום, הוא נפצע קשה ונפטר כעבור שלושה ימים.

פארק (גן לאומי) הרודיון
מודל קבר הורדוס בגן לאומי הרודיון. צילם מנו גרינשפן

בשנת 2013 הוצגה במוזיאון ירושלים תערוכה: "הורדוס – מסעו האחרון של מלך יהודה", שהוקדשה לזכרו של פרופ' נצר. אכן, להסטוריה דרכים משל עצמה לכתוב את פרקיה הדרמטיים.

 

 

קטגוריות

גני שמורה קשורים