מבצר נמרוד
07/10/2020בגן הלאומי מבצר נמרוד מתנוסס אחד המונומנטים ההיסטוריים הכי יפים שקיימים פה. הבניה, העיצוב המרשים, החדרים הנסתרים, הקשתות המרשימות ובעיקר הנוף הנפלא ונקודת הגובה עליה חולש המבצר הזה, כל אלו מעניקים למבצר ובצדק את התואר המבצר המרשים בישראל. אגב, הוא המבצר הגדול ביותר שנותר בישראל מימי הביניים.

נניח שהיה לכם מבצר. איך הייתם קוראים לו?
"המבצר"? "מעוז הכוח"? "מגדל העוצמה"?
מה דעתכם על "יוסי"?
כי זה מה שקרה למבצר נמרוד, אבל בל נקדים את המאוחר.
על השורה התחתונה כולם יסכימו, בגן הלאומי מבצר נמרוד מתנוסס אחד המונומנטים ההיסטוריים הכי יפים שקיימים פה. הבניה, העיצוב המרשים, החדרים הנסתרים, הקשתות המרשימות ובעיקר הנוף הנפלא ונקודת הגובה עליה חולש המבצר הזה, כל אלו מעניקים למבצר ובצדק את התואר המבצר המרשים בישראל. אגב, הוא המבצר הגדול ביותר שנותר בישראל מימי הביניים.

קצת פרטים טכניים לפני הג'וס:
מיקומו של המבצר הבנוי בגובה של כ-760 מטר, והוא משתרע על פני 33 דונם כשהוא מוקף במצוקים תלולים, חלש על אחת הנקודות האסטרטגיות ביותר בדרך שהובילה מעמק החולה והגולן לעבר סוריה. ותחילתו אי שם בממלכה הצלבנית.
כדי לתת קרדיט למי שמגיע לו, המבצר שוקם ונבנה בזמן שלטונו של אל עזיז עות'מאן, בן אחיינו של צלאח א-דין מייסד השושלת האיובית והוא נבנה בחופזה על מנת להשיג נקודת שליטה אסטרטגית אל מול הקיסר הגרמני פרידריך השני שהגיע לסיבוב כיבוש צלבני. מבצרים נוספים נבנו גם בבבעל-בק שבבקעת הלבנון, בבצרה, בבשן ובעג'לון שבגלעד. העניין הוכיח את עצמו. כי גם 1253 הצלבנים בפיקודו של לואי התשיעי מלך צרפת לכבוש את בניאס ומבצר נמרוד ונכשלו בכך.
אך לא לעולם חוסן.
הבאים בתור לתפוס שליטה על המבצר הם הממלוכים, בייברס השליט הכל יכול (כמעט), הפקיד את השליטה בידיו של עוזרו הנאמן ביליכ, וזה הסתער על המשימה בחדווה: מגדלים קשתות ועוד תוספות ברמה גבוהה ומהחומרים המשובחים ביותר. מותו של ביליכ הפסיק למעשה את פרוייקט הבניה, והאימפריה העותמא'נית הפכה את המקום לבית כלא (מפואר במיוחד, תודו) ובמהלך הזמן ננטש המבצר לגמרי, למעט אי אלו קרבות מזדמנים.
בזמן מלחמת ששת הימים שימש המבצר בידי הסורים כמבצר תצפית וחזיתו נפגעה בשל כך מהפצצות חיל האוויר. כשהמבצר חזר לידי שליטה ישראלית הוא שופץ, שוקם ונחקר וכיום הוא גן לאומי מהמרתקים והיפים שיש. אה, ולגבי השם שלו?
אנחנו מתפלאים עליכם.
נמרוד! על שם הדמות התנכית מתקופת אברהם אבינו. לא מצלצל?
על פי האגדה, במקום זה העניש אללה את נמרוד, גיבור הציד והחדיר לראשו יתוש ששיגע אותו. אגדה אחרת מספרת על אותו נמרוד, שבנה כאן את ארמונו וממנו שלח יד ארוכה כדי לשאוב מימי הבניאס הסמוכים. ועל אגדות- לא שואלים שאלות.

אולי יעניין אותך גם
גני שמורה קשורים