מה עדין חופרים במצדה?!
19/11/2018לא מצאו כבר את הכל? אז זהו שלא... החפירות במצדה חודשו לפני שלוש שנים בידי משלחת החפירות למצדה ע"ש משפחת נוישטטר, מטעם המכון לארכאולוגיה של אוניברסיטת תל-אביב. לא רק שאנחנו שואלים שאלות חדשות אלא שאנחנו גם עושים שימוש בכלים מדעיים חדשים שלא היו מוכרים לפני חמישים שנה. החיבור הזה מאפשר לנו לחשוף פרקים חדשים בתולדותיו של האתר הנפלא הזה – גן לאומי מצדה.

כמה דברים שלא ידעתם על החידושים בעבר של מצדה, שהסטודנטים שלנו והמתנדבים עזרו לנו לגלות:
- מצדה היתה מקום ירוק. כשעולים לאתר שנטוע באמצע מדבר יהודה ליד חופי ים המלח קשה לדמיין שהוא היה פעם גן פורח. באמצעות טכניקות מתקדמות הקשורות למחקר הארכאובוטני בהובלת ד"ר דפנה לנגוט, מצאנו עדויות לקיום פעילות גינון וחקלאות באתר מימי המלך הורדוס הגדול!
- בשלוש השנים האחרונות השתמשנו בתיאום עם הנהלת הגן ברחפנים מיוחדים שיצרו תמונה תלת-ממדית של האתר. הנתון הזה אפשר לנו לשפוך אור על מערכת השבילים הקדומה שעלתה וירדה מההר ולגלות חלקים נוספים לא מוכרים שלה. בנוסף קבלנו תאריכים חדשים ולא פחות חשוב גילינו מתקנים חדשים הקשורים במערכת איסוף המים שאפשרה חיים באמצע המדבר.
- למצדה יש עבר חשוב ומשמעותי בתקופה הביזנטית. לראשונה חפרנו חלקים משמעותיים מהמנזר שהיה שם במשך כמה מאות שנים ובין היתר גילינו השנה כתובת לא ידועה שמזכירה את… ישוע.
- העולם שאנחנו חיים בו היום הוא עולם בתנועה. בני אדם מהגרים ועוברים ממדינה למדינה ולפעמים מיבשת אחת לשניה. האפשרות להתייחס למצדה של ימי המרד הגדול דרך המשקפיים של "ארכאולוגיה של פליטים" מאפשרת לנו לספר את הסיפור של קהילת הפליטים של מצדה ולפעמים אפילו סיפורים של אנשים בודדים שאנחנו מכירים אותם בשמות ובמקצועות שלהם. ככה מצאנו לא רק מאפייה במצדה, אלא גם את שם האופה של מצדה ואת המוצרים שהוא אפה תוך כדי המצור הרומי על מצדה.
- מה אתם הייתם לוקחים אתכם מהבית אם הייתם חייבים לברוח ממנו? את הנייד? תכשיטים, כסף? מזכרת מסבתא וסבא? בחפירה השנה מצאנו בחדר קטן ריכוז תכשיטים של אבנים חצי-יקרות שבמקור יובאו לארץ-ישראל ממרחק של אלפי קילומטרים (!). האבנים השתייכו למשפחה עשירה של פליטים שמצאה מקלט במצדה תוך כדי המרד והביאה איתה.
המחקר באתר ממשיך כל השנה אבל במהלך כל חודש פברואר הקרוב (2020) תוכלו להגיע לגן לאומי מצדה ולראות מקרוב את המשלחת תוך כדי פעילות!
אתם מוזמנים לבוא לבקר!
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים