מזל טוב! שתי שמורות טבע חדשות הוכרזו בישראל
16/12/2018רשות הטבע והגנים הודיעה על הכרזתן של שתי שמורות טבע ערכיות ומשמעותיות - שמורת הטבע נחל שילה באזור המרכז בסמוך לעיר אלעד ושמורת הטבע רכס בשנית ברמת הגולן.

רשות הטבע והגנים חשפה ביום שלישי, ה-11 לדצמבר 2018, במסגרת מפגש העיתונאים השנתי שערכה, שתי שמורות טבע חדשות, ערכיות ומשמעותיות במיוחד שהוכרזו לאחרונה באופן רשמי. ההכרזה הרשמית היא השלב הסופי בתהליך הכרזה על שמורות טבע , שאורך מספר שנים ורצוף שלבים מורכבים.
"הכרזה על שמורות טבע היא הדרך הטובה ביותר לשמור על ערכי הטבע היפים והייחודיים של ארצנו למען הדור הנוכחי והדורות הבאים", הדגיש שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים. "כל אדם באשר הוא צריך טבע יפה בסביבתו שיעשיר את עולמו ויהווה לו מקור השראה, ישמור על בריאותו ויאפשר לו ליהנות ממנו. שמורות הטבע שומרות ומזינות את הטבע היפה של כל הארץ. שמורות הטבע והשטחים הפתוחים משמרים ערכים רבים גם לאדם וביניהם פתיחת מסלולי טיול, מניעת השתלטות על קרקעות, מניעת שוד וכרייה לא חוקית של ערכי טבע, סילוק מפגעים, התקנת אביזרי בטיחות ועוד. לצערנו תהליך ההכרזה על שמורות הטבע בישראל הוא ארוך מידי ובסופו של דבר הן הטבע והן האדם משלמים את המחיר. יש לפעול יחד עם כל הגורמים המעורבים בתהליך ההכרזה כדי שתהליך זה יתקצר משמעותית".
גולדשטיין הודה על קידום ההכרזה לשר האוצר, משה כחלון, יו"ר המועצה הארצית וקבינט הדיור זאב ביילסקי ולדלית זילבר יו"ר מינהל התכנון שסמכות ההכרזה הרשמית בידם.
שמורת הטבע נחל שילה
איפה? השמורה משתרעת על שטח של 6,848 דונם דרומית לראש העין, מערבית לקו הירוק, צפונית לכביש 465 ואלעד במערב.
חשיבות: השמורה הינה חלק מהעוגנים החשובים של המסדרון האקולוגי הארצי – רצועה רציפה של שטחים פתוחים, המייצרת קישוריות בין שטחים טבעיים במטרה להבטיח תפקוד של מערכות אקולוגיות ולצמצם פגיעה במגוון הביולוגי. אובדן המגוון הביולוגי גורם לפגיעה מתמשכת באיכות חייו ורווחתו של האדם. השטחים הפתוחים מהווים את הבסיס למגוון הביולוגי. חשיבות רצף השטח הפתוח היא בשמירה על תפקוד בריא של מערכות אקולוגיות על ידי כך שמתאפשרת תחלופה וערוב של פרטים באוכלוסייה והחלפת מידע גנטי.
מה בשמורה? השמורה, שהייתה במעמד שמורה מאושרת למעלה מ-20 שנה, ורק עתה כאמור הוכרזה רשמית, מייצגת בית גידול של בתה עשבונית ים תיכונית, מהשטחים הנרחבים האחרונים באזור המרכז, וככזה נמצא בסכנת הכחדה ממשית. בלב השמורה עובר אפיק נחל שילה, מהגדולים ביובלי הירקון, ולאורכו חלוקי נחלי ושיחי אברהם מצוי בגדותיו. הצומח בשמורה מאפשר מקום מחיה לבעלי חיים הנמנים על מינים אדומים ורגישים בהם עדר של עשרות צבאים, צבועים ויונקים אחרים, מגוון זוחלים ועופות דורסים כגון החיוויאי והעקב העיטי המקננים בה. בתוך כך, צפיפות קינון של מספר מיני ציפורי שיר שאותרו בסקר אקולוגי שנערך במקום, דוגמת חנקן אדום ראש ופפיון הרים היא מהגבוהות בארץ. עובדה זו חריגה במיוחד, אם מביאים בחשבון את גודלו של השטח הטבעי יחסית לשטחים המיושבים והמפותחים שסביבו.
בתחום השמורה יש גם חורבות עתיקות בהן נמצאים שרידי יישובים מהתקופה הביזנטית אשר ברובן מתקיימות בריכות חורף המשמשות בית גידול לסרטנים ירודים ודו-חיים בסכנת הכחדה.
כל תחום השמורה נמצא בשטח אש פעיל של צה"ל, והביקור, גם בסופי שבוע, מחייב אישור מוקדם.
שמורת הטבע רכס בשנית
איפה? השמורה משתרעת על שטח של 11,298 דונם, וממוקמת בין כביש מספר 98 במערב, לגבול סוריה במזרח, באזור מושב אלוני-הבשן.
השמורה הוכרזה לאחרונה לאחר שהייתה במעמד של שמורה מאושרת משנת 2006. לפני זה הוכרזה בצו אלוף בשנת 1972 ועם החלת החוק הישראלי בגולן, החל תהליך הכרזה מחדש בהליך רגיל.
מה בשמורה? השמורה כוללת מספר תילים געשיים, עליהם התפתח יער אלונים מרשים וייחודי של אלון מצוי, אלון התולע ואלון התבור. לפי הידוע השמורה היא אחד המקומות היחידים בהם צומחים יחד שלושת המינים בטבע.
מיני צומח נוספים המאפיינים את השמורה הם שני מינים של עוזרר אדום, שנחשב לנדיר במיוחד, עוזרר קוצני, אגס סורי, אירוסי גולן ולבנון ועוד. השמורה משופעת גם בפריחה עונתית מרהיבה של חלמוניות וסתוונית התשבץ, שהינה ייחודית לאזורים הגבוהים של הגולן.
כמו כן, השמורה היא בית גידול ושטח מחייה למגוון חיות בר ביניהן: צבאים, זאבים, דלקים, חזירי בר, גיריות ועופות דורסים. בשל מגוון בתי הגידול בשמורה – יער, חורש ובתות עשבוניות, יש בשמורה גם מגוון ציפורים.
שבילי טיול: בשמורה שני שבילים מסומנים לטיולים – האחד, חלק משביל הגולן מצפון לדרום, והשני, שביל מתל חזקה לעין ג'ואיזה, מדרום ליישוב אלוני הבשן.

למעט מסלולים מסומנים אלו אסור לרדת משבילים מסומנים למען שמירת הטבע וחשש מסכנה בטיחותית.
אולי יעניין אותך גם
דפים קשורים