מעבר חצייה עילי לטובת בעלי החיים בכביש 85
21/03/2016מעבר עילי חדש מעל לכביש 85 מאפשר את חיבורן מחדש של אוכלוסיות בעלי חיים, בהן: צבאים, צבי יבשה ואפילו לטאות קטנות, שהכביש היווה עבורם מחסום בלתי עביר

כולנו נעים בכבישים המאפשרים לנו להגיע לכל מקום ומהר. בעשורים האחרונים מפותחים בישראל עשרות כבישים בינעירוניים שמאפשרים לנו בדיוק את זה. אולם סלילת הכבישים בשטחים הפתוחים קוטעת בתי גידול ובכך תוחמת את חיות הבר בשטחים מצומצמים ומונעת מהם לעבור ביניהם.
ישנם מקומות בהם החיות יכולות לחצות את הכבישים, אך תוך הסתכנות, וחיית בר דרוסה השוכבת לצד הכביש היא לצערנו מחזה שכיח ועצוב לנוסעים בכבישים הבינעירוניים.
חציית כביש על ידי בעלי חיים מסכנת אף את חיי הנהגים. על כן גשרים עיליים מעל הכבישים, שנבנו במיוחד למעבר של חיות בר בין שני צדי הכביש הם כמו מעברי חצייה בטוחים עבורם.
לאחרונה הסתיימו העבודות לבנייתו של מעבר עילי חדש מעל לכביש 85, באזור צומת עמיעד. המעבר מקשר בין רכסי הגליל העליון המזרחי לבין רכסי הגליל התחתון המזרחי ומורדות הכנרת. שני שטחים אלו נותקו עם סלילת הכביש לפני כ- 30 שנים וכעת הם מחוברים ומאפשרים את חיבורן מחדש של אוכלוסיות בעלי חיים שהכביש היווה עבורם מחסום בלתי עביר, בהן צבאים, צבי יבשה ואפילו לטאות קטנות.
אנו ברשות הטבע והגנים מבקשים לברך את כל העושים במלאכת התכנון והביצוע של קטע הכביש החדש בין מחלף נחל עמוד למחלף עמיעד.
אנו רואים לנכון לציין את העבודה המקצועית, החשיבה הירוקה והנכונות להקשיב וליישם מרכיבים הנדסיים מורכבים ויקרים לטובת הטבע והנוף בישראל.
בנייתו בעבר של כביש 85 לוותה בשפיכת סוללות עפר אדירות על הנחלים עמוד ועכברה שגרמו לקיטוע בין חלקי הגליל העליון והתחתון באזור זה. הסרת הקיטוע, שגרם הכביש הישן, בדמותם של גשרים ומעבר אקולוגי בכביש החדש הם הפתרון הנכון אותו יש ליישם באזורים נוספים במדינת ישראל הצפופה ועמוסת התשתיות.
פחות משנה לאחר פתיחתם של המעברים האקולוגיים האחרים בארץ ראינו כי בעלי החיים למענם נבנו המעברים מגיבים ומשתמשים בהם.
הצבי הארצישראלי כמין דגל של השטחים הפתוחים אך גם מינים קטנים יותר של יונקים וזוחלים מצאו את דרכם אל מעברים מיוחדים אלו.
מצורף סיכום ניטור המעברים בכביש 70 ובכביש 6 כדוגמא לניטור אותו אנו מבצעים במעברים אלו.
קישורים נוספים בנושא
אולי יעניין אותך גם
גני שמורה קשורים