מעתה גם הלוטרות חוצות את הכבישים בבטחה
19/08/2013מעברי כבישים מעל ערוצי זרימה מאלצים את הלוטרות לצאת מהערוצים ולנוע על הכבישים, תוך הסתכנות בדריסה. יוזמה של רשות הטבע והגנים בשיתוף עם רשות ניקוז כנרת הביאה לבניית מעברים מיוחדים ללוטרות מתחת לכבישים המאפשרת להם לחצות את הכביש בבטחה – מתחתיו.

הלוטרה היא יונק בינוני החי באזורים לחים, בעיקר לאורך נחלים, וניזון מטרף שצד במים.
הלוטרות
אוכלוסיית הלוטרות נפוצה בעבר באזורים נרחבים בארץ, מגבול הלבנון ועד לנחל שורק, בכל נחלי החוף, באגן הירדן ובעמקים. בעשורים האחרונים הצטמצמו אזורי המחיה וכמות הפרטים ירדה באופן חד. לפיכך הלוטרה מוגדרת בסכנת הכחדה חמורה בארץ. כיום האוכלוסייה מתרכזת בצפון הארץ ואוכלוסייתן המרכזית מתקיימת בעמק החולה ומונה כ- 60 פרטים.
הקליקו לסקר תפוצה של הלוטרות בצפון הארץ ב- 2013
ערוצי זרימה משמשים את הלוטרות כנתיבי תנועה לאורך ולרוחב עמק החולה. ערוץ זרימה העובר מתחת לכביש מנוקז בדרך כלל במעביר צר הגורם להגברה בזרימת המים. הדבר מהווה מכשול ללוטרות והן יוצאות לעיתים קרובות מהערוץ ומתקדמות על הכביש כדי לעקוף את המכשול. תנועתן על הכביש מסכנת אותן בדריסה ובשנים 2000-2012 תועדו 41 לוטרות שנדרסו על הכבישים בעמק החולה.
על מנת לצמצם קיטוע בין בתי גידול ולמנוע דריסת בעלי חיים ובפרט הלוטרות, שאוכלוסייתן גם כך מצומצמת, מתבצעים לאורך השנים, בשיתוף עם החברה הלאומית לדרכים שיפורים בנתיבי ניקוז מתחת לכבישים והתאמתם למעבר בעלי חיים.
בנקודות מעבר של כביש על גשר מעל ערוץ זרימה הושארה גדה רחבה וצמחיית נחלים מתחת לגשר. גשרים כאלו שהוקמו בעשור החולף בכביש מספר 90 מעל שמורות הטבע עינן ועין-תאו נתנו מענה לבעיה ומאז לא תועדו דריסות של לוטרות בקטע זה.
יוזמה משותפת של רשות הטבע והגנים ורשות הניקוז כנרת הובילה לצמצום הדריסות גם במקומות של מעבירי מים צרים מתחת לכבישים. דרגשים נבנו בתוך מעבירי המים ומוקמו מעל גובה זרימת המים, כדי לאפשר ללוטרות לנוע עליהם בקלות.
צדי המעברים גודרו לניתוב הלוטרות לתנועה על הדרגשים ומניעת עליתן לכביש. ארבעה דרגשים הוקמו בשנת 2012 מתחת לכבישים בעמק החולה. עקבות לוטרות ובעלי חיים ממינים אחרים, בהם נמיות ודלקים, הופיעו מהר מאוד והעידו על השימוש היומיומי שנעשה בדרגשים במקום להסתכן בחציית הכבישים.
לדברי טליה אורון, אקולוגית מרחב גליל עליון ברשות הטבע והגנים ויוזמת תוכנית בניית המעברים
"מיזם הניסוי הראשוני הוכח כיעיל וכדאי והקמת המעברים צפויה להתבצע במוקדים נוספים של אוכלוסיית הלוטרות בצפון ובאזורים נוספים בארץ. אנו מקווים שפעולה זו תסייע בהגדלת האוכלוסייה של הלוטרות בישראל".
קישורים
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות