ניסוי לשמירה על שונית האלמוגים מפני נזקי עליית טמפרטורת הים

13/12/2016

השנה פגעה עליית טמפרטורת המים בשוניות אלמוגים ברחבי העולם. כדי למנוע פגיעה דומה בשונית האלמוגים במפרץ אילת ערכה רשות הטבע והגנים ניסוי להגנה על השונית. למרות שהניסוי הצליח נקווה שלא נזדקק.

שונית האלמוגים במפרץ אילת. צילום: דר אסף זבולוני
שונית האלמוגים במפרץ אילת. צילום: ד"ר אסף זבולוני, שונית האלמוגים במפרץ אילת. צילום: ד"ר אסף זבולוני

בתחילת אוגוסט התקיים במפרץ אילת ניסוי ראשון מסוגו על ידי רשות הטבע והגנים והמכון הבינאוניברסיטאי למדעי הים כדי לבחון דרכים להגן על שוניות האלמוגים במפרץ אילת מפני תופעת הלבנת אלמוגים (Coral Bleaching), שפגעה לאחרונה בשוניות רבות ברחבי העולם.

הלבנת אלמוגים מתרחשת כאשר טמפרטורת המים גבוהה מהרגיל וגורמת לכך שהאצות השיתופיות שחיות בתוך רקמות האלמוגים (ונקראות zooxanthellae) נוטשות את האלמוגים ואלה מאבדים את צבעם והופכים לבנים. במצב זה לא מתקיים עוד באלמוגים תהליך הפוטוסינתזה המתבצע על ידי האצות השיתופיות, וכתוצאה מכך נגרם לאלמוגים נזק חמור.

הניסוי נערך בשמורת טבע ים האלמוגים ובמהלכו נפרשו רשתות צל על פני המים במטרה להפחית את הקרינה החזקה וכך להוריד את רגישות האלמוגים לתופעת ההלבנה. ממדידות שנערכו נמצא שלא רק שהקרינה פחתה, אלא גם טמפרטורת השונית ירדה ב־ 0.44 מעלות צלזיוס (ירידה משמעותית, שכן עלייה של 1.5 מעלות צלזיוס עלולה לגרום להלבנה). ניסוי זה, שבו נפרשה רשת על פני 400 מטר רבוע של שונית, נועד לתרגל אך ורק את טכניקת פרישת הרשתות, דבר שנעשה בהצלחה רבה. במקרה ואירוע הלבנה אכן יפקוד את אזורנו, תיפרשנה רשתות על פני שטח כולל של כ־ 4,000 מטר רבוע במטרה להגן על לב השמורה ולהאיץ את קצב ההתאוששות של השונית.

כיסוי שונית האלמוגים ברשת במהלך הניסוי. צילום: ד"ר אסף זבולוני, כיסוי שונית האלמוגים ברשת במהלך הניסוי. צילום: ד"ר אסף זבולוני

 

מתוך הניוזלטר "בשביל הארץ"