על דגים, דיג ושמורות טבע

04/03/2016

אם נשאל אדם ברחוב מדוע צריך לדעתו שמורות טבע, הוא ככל הנראה יענה כי צריך אותן בשביל לשמור על הטבע

פיקוח בשמורת ים גדור
פיקוח בשמורת ים גדור

ואכן כך, מטרתה העיקרית של שמורת טבע היא להגן על מערכות אקולוגיות חשובות, בתי גידול ייחודיים, על צמחים ובעליי חיים נדירים ואהובים ובנוסף לספק מקום מפלט נעים לחובבי הטבע המושבעים או לכל אדם החפץ במעט שקט ואוויר צח.

לשמורות טבע ימיות תפקיד חשוב נוסף על הגנת הטבע שלכאורה האדם נפרד ממנו: הן גם מגינות על משאב טבע אדיר, שקשה לדמיין את האנושות בלעדיו – הדגה.

תפקידה החשוב של שמורת טבע בניהול משק דיג ידוע כבר כמה עשורים. ואכן, במקומות רבים בעולם (לדוגמה אלסקה, צרפת, ספרד ואיטליה) קיימות שמורות טבע ימיות פעילות, והשפעתן החיובית על שלל הדגה המקומית מורגשת. הצורה שבה שמורת טבע תשפיע על הדגה לא תמיד צפויה. באופן כללי, שמורות טבע אוסרות את הדיג בשטחן, ובכך מאפשרות לדגים להתקיים בהן בלי להשקיע זמן ואנרגיה בהסתתרות או הימלטות מדייגים ומציוד הדיג – כך יכולים הדגים להשקיע בחיפוש מזון, גדילה ורבייה. שמורות טבע מסייעות בשמירה על מקומות מסתור ומקלט, אשר יאפשרו לדגים לחיות ברווחה ואף להזדקן בנחת. אך לא רק הדגים נושמים לרווחה, גם אנחנו הנהנים והניזונים מציד חיות הבר הללו יכולים לשמוח בידיעה שכשהדג גדל, כמות הצאצאים שהוא מספק למערכת גדלה יחד איתו. החדשות הטובות הן, שדג ימשיך לגדול כל עוד נותנים לו (בגבולות גודל המין שאליו הוא שייך).

בית גידול שאינו מופרע על ידי דיג מאפשר התבססות של חברה אקולוגית בריאה ופוריה. משום ששטחה של שמורת הטבע מוגבל, היא אינה יכולה לספק מקום מחיה ומסתור לכל הדגים שבה, וחלק מהפרטים נדחקים לצדדים, אל מחוץ לגבולות השמורה. מהגלישה הזו של הדגים אל מחוץ לשמורה – הדייגים נהנים. ואכן, לא מעט דייגים יפרסו את ציוד הדיג שלהם בגבולות שמורת טבע, בידיעה כי יש שם דיג טוב יותר. הדבר קורה בשמורות טבע רבות בעולם, וגם ממש כאן בשמורת הטבע באכזיב.

במדינות רבות שבהן הדיג הוא משאב כללי שופע ומשגשג (כמו קנדה או אלסקה), משק הדיג מנוהל בקפידה רבה על מנת להפחית את השפעת הדיג ולאפשר התבססות ארוכת טווח של המערכת. למרות שעיקר מאמצי השימור מושקעים לטובת מינים מסחריים, הקשר החזק, ואף התלות ניתן לומר, של האדם בשפעת חיות הבר הללו מכריחה אותו להתחשב בצורכיהם הטבעיים וכך למעשה מבצעת שמירת טבע בעקיפין.

מצד שומרי הטבע, מדובר כאן ביתרון גדול. ניהול הדיג הוא אחד מהכלים המעשיים בשמירת טבע, והיופי הוא שמערכות אקולוגיות בריאות מספקות שלל דגה שופע יותר. מהסיבה הזו, המחקר העוסק בניהול הדיג בעולם נוטה בשנים האחרונות להתייחס לשדות דיג כאל מערכות אקולוגיות מורכבות, הדורשות התנהלות זהירה ומתחשבת, גם בכדי לשמור על המינים המסחריים, ולא כאל שדות אשר ניתן לקצור בהם ללא צורך בזריעה. שמירה על מגוון ועושר המינים, כמו גם על מורכבות ויציבות המערכת, נוגעת למנהלי משק הדיג, כמו שהיא נוגעת לרשויות שמירת הטבע. דגים בני מזל, כמו יתר בעלי החיים בשמורה, חיים בצורה נינוחה לאורך זמן ואנחנו יכולים להינות משפע הצאצאים שסופקו למערכת בזמן הזה. כך שלסיכומו של עניין, כל הצדדים יוצאים נשכרים!