פודקאסט גן לאומי מצדה-חויה הסטורית עצמתית

מאת: נעמה טוכפלד, רשות הטבע והגנים 12/08/2021

בדרך לגן הלאומי מצדה מאזינים לפודקאסט ומקבלים טיפים ליום טיול עם הילדים.

כאן על ההר הזה קרתה הדרמה האנושית שמהדהדת עד היום. הבחירה בין חיים כעבדים למוות כבני חורין הובילה את המורדים להחלטה הגורלית, במיקום אסטרטגי במיוחד. המצדה המתנשאת אל מול ים המלח ולצד מצוק ההעתקים היא לא רק אתר חובה לבקר בו אלא גם מכלול מרהיב של אור, קול, צבע, נוף וחוויה משפחתית. תוכלו לבלות כאן יום שלם ואפילו כמה ימים מבלי להשתעמם לרגע. רוצים לדעת איך? כל הטיפים כאן, הקליקו.

גן לאומי מצדה. צילם יובל דקס
מצדה, יובל דקס

 

הקליקו 👇🏼 והאזינו לפודקאסט: 

 

גן לאומי מצדה- חוויה היסטורית עוצמתית

מצדה. רק המילה הזאת נותנת תחושה חגיגית בגוף, והרגשה של משהו הסטורי גדול. ואכן, אם יש אתר שבו החוויה הדרמטית נוכחת בכל צעד ופינה אז מצדה זה המקום.

היי, אני נעמה מרשות הטבע והגנים, טיפ ראשון שלי: אל תוותרו על התבוננות בדרך. הנופים הנפלאים של ים המלח, האווירה המדברית ורכס מצוק ההעתקים יציצו אליכם מהחלון, וזה ממש הזמן לדבר על סיפורה של מצדה. ההר הנישא עליו ניכרת טביעת ידו של הורדוס אכלס את אחד הקרבות הדרמטיים והמשמעותיים בסיפור של עם ישראל, הקרב על החירות. כאן, על במת ההר בפאתי מדבר יהודה, בחר המלך הורדוס להקים מצודת ענק. זה היה מבצע הנדסי שאפתני, אך שם לא הסתיים תפקידו. בתקופת השלטון הרומי נמלטה קבוצת מורדים למצדה והתבצרה שם. הם קיימו חיי קהילה על כל המשתמע מכך ונאחזו בעקשנות בהר, אך בסופו של דבר הגיעו אליהם הרומים, והם בחרו בחירה קשה. ההסטוריון יוסף בן מתתיהו מתאר במילים דרמטיות את הרגעים הקשים ההם, ואנחנו יכולים רק לנסות ולדמיין מה הרגישו המורדים ברגעים האלו. אפשר גם לפתוח את הדיון באוטו, מה דעתכם על הבחירה שלהם?

ועכשיו אתם בדרך לשם! אמייזינג.

יש המון אפשרויות טיול באתר  ואני פה כדי לכוון לסייע ולתת טיפים, כדי להפוך את הביקור שלכם לחוויתי ובלתי נשכח.

מטיול זריחה בשביל הנחש, לאמיצים ולנחושים שבכם, עבור דרך תצפית ממעוף הציפור ברכבל, וכלה בלינה ובצפיה במופע הלילי המרשים, הכל יש כאן במצדה. נתחיל.

למצדה שתי כניסות עיקריות: מכיוון כביש 90 – מה שנקרא מצדה מזרח, ומאיזור ערד, שם גם נמצא חניון הלילה שלנו, מצדה מערב.

אם הגעתם מכיוון מזרח (כלומר מכיוון ים המלח), יעמדו לפניכם כמה אופציות:

עליה רגלית דרך שביל הנחש, אם אתם טיילנים רציניים ובאתם עם פק"ל על הגב, שרירי רגליים חזקים ורצון עז לכבוש את ההר

עליה ברכבל– אם אתם מטיילים נינוחים יותר, כמו רובנו, תוכלו להיכנס דרך המבואה ושם תקבלו הכוונה, שימו לב- עליה דרך הרכבל הינה בתוספת תשלום.

ובכל מקרה, עוד בטרם עליתם להר אל תוותרו על ביקור במוזיאון הייחודי והמרתק המקים לנגד עיננו את סיפורי העבר. כאן בין היתר תוכלו לראות את "הגורלות" אותם חרסים עליהם כתובים שמות אחרוני המורדים שהיו על ההר בלילה הגורלי ההוא … הכניסה למוזיאון כלולה בדמי הכניסה ויש להזמין מקום מראש – לחצו כאן.

ואם כבר דיברנו על גורלות, בואו נעלה על ההר. וזה לא משנה מהיכן או אך תעלו

אלו הנקודות שאסור לפספס:

כאן, בנוף המדברי הצופה אל ים המלח התקיימו קרבות ורגעים הרי גורל. בתקופת מרד הגדול ועוד קודם לכן בימיו של הורדוס שגם אחראי על הקומפלקס המפואר הזה, ואפילו בימי יונתן הכהן הגדולה, שהוא זה שנתן למצדה את שמה, ובתקופה הביזנטית- המון סיפורים יש כאן!

למשל, הארמון הצפוני של הורדוס, מעוטר הפסיפסים וציורי הקיר הוא תחנת חובה ומכאן תוכלו לבחור את נקודות העצירה שלכם: בית המרחץ, בית הכנסת, וחדר אחד מצמרר במיוחד: חדר הגורלות בו הטילו גורל בין שוכני מצדה- מי ישאר אחרון. במקום זה נחשפו שברי חרס נושאי כתובות, בעיקר שמות של אנשים, ובהם "בניאיר", שמו של מנהיג הסיקריים- או בשמו המלא: אלעזר בן יאיר.

עוד נקודה מסקרנת לעצור בה היא בור המים הדרומי – בור גדול ששימש לאגירת מים על במת ההר, שלקרקעיתו יורד גרם מדרגות בן 64 מדרגות.

אם הגעתם למצדה מכיוון ערד בכניסה שנקראת נקראת מצדה מערב תוכלו לעלות ההרה דרך שביל הסוללה, אותה רמפה מלאכותית שיצרו הרומאים כדי להגיע למורדים שבהר. דמיינו את הרגעים הדרמטיים האלה שבהם החיילים הרומיים עולים את ההר ואחרוני המורדים צריכים לקבל החלטה, לחיות כעבדים, או למות כבני חורין. העליה תיקח לכם כ-20 דק' ובמהלכה תוכלו להתרשם מעוצמת המקום.

כך או כך, מכל מקום ממנו עליתם…. אל תשכחו לערוך תצפית על המקום הנמוך בעולם, ים המלח ועל מצוק ההעתקים המרשים, ואם אתם כאן בזריחה או בשקיעה, הרי שיש לכם את תמונת הסלפי המושלמת.

אה. ואת גולת הכותרת השארתי לסוף. המופע הלילי "מצדה משקיעה לזריחה" הוא משהו שלא תרצו לפספס. ואם פספסתם- תבואו שוב. מדובר במיצג לילי המוקרן על צלע ההר בטכנולוגיה חדשנית ומרהיבה, המספר את סיפורה של מצדה באופן חי ומרגש. ממליצה בחום רב לשלב עם לינת לילה בחניון ועם טיול זריחה, כן. זו הדרך המושלמת לחוות את מצדה.

עוד כמה טיפים כלליים:

זה נשמע מובן מאליו אבל- וודאו את שעות הפעילות בגן הלאומי מצדה, כך שתוכלו ליהנות במקסימום. למוזיאון, לחניון הלילה וכן למיצג הלילי יש להירשם בנפרד, לחצו כאן>>.

האתר נגיש בחלקו למוגבלים בהליכה, עגלות ילדים ולכבדי שמיעה וניתן לברר בכניסה מה המסלולים המומלצים. כמו כן תוכלו להצטייד במדריך קולי אישי- אודיו גייד שיקח אתכם לסיור עצמאי באתר.

רוצים לבוא מוכנים? תוכלו להוריד כאן את המפה.

הקפידו על שתיה מרובה, כובעים ומים. המקום חשוף ברובו וניתן להצטייד גם במרכז השירות למטייל.

במבואה, מכל כניסה שתבחרו המזרחית או המערבית תמצאו גם שירותים, פינות ישיבה מוסדרות ויש גם חנות מזכרות.

אין לרדת משבילים ויש לציית הוראות השילוט ברחבי האתר. אין לטפס על עתיקות, גם לא על חומות. גם מבחינה בטיחותית וגם מבחינת שימור לדורות הבאים. אסור להדליק אש על ההר, כן. גם לא פק"ל קפה.

וכמובן שאם אתם מנשנשים בדרך זה כיף- אל תשכחו  לאסוף הכל אתכם ולהשליך לפח האשפה, גם בעלי חיים מסתובבים כאן, לא רק אנחנו.

ועכשיו, אני מעבירה את השרביט למנהל האתר שיתן לכם טיפ סודי ושווה במיוחד,

אם אתם באזור אז נראה לי רק מתבקש להמשיך לקפיצה מרעננת בשמורת טבע עין גדי ויש לכם טיול מושלם אז כל מה שנותר לאחל זה.. תיהנו!

כל האמור בפודקאסט הוא בגדר המלצה בלבד, באחריות המטייל לוודא את  פרטי הביקור טרם הגעה לאתר.

רוצים להאזין לפודקאסטים נוספים? לחצו כאן >>