שבנו אל הר מצדה - בעקבות תהילים פרק ק'נ
19/09/2017"הַללוהו בּתקע שופר; הללוהו בנבל וכנור" יש משהו חגיגי בקריאה של פרק סיום , מעין סגירת מעגל

תהילים פרק ק"נ
א הַלְלוּ-יָהּ:
הַלְלוּ-אֵל בְּקָדְשׁוֹ; הַלְלוּהוּ, בִּרְקִיעַ עֻזּוֹ.
ב הַלְלוּהוּ בִגְבוּרֹתָיו; הַלְלוּהוּ, כְּרֹב גֻּדְלוֹ.
ג הַלְלוּהוּ, בְּתֵקַע שׁוֹפָר; הַלְלוּהוּ, בְּנֵבֶל וְכִנּוֹר.
ד הַלְלוּהוּ, בְּתֹף וּמָחוֹל; הַלְלוּהוּ, בְּמִנִּים וְעֻגָב.
ה הַלְלוּהוּ בְצִלְצְלֵי-שָׁמַע; הַלְלוּהוּ, בְּצִלְצְלֵי תְרוּעָה.
ו כֹּל הַנְּשָׁמָה, תְּהַלֵּל יָהּ: הַלְלוּ-יָהּ.
יש משהו חגיגי בקריאה של פרק סיום , מעין סגירת מעגל.
להבדיל, רבים מתרגשים לקראת פרק הסיום של סדרת, טלוויזיה אהובה. רגע לפני שנפרדים מהדמויות ,מהתחושות…וכן, תמיד ניתן להתחיל את הקריאה /צפייה שוב ולגלות, כל פעם מחדש רובד נוסף.
מעבר לחגיגיות של המזמור 'מסתתרת' לה גם תעלומה . ק"נ הוא כנראה לא הפרק האחרון .
נעשה סדר
בתנ"ך הקנוני אין ספק, מזמור ק"נ ובספרות מספר עגול 150 – סוגר את מגילת תהילים.
מתרגומים שונים לתנ"ך, מוכרים חמישה מזמורים נוספים קנ"א – קנ"ה . מזמורים אלו נמצאו גם בחפירות. שוב ושוב מסתבר, שהממצאים הארכיאולוגיים מאתגרים את המחקר ותורמים להעשרת הידע ולהעלאת אפשרויות חדשות, כך גם בהקשר למזמור ק"נ שנמצא במצדה ולמזמורים נוספים שהתגלו בקומראן ולא נכנסו למגילה הקנונית הידועה לנו.
מזמור ק"נ, האחרון על פי המסורה ,התגלה בעת החפירה הארכיאולוגית שניהל ידין במצדה בשנות השישים ,באחד מחדרי חומת הסוגרים, שנבנתה ע"י המלך הורדוס סביב במת ההר.
קטע של יריעת עור דהויה ,שהכילה ,כך הסתבר בדיעבד, את רובו של המזמור כמעט הושלכה אל תהום הנשייה ע"י מתנדבת שחשבה שהיא אוחזת בנייר עיתון. ברגע האחרון התמזל המזל, ופיסת העור נשמרה, וטוב שכך.
קטע זה של המגילה הוא העדות לכך ,שדיירי הסוגר, לפני כ 2000 שנה, אחזו בידם מגילת תהילים קנונית המסתיימת במזמור ק"נ .
מהי העדות?
כתיבת המזמורים על הקלף הייתה בשני טורים. ק"נ נכתב בצד השמאלי והותיר אחריו שטח ריק גדול למדי. לו היה מזמור נוסף, היו ממשיכים בכתיבתו. נראה שמזמור ק"נ היה המזמור האחרון!

משהו על סוגר 1103 בו נמצאה המגילה…
הסוגר נמצא צפונית לשער שביל הנחש. החפירה בסוגר זה הייתה קשה במיוחד. הקיר המזרחי שעל פי התהום התמוטט. נדרשו חיזוקים ועגונים כדי לחפור. חלקו הצפוני והגבוה שמש כנראה למגוריה של משפחה. סמוך לכניסה אל הסוגר נמצאה כירת בישול בנויה מאדמה וכלים ביתיים אופייניים.
בחלק הדרומי והשקוע של הסוגר הותקן כנראה מחסן שהכיל כלים לשימוש ביתי, אבני משקולת רבים ואת הקטע המדובר ממגילת תהילים. ועל כל אלה, על גג הסוגר היה מוצב כנראה נול אריגה שנמצא בעת החפירה שכוב עם הריסות הגג שהתמוטט לתוך הסוגר. הכירה ,הכלים ונול האריגה מעידים כמובן על אם המשפחה ועיסוקיה – "חיים שכאלה".
דיירי סוגר 1103(על פי המספור בדו"ח החפירה) חיו כנראה על ההר ,יחד עם קבוצת המורדים במלכות רומא, עד לסוף המר…
צפונית למצדה, במערה 11 מצפון לקומראן (היום גן לאומי) נמצאה מגילת תהילים המכילה את הבא בתור – מזמור קנ"א שלא זכה להיכלל בתנ"ך על פי המסורה ומופיע בתרגום השבעים.
ויש גם ארבעה מזמורים נוספים קנ"ב-קנ"ה המופיעים בשני כתבי יד של הפשיטתא (תרגום התנ"ך לסורית) ששניים מהם, קנ"ד וקנ"ה מופיעים גם במגילת תהילים מקומראן. נושא מרתק ומפותל כבר אמרנו?
אני בוחרת לחזור למזמור ק"נ ולמצדה.
ק"נ הוא ללא ספק מזמור מוזיקאלי באווירת סיום. בניגוד לכלל המזמורים ,אין כאן חיבוטי נפש, תחינות ,בקשות ,אזכור מאורעות… אלא התעלות בהשתתפות הרבים ,בחגיגיות, בשבח ,בצליל ובתרועה.
בשיחה עם איתן קמפבל, מנהל גן לאומי מצדה , אמר לי איתן "ראי, המזמור הזה ממש נבואי"
אחרי 2000 שנות חורבן פיזי של מצדה, שבו החיים אל ההר ברינה וצהלה. רבבות פוקדים את ההר וקולות של שירה, נגינה ותקיעת שופר עולים מכל עבר.
רשימה חלקית: טקסי בר ובת מצוה, פסטיבל התמר, המעלה את מיטב היוצרים והמוזיקאים בהופעות על ההר ולמרגלות ההר : במערב חיזיון אור קולי ומופעי מוזיקה בתיאטרון הפתוח למרגלות ההר ובמזרח מופעי אופרה . הַלְלוּהוּ, בְּתֵקַע שׁוֹפָר; הַלְלוּהוּ, בְּנֵבֶל וְכִנּוֹר.

המלצה לטיול בגן לאומי מצדה
סיירו על ההר בעזרת דפדפת האתר. אם הגעתם ביום חול , קרוב לוודאי שתפגשו בבית הכנסת הקדום, סופר סת"ם השוקד על כתיבת ספר תורה, ממש באותו מקום בו נמצא בעת החפירה בור הגניזה של בית הכנסת ,שהכיל שני פרקים מספר דברים וקטע מנבואת הנביא יחזקאל, חזון העצמות היבשות (ל"ח). בקרבת בית הכנסת ,מדרום. סוגר 1039 , בו נמצאו בנוסף לאבני הדרדור, קטעי מגילות שבזכותם זכה לשם סוגר המגילות. כאן נמצאו קטעים המיוחסים לכת האיסיים.
אם יש ברשותכם חליל או מפוחית… רדו אל הבור הדרומי במצדה נגנו ותופתעו .
והכי מרגש, להקשיב לקולו החם של ליאונרד כהן – ה ל ל ו י ה .

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים