תכנון וליווי גשר אקולוגי בכביש 1 בפיקוח תשתיות בהרי יהודה
06/03/2016הגשר האקולוגי, הנבנה במהלך שדרוג כביש 1, צפוי לשפר ולעודד תנועת מגוון רחב של בעלי חיים

תוואי כביש מס' 1 במרחב הרי יהודה מהווה כבר מספר עשורים חיץ אקולוגי המפריד בין אוכלוסיות בעלי חיים וצמחים הנמצאות בעבריו השונים. הגשר האקולוגי, הנבנה במהלך שדרוג כביש 1, צפוי לשפר ולעודד תנועת בעלי חיים בין שלוחת שיירות שנמצאת מדרום לכביש, לשלוחת משלטים הנמצאת מצפון לו.ת
המעבר יעוצב כהמשך אינטגרלי של פני הקרקע ושל המרעולים המצויים משני צדיו, ויאפשר תנועה של מגוון רחב של בעלי חיים, כולל כאלה שהמעברים התת-קרקעיים אינם משרתים אותם מסיבות שונות, כגון: צבאים ויונקים גדולים אחרים. מלבד טווח נרחב של חולייתנים יבשתיים – ובכללם צבאים, טורפים, מכרסמים, חולדים, זוחלים ודו-חיים שצפויים לנוע בו מצד לצד, גם מיני חרקים וחסרי חוליות אחרות ישתמשו בו להרחבה של טווח בית הגידול שלהם ולתנועה אל העבר השני. הדבר יאפשר תנועה סדירה של פרטים ושל החלפת חומר גנטי, וכמובן יכול לאפשר פתח מילוט במקרה של קטסטרופה כגון שרפה לבעלי החיים המשתמשים במעבר.
שני צדי הציר גובלים בתחום גן לאומי הרי יהודה, גן לאומי מוכרז משנת 1979 מתוקף חוק גנים לאומיים ושמורות טבע. סלילת כביש 1 והרחבתו מספר פעמים הביאה לעלייה משמעותית בכלי התחבורה המשתמשים בציר, וכך לירידה בכמות בע"ח החוצים אותו ולבסוף קיטוע כמעט מוחלט בין השטחים הפתוחים משני צדיו של הכביש. מעבר בעלי החיים מהווה פיצוי לגריעת השטח ויוצר את החיבור בין שני תאי השטח, דבר שלא התקיים מעל 60 שנה.
בישראל ישנן הוכחות מוצקות לכך שגשר אקולוגי מהווה מעבר יעיל לבעלי חיים. גשרים דומים נבנו בשנים האחרונות מעל כביש 6 וכביש 70 בצפון.
על פי תצפיות עדכניות וגם היסטוריות, מתקיימות באזור אוכלוסיות של חיות בר כגון:
צבי ארץ ישראלי, צבוע מפוספס, תן זהוב, שועל מצוי, דרבן הודי, חזיר בר ועוד. על מנת לבחון ביתר דיוק אילו אוכלוסיות עתידות "להשתמש" במעבר הגשר, התחלנו במהלך שנת 2014 לפני תחילת העבודות להקמת הגשר, בהצבת מצלמות מעקב מוסלקות בשטח ומונחות תנועה באמצעות חיישנים. בעזרת מצלמות אלו ניתן יהיה ללמוד על בעלי החיים המצויים סביב האזור הספציפי בו נבנה הגשר האקולוגי. המצלמות מוקמו משני עבריו של הכביש על המדרונות הטבעיים. עד כה, מזה מספר חודשים, נוטרו מס' מינים של חיות בר הנפוצות לאזור הרי ירושלים.
הגשר מהווה מוקד התעניינות העלול להפריע לבעלי החיים
הגשר האקולוגי, במהלך בנייתו, מהווה מוקד התעניינות נרחב לאוכלוסיית הנהגים והמטיילים העוברים בכביש 1 ובסביבתו. התעניינות זו עלולה לגרום לגשר להפוך להיות אטרקציה תיירותית ולאו דווקא אקולוגית. לשם כך כבר בימים אלה אנו פועלים גם לחסימת תנועת כלי רכב בשבילים המובילים לסביבת הגשר האקולוגי. מעקה פלדה יוצב גם על הגשר האקולוגי, למניעת תנועת אופנועים וטרקטרונים.
המצב האופטימלי במעבר הוא כאמור, פעילות ענפה של חיות בר דרך הגשר לאותן קבוצות בע"ח שהורגלו לאורך השנים להתקיים בשטחים הפתוחים מסביב, ללא מעבר לצד האחר. מטרה זו יכולה להיות מיושמת כבר בחודשים הראשונים לפתיחתו של הגשר, והדבר יהיה תלוי כמובן ביכולת לפקח במעבר האקולוגי ולמנוע מגורמים שונים להפר את פעילות חיות הבר על הגשר, כגון: הולכי רגל, רוכבי אופניים ואופנועים. המעקה שיוקם במבואת המעבר משני צדדיו ימנע את מעבר כלי הרכב הממונעים אך לא יוכל למנוע את המעבר של הולכי הרגל והכלים הדו-גלגליים, ופה למעשה יצטרכו פקחי/יות רשות הטבע והגנים להיות עם היד על הדופק ולמנוע כל פעילות אנושית היכולה למנוע מבעלי החיים לעבור בגשר שיועד להם.
צילם: עידן ידין – פקח תשתיות מרחב הרי יהודה, רשות הטבע והגנים
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות