הכירו את גן לאומי בית אלפא
ההסטוריה, המורשת, הטבע
בגן לאומי בית אלפא שרידים מרשימים של בית כנסת מתקופת התלמוד ובו פסיפס מן המפוארים שהתגלו בישראל. את התמונה משלים סרטון הממחיש את הווי החיים בתקופת התלמוד ואת יצירת הפסיפס.
נרשמת – נכנסת!רישום מראש במערכת תיאום הביקור מבטיח לך מקום באתר ובמועד שאליו נרשמת, ומאפשר קבלת מידע ועדכונים רלוונטיים לביקור המתוכנן. |
שימו לב:
- ניתן לתאם מראש ביקור לקבוצות מאורגנות וכן קיום טקסי פסיפס, גם בימים שבהם האתר סגור למטיילים.
מוקד עניין
שרידי בית כנסת מתקופת התלמוד
פירוט
שרידי בית הכנסת: מבחינה אדריכלית מבנה בית הכנסת דומה למבני כנסיות מהתקופה הביזנטית בארץ ישראל. המבנה נבנה במאה ה-5 לספירה וכלל חצר (אטריום), פרוזדור מבוא (נרתקס), אולם תווך ושתי סיטראות מצדדיו, וגומחה (אפסיס) בקצה אולם התווך. בתי הכנסת נבדלים מן הכנסיות בכיוון הפתחים והאפסיס. בכנסיות הפתחים פנו למערב והאפסיס למזרח, ואילו בתי הכנסת נבנו בציר צפון-דרום והאפסיס פנה לירושלים.
הסיטראות מרוצפות בפסיפס לבן ובדגמים גיאומטריים. אולם התווך מרוצף פסיפס צבעוני בעל שלושה שטיחים, המתארים סצנות שונות. השטיח הראשון מתאר אריה ושור ניצבים מצדי שתי כתובות. בעלי החיים פונים כלפי היוצאים מבית הכנסת, ואילו הכתובות פונות כלפי הנכנסים.
בכתובת בשפה הארמית, שרוב חלקה הימני חסר, כתוב: "פסיפס זה נקבע בשנת מלכותו… של יוסטינוס המלך בדמי המכירה של מאה סאים חיטה… שנידבו אנשי הכפר". הכתובת מעידה על המאמץ של תושבי הכפר לגייס את סכום הכסף הדרוש ליצירת הפסיפס. כל תושב הפריש מיבולי הקציר כמידת יכולתו ובכסף שנאסף נשכרו האמנים יוצרי הפסיפס, ולא שכחו להזכיר את שמותיהם בכתובת השנייה, ביוונית: "מריאונוס וחנינא בנו עשו את העבודה". צמד אמנים זה נזכר גם בכתובת בבית הכנסת בבית שאן, וכנראה שם היה בית המלאכה שלהם. בהיותם תושבי המטרופוליס הם כתבו ביוונית.
מעניין שתאריך הקמת הפסיפס נקשר לשנות מלכותו של הקיסר יוסטינוס הראשון (518-527), בנוסף למניינים אחרים שבהם השתמשו (בריאת העולם, מניין השטרות ומניין חורבן הבית).
השטיח התחתון באולם התווך מתאר סיפור מיוחד במינו, הלוא הוא סיפור עקדת יצחק. הסיפור מתפתח משמאל לימין, ומתוארים בו שני נערים וחמור, איל נאחז בסבך, ואברהם המניף את יצחק הקטן אל המזבח. מעליהם נראית כף יד ולידה כתוב "אל תשלח" – דבר האל לאברהם. אברהם ויצחק מצוינים בשמם העברי.
השטיח האמצעי השתמר ללא פגע והוא מתאר גלגל מזלות. שמו של כל מזל כתוב בעברית. במרכז המעגל מתואר הליוס (אל השמש) נוהג במרכבת השמים. מסגרת מרובעת מקיפה את גלגל המזלות ובכל אחת מפינותיה דמות אישה מתארת עונה מארבע עונות השנה. נראה כי לאחר המשברים הגדולים של המרד הגדול (67-73 לספירה) ומרד בר כוכבא (132-135 לספירה) השלימו היהודים במידת מה עם השלטון הרומי והדבר בא לידי ביטוי באמנות בתי הכנסת.
השטיח העליון מתאר את ארון הקדוש ומעליו גמלון שבתוכו קונכייה. משני צדי הגמלון נראים עופות ומצדי ארון הקודש נראים מנורות בנות שבעה קנים. בשטיח מתוארים שופר, מחתה, אתרוג ולולב ושני אריות.
גן לאומי בית אלפא
מידע שימושי
הכניסה לגן נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
שעון קיץ:
בימים א' - ה' ושבת: 17:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 16:00 - 08:00
שעון חורף:
בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 15:00 - 08:00
בערב ראש השנה ובערב פסח: 13:00 - 08:00
בערב יום כיפור: 13:00 - 08:00
שימו לב:
- אם נרשמתם מראש, הגעתם לאתר ואין בו מקום פנוי – תתבקשו להציג בכניסה את האישור על "תיאום מועד הביקור" כדי להיכנס.
04-6532004 | למוקד המידע של רשות הטבע והגנים, באמצעות הווטס אפ – לחצו כאן או חייגו 3639*
לפייסבוק של רשות הטבע והגנים לאינסטגרם של רשות הטבע והגניםבתוך קיבוץ חפציבה. על כביש 669 בין צומת השיטה לבית שאן.
כ- 10 דקות מערבית מבית שאן.
קו 412 מבית שאן לעפולה -פרטים במודיעין אגד.
רישום לביקור בגן לאומי בית אלפא
תיאום מועד ביקור
Searching Availability…
סוג | מחיר | הערות |
---|---|---|
מבוגר | 22.00 ₪ | |
ילד | 9.00 ₪ | |
מבוגר בקבוצה | 19.00 ₪ | |
ילד בקבוצה | 8.00 ₪ | |
סטודנט | 19.00 ₪ | |
חייל | ללא תשלום | |
אזרח ותיק | 11.00 ₪ |
חדשות

גלריה בית אלפא
תמונות וסרטונים שאי אפשר להפסיק לראות...פסיפס בית אלפא
פסיפס בית אלפא
פסיפס בגן לאומי בית אלפא
פסיפס בגן לאומי בית אלפא
בר מצווה בבית הכנסת בית אלפא
בר מצווה בבית הכנסת בית אלפא
פסיפס גלגל המזלות בבית אלפא
פסיפס גלגל המזלות בבית אלפא. צילום: בועז אשכול