הכירו את גן לאומי גן השלושה (הסחנה)
ההסטוריה, המורשת, הטבע
פארק מים מפורסם במערב עמק המעיינות (עמק בית שאן). ייחודו של גן השלושה במעיינותיו החמימים ובבריכות הרחצה הטבעיות שבו. בתחומו יש גם מוזיאון ארכיאולוגי ושחזור אתר ההתיישבות ההיסטורי של קיבוץ תל עמל, שעלה על הקרקע ופתח את תקופת יישובי חומה ומגדל.
שימו לב:הכניסה לגן השלושה/הסחנה הינה על בסיס מקום פנוי. אין צורך ברישום, מומלץ להקדים ולהגיע. |
- המלצה למסלול טיול בקרוואן הורדה
- יום טיול-בגן הלאומי גן השלושה הורדה
- אתר - אבא'לה בוא לפארק המעיינות הורדה
- מראה מקום- לחם ושעשועים גן לאומי השלושה הורדה
- היסטוריה-אם יש גן עדן הורדה
- גשר הקנטרה והקשתות - מפעל מים מרשים מימי קדם הורדה
- תקשורת אנושית בעת העתיקה - ההשתקפות וההקשרים בתצוגות המוזיאון לארכיאולוגיה הורדה
- יום טיול בגן לאומי גן השלושה/ כתב: יהודה כרמי הורדה
- ארכיאולוגיה-בעמק במים המתוקים הורדה
- המלצות לאתרי מים הורדה
מוקדי עניין
- בריכות שחייה של מים חמימים ועל גדותיהן מדשאות רחבות ידיים
- אתר חומה ומגדל
- המוזיאון לארכיאולוגיה אזורית ים תיכונית – למוזיאון לחצו כאן>>
- טחנת קמח משוחזרת
- גן פעמוני ההתיישבות
- בוסתן ארץ ישראלי
פירוט
בריכות השחייה: בריכות נפלאות ובהן מי מעיינות ומפלים בערוץ נחל עמל. טמפרטורת המים במעיינות קבועה כל השנה – 28 מעלות צלזיוס – וזהו מקור שמם הערבי, סח'נה, שפירושו "חם". הבריכות הורחבו ושופרו והותאמו לרחצה ולשחייה.
אתר חומה ומגדל: האתר משחזר את היישוב תל עמל, ראשון יישובי חומה ומגדל. היישוב עלה על הקרקע ב-10 בדצמבר 1936. באתר שוחזרו 3 צריפי מגורים, צריף חדר האוכל והמטבח, מגדל תצפית וחומת העץ הכפולה, שמולאה בחצץ. חדרי החלוצים בצריפים ממחישים את אורח החיים של המתיישבים. מוצגים בהם מיטות ברזל וכילות, בגדי עבודה, וכן ספרי הקריאה שהמתיישבים קראו. למבקרים במקום מוצעות 7 תחנות עצמאיות להמחשת פעילויות מאותם ימים, כגון כיבוס בגדים במי הנחל, תצפית מהמגדל ומילוי סלים בחצץ.
בצריף חדר האוכל מוצגים קטעים מעיתוני התקופה ותעודות, ומוקרן בו סרטון באורך 15 דקות (לקבוצות). הסרטון מתעד בכמה שפות את ימי המרד הערבי בשנים 1936-1939. ניתן להזמין פעילויות כגון סיורים מודרכים, הרצאות והפעלות עם שחקנים.
המוזיאון לארכיאולוגיה אזורית ים תיכונית: ( לחצו כאן) המוזיאון נוסד בשנת 1963 בתרומה של דן ליפשיץ, אספן יהודי משווייץ, שמסר לקיבוץ ניר דוד אוסף נדיר של חפצי אמנות וכלים מהתקופות היוונית והרומית וכן אוספים מתרבות פרס ומצרים הקדומה. במוזיאון מוצגים גם עתיקות מתקופות קודמות שנמצאו בבקעת בית שאן, מן התקופה הניאוליתית עד תקופות המשנה והתלמוד, ובהן פריטים מתקופת המרידות ברומאים ומבתי כנסת קדומים ששגשגו באזור. צילום גדול מתאר את פסיפס בית הכנסת הקדום ביישוב רחוב. הכתובת שבפסיפס מזכירה יישובים רבים בארץ ישראל וכן פירות וירקות שגידלו באותם ימים בבקעת בית שאן, כגון קישואים, אבטיחים, מלפפונים, מנתה, פול מצרי, חרדל, אורז, אפונה ושומשום.
טחנת קמח עתיקה: טחנת הקמח פעלה בכוח מי נחל עמל. היא שוחזרה והיום ניתן להפעילה באתרה המקורי. קבוצות יכולות לתאם סיור מודרך להצגת העבודה בטחנת הקמח והווי החיים בתקופת פעולתה. בעבר פעלו באתר גן השלושה שלוש טחנות קמח לכל הפחות, ושרידים של אחת נמצאו בגדה הצפונית של הנחל, בקרבת אתר חומה ומגדל.
שרידי נָאוּמַכְיָה: בגדה הדרומית של הנחל התגלו שרידי 10 שורות מושבים חצובים בסלע. ייתכן שהיה כאן "תאטרון מים" בתקופה הרומית – מקום התכנסות לקהל שבא לצפות בשחזור קרבות ואירועים היסטוריים, לעתים עקובים מדם, שבמקור התרחשו בים. החוקרים משערים שבתאטרון היו כ-500 מושבים. אם אכן זה היה ייעוד המבנה, זוהי הנאומכיה היחידה עד כה שהתגלתה בישראל.
גן פעמוני ההתיישבות: תצוגה של פעמונים משוחזרים המציגים דגמי פעמונים שנמצאו ביישובי חלוצים ברחבי הארץ. בפעמונים צלצלו בעת התקפה או שרפה וגם כדי לקרוא לעובדים לארוחות. ביישובים הדתיים הפעמונים קראו גם לתפילה.
בוסתן ארץ ישראלי: בוסתן ובו עשרות עצים ממינים שנזכרים בתנ"ך כגון תאנה, גפן ורימון, ועצי פרי ושיחים שאפיינו את ההתיישבות בראשיתה. במקום עומדת גם סוכת גפנים ואפשר לתפוס בה כמה רגעים של שלווה.
גן לאומי גן השלושה (הסחנה)
מידע שימושי
הכניסה לגן נסגרת שעה לפני השעות הרשומות
שעון קיץ:
בימים א' - ה' ושבת: 17:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 16:00 - 08:00
שעון חורף:
בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00
בימי שישי וערבי חג: 15:00 - 08:00
בערב ראש השנה ובערב פסח: 13:00 - 08:00
בערב יום כיפור: 13:00 - 08:00
בחג ובחול המועד סוכות: אין שינוי בשעות הפעילות
שעות פתיחת אתר "חומה ומגדל" והמוזיאון לארכיאולוגיה:
א' – ה' ושבת בשעות 10:00 – 14:00 לפרטים נוספים לחצו כאן>>
04-6586219 | מוזיאון לארכיאולוגיה: 04-6586352 | חומה ומגדל: 04-6581017 | למוקד המידע של רשות הטבע והגנים, באמצעות הווטס אפ – לחצו כאן או חייגו 3639*
אימייל: RACHELI@GAN3.CO.IL פקס: 04-6587822 לפייסבוק של רשות הטבע והגנים לאינסטגרם של רשות הטבע והגניםגן השלושה ממוקם על כביש 669, בין צומת השיטה לבית שאן, כ – 25 דק' מעפולה
בתחבורה ציבורית: קו 412 של חברת סופרבוס, היוצא מבית שאן ומעפולה
- מנויי מטמון 50% הנחה
סוג | מחיר | הערות |
---|---|---|
מבוגר | 39.00 ₪ | |
ילד | 24.00 ₪ | |
מבוגר בקבוצה | 33.00 ₪ | |
ילד בקבוצה | 20.00 ₪ | |
סטודנט | 33.00 ₪ | |
חייל | 24.00 ₪ | |
אזרח ותיק | 20.00 ₪ |
חדשות

גלריה גן השלושה (הסחנה)
תמונות וסרטונים שאי אפשר להפסיק לראות...סרטון – חומה ומגדל: 'חלוצים ליום אחד'
סרטון – חומה ומגדל: 'חלוצים ליום אחד'
דגם חומה ומגדל בגן השלושה
דגם חומה ומגדל בגן השלושה