כוכב הירדן: אל ה'כוכב' שבראש ההר, שביל הנוף בגן לאומי כוכב הירדן - הצעה למסלול טיול
13.02.2022ברוכים הבאים אל גן לאומי כוכב הירדן, שמשקיף על נופי הגליל התחתון, בקעת הירדן והגלעד. המבצר הנחשב ליחיד בסגנון הבנייה שלו בישראל. את המבצר מקיף "שביל נוף" שבו תטיילו היום, תוך גילוי נקודות חן לא מוכרות.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
נקודת מוצא וסיום: הכניסה לגן לאומי כוכב הירדן
תיאור המסלול
מבצר כוכב הירדן הוא השלם והשמור מבין מבצרי הצלבנים בישראל. מבנה חסון ומרשים זה נבנה בקצה המזרחי של רמת יששכר, בגובה של 312 מ' מעל פני הים, על שפת המצוק היורד לעבר בקעת הירדן (כ- 550 מ' מעליה).
בשנת 1168 רכשו אבירי המסדר ההוספיטלרי את אדמות כוכב הירדן ובנו מבצר לתפארת על פי מיטב כללי האדריכלות הצבאית של אותם הימים, בזכות הנוף המפעים הנשקף ממנו כינו אותו הצלבנים בשם בלוואר – יפה נוף.
המקום מתאים מאין כמוהו להקמת מבצר. למרגלות המבצר עברה הדרך הראשית לדמשק, מצפון למבצר עלתה דרך שנסללה בנחל תבור והובילה לנמל עכו. דרך אחרת עלתה מבית שאן חצתה את עמק יזרעאל אף היא לנמלי עכו וחיפה. וכן שלט המבצר על שלושת המעברים החשובים של הירדן: מעבר בית ירח בדרום הכנרת, מעבר נהריים במקום המפגש של הירמוך והירדן, ומעבר בית שאן מדרום
אנו ממליצים להתחיל במסלול טיול קצר סביב המבצר, אותו הכשירה עבורכם רשות הטבע והגנים. המסלול עובר בשטח הפתוח בתוך טבע פראי עם תצפיות נוף עוצרות נשימה
השביל יוצא מחלקת גן מקלט לצמחים בסכנת הכחדה הצומחים על אדמת בזלת כבדה ובהם אלקנת הגליל, געדה זעירת פרחים, טופח דביק, מרוות אייג, מרווה סורית מנוצה ועוד. נמשיך בשביל לאורך קיר טרסה עד לנקודת תצפית מרהיבה עליה נאמר: "צפון וימין אתה בראתם תבור וחרמון בשמך ירננו" (תהילים פט, יג) מכאן תצפו אל נופי הגליל התחתון ועמק יזרעאל, שמהם מתרוממים גבעת המורה, הר תבור והרי נצרת, ערוץ נחל תבור שמתחתר ברמת הבזלת בנינו לבין רמת סירין בדרכו אל הירדן וביום עם ראות טובה תוכלו לראות את חרמון הסבא.
עוד ניתן לצפות על שתי תחנות כוח האחת מבוססת על אנרגיה של רוח, חוות הרוח הוקמה ברמת סירין והיא מכילה מספר מגדלים, טורבינות הרוח הוקמו על תוואי ציר נדידת העופות דבר המסכן אותן. והשנייה מבוססת על אנרגיה הידרואלקטרית , למרגלותיכם רואים את מאגר המים העליון בנפח של 3 מיליון קוב, בהמשך המסלול תראו את פתח הפיר (במקום בו עומד מגדל) ואת המאגר התחתון. המים יזרמו מהמאגר העליון בתעלה (נחצבה מתחת לפני השטח) אל פתח הפיר שלתוכו יפלו המים בעוצמה גדולה שתניע את הטורבינות, במאגר התחתון ייקלטו המים וממנו יעלו חזרה למאגר העליון וחוזר חלילה, יתרונה של התחנה הוא ביכולת שלה לייצר חשמל בתוך שניות מרגע הפעלתה, שלא כמו תחנות שעובדות על פחם שנדרשות להן מספר שעות של חימום עד ליצור החשמל ובנוסף לגרום לפליטות מזהמות. התחנה תפעל רק בשעות בהן תהייה צריכת חשמל גבוהה מן הרגיל
נצא מהשער אל השטח הפתוח להליכה בין עצי שקד, זית וצבר שרידים לבוסתנים של הכפר הערבי "כאוכב אל הווא", נהנה מפריחה עונתית של פרחי גבעונית הלבנון, דודא רפואי, עירית גדולה, שיחי הצחנן המבאיש ורבים אחרים. בהמשך השביל תחשפו אל הכנרת במלא הדרה בקעת הירדן הגלעד הגולן והחרמון, באמת מראה מרהיב עין.
עוד מספר דקות הליכה והשביל עובר למרגלותיו המזרחיים של המבצר הצלבני, המתנשא מעלנו.
נמשיך עד לפיצול השביל, מכאן ניתן לעלות בגרם המדרגות למצפור דן שומרון, ואל הכניסה למבצר, או להמשיך בטיול לאנדרטת הידיד, עין הידיד ושרידי הישוב היהודי "כוכב", במרחק הליכה של עוד כ 400 מטרים נוספים דרומה. האנדרטה עשויה עמוד הבנוי מאבני בזלת שמנציחה את הקצין הבריטי צ'רלס אורד וינגייט.
מי שהיה מפקדן של "פלוגות הלילה", שתפקידן העיקרי היה להגן על חלק קו צינור הנפט עיראק-חיפה שעבר בעמק יזרעאל. הוא פיתח תורת לחימה המושתתת על ניידות ופשיטות ליליות, והנהיג בפעם הראשונה מערך אימונים מסודר שכלל מטווחי ירי, קריאת מפות טופוגרפיות, שליטה במגוון כלי נשק ותנועה בלילה. וינגייט שהה בארץ כשנתיים וחצי בלבד, אך החותם שהשאיר היה אדיר, וחשוב מכך: הוא חינך ואימן דור של לוחמים. רבים מהם היו למפקדים בכירים בצה"ל בעשרים שנותיו הראשונות.
בסמוך לאנדרטה נובע מעיין צנוע, עין "הידיד", שככל הנראה סיפק מים לישוב היהודי "כוכב" ששכן בקרבתו.
מכאן חוזרים חזרה על אותו התוואי עד לגרם המדרגות, אתם מוזמנים להרים את הראש לצד מערב בראש המצוק נמצאת "אחוזת שושנה" שהוקמה ע"י מאיר הר ציון ז"ל.
לאחר שתטפסו למצפור דן שומרון תפנו מבט פנורמי נוסף על בקעת הירדן והכנרת החרמון, הגולן, דרום השומרון והגלבוע.
אל המבצר נכנס דרך השער המזרחי ששימש כשער הראשי של המבצר, ממצפור דן שומרון תכנסו אל תככי המבצר. המבצר משתרע על פני 15 דונם, נבנה ברובו מאבני בזלת שנחצבו תוך כדי כריית החפיר מסביב למבצר, אבנים רבות אחרות הובאו מהכפר היהודי הקדום כוכב, שנמצא במרחק 700 מ' מדרום מזרח למבצר, בין אבנים אלו גם שרידים מבית הכנסת הנטוש של הכפר, אבנים מעוטרות, אבן משקוף ועליה עיטור מנורת שבעת הקנים. בהיות הבזלת אבן קשה לסיתות השתמשו המתכננים הבנאים באבן גיר רכה אותה כרו ממדרונות נחל תבור במרחק שני ק"מ ממקומנו. כנסיית המבצר שנבנתה בקומה השנייה, נבנתה גיר קשה שהובאה מהרי הגלבוע או מגבעת המורה כ- 20 ק"מ מכאן.
המצודה נבנתה משתי יחידות : בליבה "המעוז" מבנה מסוגר ובארבע פינותיו ארבע מגדלים איתנים. מסביב לו נבנתה המצודה ההיקפית , שלה חמש צלעות. בכל פינה מגדל רב עוצמה, ובין כל שני מגדלי פינה מגדל אמצעי, בצלע המזרחית עמד מבנה מרשים ("ברביקן" / "בשורה")בעל שתי קומות לפחות שחלש על צדו המזרחי של המבצר, בו לא היה חפיר חצוב.
בתווך בין המעוז והמצודה ההיקפית, השתרעו חצרות רחבות ידיים. השער הראשי של המבצר, ממזרח, תוכנן בקפידה ובתשומת לב יוצאת דופן. כך נבנתה מערכת מורכבת מאוד וקשה לכיבוש.
במרבית המגדלים במצודה ההיקפית נבנו פתחי גיחה נסתרים, כל דלתות שערי המבצר, לרבות הפנימיות ופתחי הגיחות שהיו עשויים עץ, צופו מבחוץ לוחות ברזל, ציפוי זה הגן על הפתחים מפני איל המצור, תפקידו להכניס קרן ברזל בין תפרי האבן ולנסות לקעקע את האבנים ולגרום לפרצות בקיר המבצר.
סקר קפדני של כמויות הברזל במבצר מעידות שכמות הברזל שהושקעה במבנה הייתה יותר מחמישה טון ברזל, כמות אדירה בימים ההם, וכנראה כולה הובאה מאירופה.
המבצר קיבל את מימיו משני בורות, שבהם נאגרו מי גשמים (עד כ- 800 קוב מים) שירדו מהגגות אל חצרות המבצר.
לא בכדי לא הצליחו כוחותיו של המצביא המוסלמי הנודע צלאח א-דין לאבירי המסדר ההוספיטלרי, שהיטיבו להגן על מבצרם, גם לאחר שהתמוטטה הממלכה הצלבנית כולה לאחר ההפסד הצורב למוסלמים בקרב קרני חיטין ( בשנת 1187) לא נכנעו אבירי המבצר, רק בשנת 1189, לאחר שנה וחצי של מצור כבד על המקום ולאחר שעלה בידו של צלאח א-דין למוטט את הברביקן. קיבלו יושבי המבצר את הצעת הכניעה של צלאח א-דין. הם עברו שלמים ובריאים לעיר צור. בזאת בא הקץ על היסטוריה הקצרה בת 21 שנים של מבצר כוכב הירדן.
בנוסף, אתם חייבים לסמן "וי" על גן פסלים הממוקם דרומית למבצר, ובו כ-60 מיצירותיו של הפסל הנודע יגאל תומרקין ז"ל, שהלך לעולמו בקיץ 2021.
איך להגיע
בכביש 90 (בית שאן-טבריה) פונים לכביש 717, כ- 15 ק"מ צפונית מבית שאן.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.