גן לאומי תל דור - מפרצים סודיים והיסטוריה ימית מרתקת

מאת: איל שפירא 14.04.2022

גן לאומי תל דור מציע מסלולי טיול קצרים וחמודים להפליא, שנראים במיטבם במיוחד בחורף ובאביב. הצעה לשיטוט גדוש בקריאות "וואו" בין מפרצונים סודיים-למחצה, שרידי מקדשים קדומים, תצפיות נוף משכרות ובעיקר – חדוות גילוי של חוף לא מוכר

תל-דור-צילם-איל-שפירא
אייל שפירא

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 4


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-2 ק"מ


משך המסלול: 2-1 שעות


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: קלה, מעגלי


מוקדי עניין

מוקדי עניין: חוף ים, עתיקות, תצפיות


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


מה יותר מפתיע, מהנה ומסקרן מאשר לגלות רצועת חוף שלא הכרתם? ובכן, התשובה היא לגלות רצועת חוף שלא הכרתם – הטומנת בחובה שרידים מרתקים מן העבר. המשוואה כאן כוללת גם מפרצונים ציוריים וגם היסטוריה עשירה. באמת שלא צריך יותר מזה.

נקודת מוצא: הכניסה לגן לאומי תל דור

נקודת סיום: בנקודת המוצא

תיאור המסלול

ים ויבשה, עבר והווה, טבע ומורשת. כל הניגודים המשלימים הללו חיים בצוותא בפיסת חוף לא גדולה, אך עשירה בהפתעות. המסלול המלא כאן נמתח לאורך כשני קילומטרים בלבד, אך זה מסלול שיפציר בכם לבלות בו שעות ארוכות. בדיוק בזכות אותם ניגודים.

החוף המפורץ בגן לאומי תל דור יהווה רקע הולם לטיול חופי, שיוכיח לכם שממש לא חייבים להביא בגד ים ולהשתכשך בין הגלים, כדי להתחבר לים באמת. כבר בתחילת המסלול, במבואת הכניסה החדשה שבגן הלאומי, נסו לגלות את האיור היפה שתלוי באחת מפינות המקום. הוא מבוסס על ציור מהספר "ארץ הגלעד", של הסופר והמדינאי הבריטי לורנס אוליפנט, בן המאה ה-19. באיור נראה קצהו הדרום-מערבי של התל, בשלהי המאה ה-19, ושרידי המצד הצלבני לצד שרידי המקדשים הרומיים שנשקו לים. יופי של השראה לתחילת המסלול.

באתר הוכשרו שני שבילי טיול. הראשון הוא "שביל הרכס" – מסלול הלוך-ושוב מונגש המתאים לכיסאות גלגלים ואורכו כקילומטר ו"שביל החוף", שאורכו כשני ק"מ, והוא כולל גם את שביל הרכס (בדרך חזרה). כאן נתייחס לשביל החוף, החולף לצד מוקדי העניין המרכזיים.

תל דור מתנוסס גבוה על רכס כורכר בדרום חוף הכרמל, ובשטח הגן הלאומי מצויים מספר מפרצים מרשימים. רכס הכורכר סיפק לתושבי האזור בימי קדם חומר בנייה זמין וקל לחציבה, ועובדות אלו הפכו את דור לעיר נמל חשובה במשך תקופות ארוכות – מתקופת הברונזה התיכונה (כ־2000 לפנה"ס) ועד לעלייתה של קיסריה למעמד עיר נמל מרכזית בתקופה הרומית, בתחילת המאה הראשונה לספירה.

ראשיתה של עיר הנמל דור בתקופה הכנענית (לפני כ-3,500 שנה). במפרצים הטבעיים שאותם תפגשו בדרך, עגנו ספינות סחר רבות, מה שהוביל את הצורך בהקמת ישוב שיעניק לצוותיהן שירותים חיוניים. אט-אט גדלה דור והפכה לעיר מבוצרת ורחבת ידיים. שרידי חומות ענק הם רק חלק מהרמזים לגודלה של העיר שפעלה כאן.

ממבואת הכניסה צועדים מערבה, חוברים לשביל הרכס המסומן היטב, ומתעקלים עמו שמאלה (דרומה), על קו החוף. נקודת עצירה ראשונה היא מפרץ ציורי שבו טבלאות גידוד (משטחים סלעיים שטוחים יחסית שנשחקו על ידי גלי הים באזור הגאות והשפל) היוצרות בריכות מים קטנות. טבלאות הגידוד מהוות בית גידול חשוב למגוון נרחב של דגים וחסרי חוליות. באזור זה גם פעלה בתקופה ההלניסטית תעשייה שנועדה להפיק את צבע הארגמן. צבע זה הופק באמצעות שימוש בחלזונות ימיים ממין ארגמון.

המשך השביל, לכיוון מערב, ייקח אתכם אל אזור המקדשים הרומיים, שמהם נותרו רק שרידים מרומזים, לצד מפרצונים שביקור בהם בימי חול חורפיים, נדמים כחופים בתוליים. זה המקום לגלות שהעיר דור נכבשה ב-332 לפני הספירה בידי אלכסנדר מוקדון. היתה זו התקופה ההלניסטית, שבה שגשגה העיר וגדלה. נוספו לה חומה חדשה שבה מגדלים ושער מרשים. במאה הראשונה לפנה"ס היא נכבשה בידי המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי, ולאחר הכיבוש הרומי (שנת 63 לפנה"ס) היא הפכה לעיר עצמאית משגשגת. מים הובלו אליה באמת מים ומקצת בתי המגורים שבה היו מעוטרים בפרסקאות ופסיפסים. בצפונה נבנה תיאטרון הדומה לזה שהוקם בקיסריה הסמוכה, ועל קו החוף הוקמו בית מרחץ רחב ידיים ומקדשים גדולים מול הים. עם הקמת נמל קיסריה בתחילת המאה הראשונה לספירה\ איבדה דור את מעמדה וכ-200 שנים מאוחר יותר היא ירדה מגדולתה לחלוטין.

עוד שרידי מקדש, עם מפרצון חבוי, והגעתם אל הקצה הדרומי של השביל. מכאן מטפסים אל ראש רכס הכורכר, אל תצפית נוף נהדרת לעבר שרידי הנמל העתיק שמצוי למרגלות התל. מדרום לכם משתרעת הלגונה של חוף נחשולים. כעת אתם מצויים בסופו של "שביל הרכס הנגיש", שעמו חוזרים בנוחות צפונה, אל נקודת התחלה, תוך תצפיות נוף חדשות וגבוהות לעבר רצועת החוף הכי יפה שפגשתם מזה זמן רב.

 

איך להגיע

מכביש 4 (תל אביב-חיפה הישן) פונים מערבה לכיוון קיבוץ נחשולים. חולפים על פני הכניסה לקיבוץ וממשיכים צפונה בדרך עפר נוחה לכיוון בית העלמין של נחשולים. מנקודה זו עוקבים אחר השילוט.

הערות

איך להגיע?
כתבו בוויז: גן לאומי חוף דור

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.