חוצה שביל שקמה – המלצה למסלול טיול רכוב בדרך נוף נחל שקמה על שם אריאל שרון, משמורת הטבע פורה עד חוף זיקים

מאת: רחל עברון 03.07.2022

"שביל שקמה" הוא דרך נופית באורך 60 ק"מ, המשלב נסיעה ברכב, מסלולי הליכה ורכיבת אופניים. דרך הנוף מתחילה ממערב לכביש 40 סמוך לשמורת פורה, חוצה את מישור החוף הדרומי מערבה בדרכה לחוף זיקים, ומזמנת מסלולי הליכה קצרים, פריחה עונתית שפע תצפיות ונקודות עניין, בשטח פתוח מאופק עד אופק.

שביל שקמה. צילום קובי סופר שביל שקמה. צילום קובי סופר
גשר הרכבת התורכית. צילום שירה בלוך

משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-60 ק"מ


משך המסלול: יום


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: קווי עם עצירות לנקודות עניין ולמסלולים קצרים ומעגליים


מוקדי עניין

מוקדי עניין: טבע ושמירת טבע, פריחה, שקמים, עצים עתיקים, היסטוריה ומורשת, ארכיאולוגיה, מקורות מים, גיאולוגיה, תצפיות, חקלאות, בטחון, שקמים, עצים עתיקים, בוסתן, צבר, מתקני מים, חקלאות, תצפית נוף, נחל שקמה, דיונות, חולות וחוף ים.


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


נחל שקמה מתחיל את דרכו בגבעות הדרומיות של שפלת יהודה, ונשפך לים התיכון בחוף זיקים. בדרכו, עובר הנחל דרך מגוון רחב של נופים ובהן סוגים שונים של מסלע, נביעות מים ואתרים ארכיאולוגיים. נחל שקמה הוא ברובו נחל שיטפוני, כלומר זורמים בו מים רק בזמן שיטפונות ובימים שאחריהם. בקטעים קצרים  זורמים מי מעיינות, ובקטע האחרון לפני השפך לים זורמים מים כל השנה. שם הנחל נגזר מעצי השקמה הרבים הצומחים בקטע הנחל העובר במישור החוף.

אגן הניקוז של הנחל, המכונה "מרחב שקמה", כולל שמורות טבע, שטחים חקלאיים נרחבים, חורשות נטועות ושטחי מרעה. המרחב מהווה "מסדרון אקולוגי": רצף של שטחים פתוחים המשמשים ערוצי חיים לעולם עשיר של חי וצומח. זהו מקום מפגש מרתק בין עולם הטבע ונופי התרבות המאפיינים את ספר המדבר לבין אלה של החבל הים תיכוני.

"שביל שקמה" מסומן לכל אורכו בסימון שבילים כחול. הדרך נקראת על שמו של אריאל שרון, ראש הממשלה ה-11 של מדינת ישראל (2014-1928). לפעמים הדרך מתרחקת מעט מהנחל ולעתים היא צמודה לערוצו.

נקודת מוצא: מבואת שמורת פורה

נקודת סיום: חוף זיקים

שילוט בשביל שקמה. צילום הדס עברון, שילוט בשביל שקמה. צילום הדס עברון

 

תיאור המסלול

קטע מזרחי – משמורת פורה (כביש 40) לכביש 232. קטע דרך עביר לכל רכב.

משמורת פורה לתל נג'ילה

שמורת פורה היא שמורה קטנה הפורחת בחורף ובאביב בפריחה ססגונית. שביל הולכי רגל המסומן ירוק, שהוא חלק משביל ישראל, חוצה את השמורה

לאחר ההליכה בשביל ניתן לחזור לרכב ולהמשיך בשביל שקמה. לאחר נסיעה קצרה נגיע לסכר האוצר את מימי ערוץ נחל פורה, מיובלי נחל שקמה. לאחר חורף גשום נצור מאחורי הסכר מאגר מים. כ-100 מ' מעבר לסכר נמצא חניון קטן בצל עצי אורן. ממאגר פורה ניסע בדרך הנוף כ-1.3 ק"מ ונחנה את הרכב. נרד ימינה לערוץ נחל פורה, למרגלות גשר הרכבת התורכית.

לאחר התצפית מהגשר, נחזור לרכב וניסע בדרך נחל שקמה עוד כ-1.1 ק"מ ונגיע לבאר המנדטורית – באר שנחפרה ונבנתה בתקופת המנדט הבריטי. פי הבאר מכוסה בבטון ובסבכה. כ-200 מ' מהבאר, באחת מהחורשות שקק"ל נטעה לאורך הנחל, נמצא חניון נוסף, שבו ספסלים עשויים גזעים עבים של עצי איקליפטוס ואין בו שולחנות. לאחר 1.2 ק"מ נוספים נגיע לתל נג'ילה. נחנה למרגלות התל ונטפס עליו ברגל בשביל המסומן ירוק. התל מתנשא מעל ערוץ נחל שקמה, ובראשו צמח עץ אשל בודד, שקרס בסערה שהתחוללה באזור בחורף 2020. מראש התל נשקפת תצפית נפלאה על הסביבה. היישוב בתל הגיע לשיאו בתקופה הכנענית התיכונה (לפני כ-3,500 שנה). בימי מלחמת העצמאות הפך המקום למשלט ומילא תפקיד במערכה נגד הפולש המצרי.

עירית גדולה. צילום שירה בלוך, עירית גדולה. צילום שירה בלוך

 

מתל נגילה לכביש 232

אחרי שנהנה מהתצפית המרהיבה מתל נגילה, נרד חזרה לרכב, ניסע מערבה ונתרחק מעט מנחל שקמה כדי לפגוש את ערוץ נחל סד הנמצא במרחק של כ-900 מ' ממערב לתל. בין גבעות הלס החומות מתחתר בסלע הקירטון קניון לבן ומבהיק, שעומקו עד עשרה מ'. מומלץ ללכת בשביל הצמוד לערוץ הנחל, מצדו המזרחי. השביל מסומן בשביל ישראל.

לאחר החזרה לרכב נוסעים כ-1 ק"מ עד שמגיעים לצומת דרכים. הדרך הפונה ימינה (המסומנת אדום) ממשיכה לתל חסי, המתנשא מעל למקום המפגש של נחל אדוריים עם נחל שקמה. כאן נולדה הארכיאולוגיה הישראלית בשנת 1890.

אנו נמשיך בשביל המסומן כחול, עד לנקודת התצפית המשקיפה על שמורת הטבע בתרונות רוחמה. מהתצפית ניתן ליהנות מהנוף המרהיב של הבתרונות, ובמיוחד בעונת החורף ליהנות ממרבדי הפריחה. מטרתה של שמורת הטבע בתרונות רוחמה היא לשמור על נוף של בתרונות הלס, המהווה בית גידול ייחודי. פעילות אדם בשמורה (נסיעה, רכיבה והליכה) פוגעות במרקם העדין של הקרקע, ולכן השמורה סגורה למבקרים ומוקפת גדר.

בהמשך הדרך נגיע לצומת נוסף: פניה שמאלה בשביל המסומן אדום תוביל אותנו לכביש 334, בדרך נוף בתרונות רוחמה. אנו נמשיך בשביל המסומן כחול ונגיע לחורבת מרשן. הגבעה, המהווה חלק משמורת הטבע נחל זדים שהוכרזה בשנת 2022, מעניקה תצפית נאה מערבה. גם כאן ישנו חניון קטן ובו ספסלים מגזעי איקליפטוס. מחורבת מרשן יורדת דרך הנוף סמוך לגדה הדרומית של נחל שקמה עד כביש 232.

"שביל שקמה" חוצה את כביש 232 – יש לשים לב לחציית הכביש בזהירות המרבית ועל פי החוק!

נוף משביל שקמה באזור חרבת מרשן. צילום רחל עברון, נוף משביל שקמה באזור חרבת מרשן. צילום רחל עברון

 

קטע מרכזי – מכביש 232 עד כביש 4

מכביש 232 לכביש 34, רוב הדרך עבירה, אך ישנם חלקים בוציים ומבותרים אחרי גשם, לכן מעבר רכב פרטי עלול להיות בעייתי. קטעים אלה עבירים לרכב 4X4. ישנה אפשרות לדלג לכביש 34. בכביש 232 יש לפנות בזהירות שמאלה (דרומה), לנסוע עד צומת שער הנגב, שם לפנות ימינה (מערבה) ולנסוע עד לכניסה הדרומית לקיבוץ אור הנר. אחרי הפניה ממשיכים עוד כ-1 ק"מ עד הירידה ימינה לגשר שחר.

הממשיכים בשביל שקמה: לאחר חציית כביש 232, הדרך חוצה את נחל שקמה לגדתו הימנית ואחר כך שוב עוברת לגדתו השמאלית. בנקודה זו מתחברת לדרך מצד שמאל, דרך מחניון איבים, הסמוך לשדרות. דרך זו משמשת ציר גישה נוסף לשביל שקמה. אנחנו פונים ימינה ונוסעים בין שדות מעובדים וחורשות. לאחר כ- 1.3 ק"מ מהפנייה לאיבים מגיעים לחניון כלניות אור הנר.

אחרי כ-700 מ' מגיע השביל לכביש הגישה לקיבוץ אור הנר. נפנה ימינה בכביש ולאחר כ-30 מ' נפנה שמאלה להמשך דרך הנוף. הדרך חוצה את ערוץ נחל ברור ופונה שמאלה. מימין ניתן לראות את חורבות הכפר סימסים, ששכן בראש גבעה נמוכה. השטח כלול בתחום שמורת טבע כורכר גברעם, שהיא שמורה סגורה לביקור. ליד עץ שקמה גדול הדרך פונה שמאלה. ניסע כמעט שלושה ק"מ בין שדות מעובדים מצד אחד וגבעות כורכר נמוכות מצד שני, עד לחניון ספסלים מגזעי איקליפטוס נוסף. מעט אחריו נמצא שלט מידע המסביר על אופן ההיווצרות של סלעי הכורכר.

דרך הנוף ממשיכה בין שדות וגבעות כורכר עוד כ-2.5 ק"מ ועוברת מתחת לכביש 34 ב"גשר שחר", ומתחת לגשר הרכבת.

תמונה: גשר נחל שקמה ליד אור הנר בשיטפון. צילום רחל עברון

מכביש 34 לכביש 4

עוברים מתחת ל״גשר שחר״, עליו עובר כביש 34. ממערב לכביש 34 עוברת הדרך בין שדות חקלאיים. לאחר כ-600 מ׳ השביל מתפצל. השביל הממשיך ישר חוצה את אפיק נחל שקמה בגשר אירי וממשיך לשער השדות של קיבוץ ארז. אנו נפנה בפיצול ימינה בשביל המסומן כחול, נחלוף על פני שדות חקלאיים ושרידי בוסתנים ונגיע לחניון קטן הסמוך לגשר דיר סנייד, שעליו עברה מסילת הרכבת התורכית. מגשר הרכבת תצפית נאה על הסביבה. נמשיך לנסוע עוד כ-300 מ׳ עד לפיצול שבילים. נפנה שמאלה בשביל המסומן כחול עד שנגיע למפגש עם כביש 4.

"שביל שקמה" חוצה את כביש 4 – יש לשים לב לחציית הכביש בזהירות המרבית ועל פי החוק!".

דרך נחל שקמה גשר שחר. צילום רחל עברון (Small), דרך נחל שקמה גשר שחר. צילום רחל עברון

 

קטע מערבי – מכביש 4 לחוף זיקים: קטע דרך זה עביר לכל רכב.

לאחר חצייה זהירה של כביש 4 השביל ממשיך מערבה, ולאחר חציית נחל עובד מגיעים לפיצול. הכביש פונה ימינה לקיבוץ יד מרדכי, ואילו שביל שקמה ממשיך שמאלה (מערבה) לכיוון שמורת כרמיה. ניסע כ-1.8 ק"מ ונגיע למבואה הדרומית של שמורת כרמיה, המשמרת את עולם החי והצומח של חולות מישור החוף. בשמורה צומחים עצי שיטה מלבינה ושרידי בוסתנים נטושים, ביניהן פזורות תעלות השקיה וחורבות ישוב המעידות שהשטח היה מעובד בעבר. בתחום השמורה צומחים מיני צמחים רבים האופייניים לבית הגידול החולי וצמחים בלעדיים לחולות מישור החוף כגון שום תל אביבי, בלוטה פלישתית, תורמוס ארץ-ישראלי, תלתן פלישתי, ציפורנית אשקלון ועוד. מומלץ ללכת בשמורה הלוך וחזור ברגל כדי ליהנות מהפריחה. אורך הדרך כ-1.2 ק"מ לכל כיוון.

לאחר החזרה לרכב, פונים ימינה ויוצאים לכביש המחבר בין כרמיה לנתיב העשרה.

בכביש פונים שמאלה (צפונה), חולפים על פני בית העלמין של כרמיה הנמצא משמאל לכביש. לאחר נסיעה של כ-800 מ׳ על הכביש, פונים שוב שמאלה (מערבה). נוסעים כ-1.2 ק"מ וכשמגיעים למפגש עם שביל שקמה המסומן כחול, פונים בו ימינה (צפונה), ומיד שמאלה (מערבה). מכאן, מתחילה נסיעה בדרך נוף של כ-3 ק"מ, העוברת בסמיכות לסוללה של מאגר שקמה. לצד הדרך, נמצאת "חורשת הטווסים" – חניון קטן בצל האקליפטוסים עם פינות ישיבה מקסימות. הדרך מתעקלת ימינה עד שמגיעה לגדר הדרומית של קיבוץ זיקים, שם היא מתעקלת שמאלה וממשיכה כ-700 מ' עד ליציאה לכביש 3411. בדרך, ישנו חניון קטן מול בית המשאבות של מאגר שקמה.

במקביל לדרך הנוף, ישנו שביל המיועד להולכי רגל או אופניים. אפשר לעלות לשביל הסוללה מחורשת הטווסים וללכת את כל הדרך ברגל, או ללכת מחניון בית המשאבות עד לתצפית על המגלש של מאגר שקמה, ולחזור.

כאשר מאגר שקמה מתמלא, המים גולשים מהמגלש וממשיכים במורד הנחל לכיוון הים. זהו מחזה נדיר ומרהיב, ומומלץ לצפות בו מהתצפית על המגלש.

מאגר שקמה, תצפית המגלש. צילום רחל עברון (Small), מאגר שקמה, תצפית המגלש. צילום רחל עברון

מול היציאה משביל הסוללה בכביש 3411, בצדו השני של הכביש, ישנו מפרצון חניה קטן הסמוך לגשר על נחל שקמה. מומלץ לחנות את הרכב במפרץ החניה הקטן הסמוך לגשר על נחל שקמה, וממנו לצאת לטיול רגלי בשביל הליכה המסומן כחול לכיוון שמורת טבע חולות זיקים, שהוכרזה אף היא בשנת 2022. המסלול מזמן מפגש עם צומח חולות, עקבות בעלי חיים ודיונות המזמינות להתגלגל בהן. אורך המסלול כ-1 ק"מ והוא מסתיים מצפון לשפך נחל שקמה. ממנו ניתן לפנות דרומה לאורך החוף אל חוף זיקים ולחזור לרכב.

איך להגיע

לנקודת ההתחלה:

לבאים מצפון, נוסעים בכביש מס' 40. כ-15 ק"מ אחרי צומת פלוגות, פונים ימינה לכיוון מערב, בהתאם לשלט "שמורת פורה". לבאים מכביש 6, יש לרדת במחלף קרית גת, לנסוע דרומה עד צומת פלוגות, ולהמשיך כנ"ל.

לבאים מדרום, ממזרח לצומת בית קמה ישנו מעגל תנועה שבו כביש הפונה צפונה ומשולט לכיוון שמורת פורה. נוסעים צפונה כ-6 ק"מ עד למבואת השמורה.

לנקודת הסיום:

לבאים מצפון, נוסעים דרומה בכביש 4. כ-7 ק"מ אחרי צומת אשקלון פונים מערבה (ימינה) בצומת זיקים לכביש 3411 לכיוון זיקים וכרמיה. כ-5 ק"מ אחרי צומת זיקים, מעט לפני הכניסה לקיבוץ זיקים ישנה פנייה ימינה עם שלט המפנה לכיוון החוף. לאחר כ-400 מ' נוסף ישנה פניה שמאלה (מערבה) לכיוון החוף. ממשיכים לנסוע כ-1.5 ק"מ נוספים עד שמגיעים לגשר מעל נחל שקמה. פונים ימינה ולאחר כ-800 מ' מגיעים לחניון החוף.

לבאים מדרום, נוסעים לצומת יד מרדכי, בה פונים ימינה (צפונה) לכביש 4. כקילומטר וחצי אחרי צומת יד מרדכי, פונים מערבה (שמאלה) בצומת זיקים לכביש 3411, לכיוון חוף זיקים. ממשיכים כמו בהסבר לבאים מצפון.

הערות

  • "שביל שקמה" מיועד לכלי רכב, להולכי רגל ולרוכבי אופניים גם יחד. נהגו במשנה זהירות. אם אתם הולכים בשביל זה, הקפידו ללכת בצד הדרך כדי למנוע סיכון בטיחותי ולאפשר מעבר לכלי הרכב. הישמרו והתנהגו בהתאם.
  • במסלול אין נקודות מילוי מים, יש להצטייד במים מראש. בחוף הרחצה יש ברז מים ושירותים.
  • חוף זיקים מהווה חוף חשוב להטלת הביצים של מיני צבי הים, המצויים בסכנת הכחדה. לכן בעונת הטלת הביצים והגחת האבקועים (מאי – ספטמבר), יש להימנע מרעש, ממסיבות וממדורות על חוף הים.
  • חל איסור מוחלט להבעיר אש בתחומי השמורות!!!
  • חל איסור מוחלט לשהות בשמורות טבע בשעות החשיכה.
  • אין להיכנס למימי נחל שקמה. הכניסה לים או לשפך הנחל באחריותו הבלעדית של המטייל!
  • ההליכה והנסיעה בשבילים מסומנים בלבד: אין לרדת משבילים. הירידה מהשביל מסוכנת ופוגעת בחי, בצומח ובדומם.
  • בעונת הפריחה (ינואר – אפריל) לעתים פוקדים את מרחב שקמה אלפי מטיילים ביום! שימו לב לקצב ההליכה והנסיעה שלכם, כדי לאפשר לכולם תנועה נוחה בשטח. התקדמו בנינוחות והימנעו מהתעכבות מיותרת בדרך.
  • לאחר גשמים עזים בחורף, תיתכן זרימת מים בנקודות שונות במרחב. במצבים אלה חציית הנחלים מסוכנת ומומלץ לא ללכת בהם. גם לאחר מספר ימים הדרך עשויה להיות בוצית מאוד וישנה סכנת החלקה.
  • תהנו מהנוף מבלי לקטוף! אין לפגוע בחי, בצומח או בדומם!! בשמורת טבע אסור על פי חוק קטיף פרחים וצמחים מכל סוג, אין לאסוף מאובנים, אין לרמוס מחילות של בעלי חיים ואין לטפס על שרידי מבנים עתיקים.
  • שומרים על הטבע נקי! השארת פסולת בשטח מסכנת את חיות הבר – קחו את הפסולת עמכם לסוף המסלול.
  • כבדו את פרנסת החקלאים! רוב מסלולי הטיול נושקים לשדות חקלאיים. הימנעו מלהיכנס לשדות ברגל או ברכב!

 

אורך המסלול: כ-60 ק"מ

משך המסלול: יום

דרגת קושי ואופי המסלול: קווי עם עצירות לנקודות עניין ולמסלולים קצרים ומעגליים

מוקדי עניין: טבע ושמירת טבע, פריחה, שקמים, עצים עתיקים, היסטוריה ומורשת, ארכיאולוגיה, מקורות מים, גיאולוגיה, תצפיות, חקלאות, בטחון, שקמים, עצים עתיקים, בוסתן, צבר, מתקני מים, חקלאות, תצפית נוף, נחל שקמה, דיונות, חולות וחוף ים.

ציון דרך ל-waze (לנקודת המוצא): שמורת פורה

 

איך להגיע?
כתבו בוויז: שמורת פורה

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.