נחל יבנאל - הצעה למסלול טיול

מאת: זיו כרמל 13.02.2022

לגלות את נחל יבנאל: כמו לטייל בתוך ציור נוף

20220111_115120 רחל אשכול נחל יבנאל נחל יבנאל - צילמה רחל אשכול
נחל יבנאל - צילמה רחל אשכול
נחל יבנאל - צילמה רחל אשכול

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 3


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: כ-10 ק"מ


משך המסלול: 5-6 שעות


דרגת קושי ואופי הטיול

דרגת קושי ואופי המסלול: למיטיבי לכת


 


מוקדי עניין

מוקדי עניין: נחל זורם, מעיינות – עין פטל ועין כוש, אמת מים רומית, סלעי בזלת, מים וצומח נחלים.


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


לא רבים מכירים את הפנינה הזו, שסיפורים היסטוריים רבים מנקדים את עברה: המסלול בנחל יבנאל יביא אתכם אל סבך הפטל, אל מים זורמים ואל "פסלי" הבזלת של הגליל התחתון המזרחי

כולם מכירים את "דרך הים", "דרך הבשמים" ושאר דרכים מפורסמות.  הפעם, צפו להפתעה פחות מוכרת: תוואי נחל יבנאל היה בעבר חלק ממה שקרוי "דרך החורנים".

חורן הוא כידוע חבל ארץ בדרום סוריה של היום, ובאותה דרך קדומה נעו שיירות גמלים ובהמות משא בין עכו לחורן, נושאות עמן חיטה, שעורה ושאר תבואות. המסע בדרך החורן נמשך כ-20 ימים, אבל הטיול שלכם היום יהיה הרבה יותר קצר: דגימה מהנה של חמש-שש שעות בלבד. וגם בלי לסחוב חיטה ושעורה על הגב. רק הרבה מים.

נקודת מוצא: כ-500 מ' צפונית-מזרחית ליציאה המזרחית מיבנאל, ליד מכון הטיהור.

נקודת סיום: אתר הירדנית ליד קבוצת כנרת.

תיאור המסלול

שמורת נחל יבנאל, המשתרעת בסמוך לשבר הסורי-אפריקני, טומנת בחובה בית גידול לח. ככזו, היא עשירה בצמחיה ובבעלי חיים, הנסמכים על זרימתו של נחל יבנאל האיתן, שלו מספר מעיינות, וביניהם עין פטל ועין כוש.

הטיול מתחיל במסלול המסומן בסימון ירוק, לצד מה שנראה כמו ציור נוף של פעם: נוף חקלאי פסטורלי של כרמי הזיתים והשדות הפתוחים של בקעת יבנאל. להשלמת התמונה השלווה, בקרבת מקום מצויה המושבה הוותיקה יבנאל, שנוסדה בשנת 1901 כחלק ממושבות העלייה הראשונה.

לאחר הליכה של כקילומטר לכיוון דרום מעמיק נחל יבנאל בעודכם יורדים ועוקבים אחר אפיק הזרימה שלו. בנחל עצמו תמצאו סבך פטל והרדוף הנחלים, הנהנים מזרימה כל השנה. שיח הרדוף הנחלים הוא ירוק-עד והוא פורח בורוד מאפריל ועד אוגוסט. השרף החלבי הרעיל שלו שימש במרוצת הדורות להדברת מזיקים שונים.

עוד כ-1.5 ק"מ הליכה, והגעתם למפגש עם שביל ישראל שמצטרף לשביל הירוק. מהמפגש עם שביל ישראל יוצא שביל בסימון שחור העוקב אחר תוואי האפיק. מכאן, זה יהיה השביל שלכם.

באזור זה הנחל מתחתר על בסיס סלעי בזלת כהים המכסים את הרמות הבזלתיות של הגליל התחתון. בהמשך תבחינו שבמצוק מצפון לכם מצויים שרידי אמת מים רומית, שהובילה מים לטבריה ולבית ירח. המשך השביל יביא אתכם לאזור הנביעה המכונה עין פטל. מקור המים עצמו מכוסה סבך פטל ומאפשר פינות מנוחה וישיבה מוצלות וקרירה למי הנחל. מעיין נוסף נמצא מזרחית לכם מעט מעל לאפיק הזרימה ומכונה עין כוש. זה הזמן לצאת מפתחת נחל יבנאל אל נוף עמק הירדן בואך נהר הירדן הסמוך לכם. דיברנו על נופי ציור נוף? הנה, קיבלתם ציור נוסף של בקעה פורייה וגדושה בצבעים. קרוב לכאן ניצב אתר עובדיה, האתר הארכיאולוגי הקדום ביותר שנתגלה בארץ, אתר ששימש את בני האדם בתקופות פרהיסטוריות (1.4 מיליון שנה לפני זמננו). וניצב על אחד מנתיבי התנועה האנושית הקדומים בעולם. אתם, בדיוק כמו האדם הקדמון שניצב כאן הרבה לפניכם, צופים בנופים שעוצבו בידי השבר הסורי-אפריקני. לידו נמצא תל עובדיה מהתקופה המקראית, המזוהה עם העיר ינועם.

בנקודה בה פוגשים את שביל ישראל. ממשיכים עם שביל ישראל צפונה, ולאחר חציית שטחי מטעי תמרים ושדות נצמד השביל לגדת נהר הירדן. כאן תוזמנו למצוא פינות חמד, וגם לקבל השראה מהשורות שכתבה נעמי שמר – "חורשת האקליפטוס, הגשר הסירה, וריח המלוח על המים…". לאחר הליכה של כ-2 ק"מ צפונה לאורך הירדן ותגיעו לאתר הירדנית (שווה ביקור בפני עצמו), שם ממתין לנו הרכב. כדאי לדעת כי אתר ירדנית מביא אל קדמת הבמה את נושא קדושתו של נהר הירדן לנוצרים, הפוקדים אותו מרחבי העולם במטרה לטבול במימיו. אל תעזבו את המקום לפני ש"גנבתם" עוד שעה קלה של הנאה מול הנוף.

הערות

בעונות המעבר ובקיץ המסלול חם מאוד. מומלץ לא לטייל בשעות החמות ולא בקיץ ובכל מקרה להיות קשובים לתחזית מזג האוויר. לאורך המסלול נדרשת חצייה של הנחל מספר פעמים (מים רדודים).

איך להגיע

לנקודת המוצא: בצומת כפר תבור (כביש 65), נפנה מזרחה לכיוון הכנרת, על כביש 767. הכביש עובר בתוך הרחוב הראשי של יבנאל, נמשיך אתו עד שנצא מהמושבה, עדיין בכביש 767 לכיוון אלומות, ולאחר כ-500 מ' נפנה ימינה לכיוון מכון הטיהור  לשביל המסומן ירוק.

ציון דרך ל-waze: פארק גורן, יבנאל (השביל מתחיל כ-500 מ' אחרי היעד)

לנקודת הסיום: אתר הירדנית-פונים מכביש 90 לקבוצת כנרת ולאחר 500 מ' נבחין בחנייה גדולה משמאל, כאן ימתין הרכב.

איך להגיע?
כתבו בוויז: פארק גורן, יבנאל

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.