מעיין הארבל: צל, נחל ומעיין קסום, פריחה קיצית ותצפית נוף מרהיבה
31.05.2022כולנו מחפשים מקומות קרירים מוצלים ונעימים לברוח אליהם בקיץ, ואם אפשר עם מים לשכשך זה בכלל נפלא. בישראל הרותחת נדמה שאין הרבה נקודות כאלו, ועוד בחינם, ובכן תתפלאו- יש ויש. הכירו את עין ארבל, נקודת חמד מוצלת, קסומה, עם נקודות תצפית מדהימות, ולא פחות חשוב מזה- נגישה לעגלות ומוגבלים בהליכה בתוך שמורת טבע הארבל.

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
עין ארבל הוא מסלול קצר וקליל של כ-300 מטרים מנקודת ההתחלה בחניה של שמורת הטבע נחל ארבל- מבואת ואדי חמאם ועד המעיין עצמו שבו ניתן לשבת בצל וליהנות. כאמור, המסלול נגיש בחלקו הגדול, ובסופו ישנו מקטע כורכר קטן ומישורי כך שכל מי שמעוניין להגיע לנקודה המיוחלת יוכל לעשות זאת.
תצפית למערות והכנרת באופק
המסלול מתחיל בישוב ואדי חמאם הממוקם מול המושבה מגדל. כ-400 מטרים מהכניסה ממוקמת רחבת חניה מצד שמאל ובה שילוט המכוון לשמורת הטבע ארבל, מבואת ואדי חמאם. עם הגיעכם למגרש החניה המוסדר הולכים לאורך השביל הנעים ובו יש חמש פינות קסם של ישיבה תחת עצים מוצלים. הנוף כמובן הוא שחקן מרכזי כאן והתצפיות מופלאות.
עם הכניסה לשביל תוכלו לצפות אל מצוקי הר ארבל והר ניתאי ולהבחין במערות החצובות במצוק. מאות מערות אלו נוצרו בראשיתן בתהליך טבעי (קארסטי), ובהמשך מכלולי המערות הטבעיות נחצבו והורחבו ביד אדם למטרות מגורים בתקופות קדומות. במערות נחצבו בורות מים, אולמות מגורים, בורות איסוף, מכלולי מדרגות ומקוואות בודדים. כאן גם התחולל קרב לחיים ולמוות בין הורדוס לבין מתנגדיו שהסתתרו במערות הארבל. מאוחר יותר הפכו חלק מהמערות למצודה גדולה, שבה מעברי סתר, גרמי מדרגות, אולמות ובורות מים. נסו לדמיין את כל זה מהנקודה שאתם נמצאים בה.
בערך באמצע המסלול תפגשו בשילוט המכוון לבית הכנסת העתיק של חורבת ואדי אל חמאם. כאן העולם מתחלק ל-2. אלו שיקפצו על המציאה וירוצו לנקודת התצפית המרהיבה הזאת ואלו שיגידו "אנחנו מחכים לכם כאן למטה". בעיקרון אנחנו בעד כולם העיקר שיהיה לכם כיף.
כעשר דקות של עליה בדרגת קושי בינונית (אך חשופה, שימו כובע) אל במת בית הכנסת העתיק של חורבת ואדי חמאם, לגמרי יצדיקו את עצמן עם תצפית מרהיבה ושרידי היישוב היהודי העתיק ששרד באופן מעורר התפעלות. במקום מכלול מושלם של בית בד והנוף המרהיב של נחל ארבל, בקעת גינוסר ואפילו הכנרת באופק.
הזולה המושלמת
את הליכתכם ילוו צמחי קיפודן סגולים הפורחים בעונת הקיץ, בחורף יש כאן פריחה עשירה ומגוונת שאסור להחמיץ. כשסיימתם לתצפת רדו בחזרה למטה להמשך החוויה. צמחיית נחלים תלווה אתכם לנקודה השווה ביותר: באמצע השביל, יש שילוט הכוונה לבית הכנסת העתיק של חורבת ואדי אל חמאם וזו הנקודה המומלצת לשבת בה וליהנות מהשקט.
לאלו היורדים מהתצפית חזרה לשביל המונגש נקודת הישיבה היא בחציה של נחל ארבל- בין גשר האבנים שהצבנו שם עבורכם, תוכלו לקפץ לשבת לנוח וליהנות מהצל והאווירה הקסומה. זוהי גם נקודת פיקניק מעולה, אל תשכחו כמובן לאסוף אתכם את כל הפסולת ולהשאיר את המקום נקי ושמור (אסור להבעיר אש במקום ואין לטייל עם רדת החשכה). בדרך חזרה תפגשו את מי שהעדיפו לחכות לכם למטה בצל ו"לשמור" על הנישנושים שהבאתם. חדי העין שביניכם יכולים לראות את שתי נקודות הנביעה של הנחל כאשר הברורה מביניהן נמצאת מערבה יותר, בתוך הסבך, זוהי הנביעה של עין ארבל.
כאן הסתיים הטיול הקצר והמרענן שלנו, לפעמים כל מה שצריך בחיים זה מעט צל, מעיין קסום, פריחה קיצית ותצפית נוף מרהיבה. מפה חוזרים לרכב, מרוצים ואפילו לא עייפים. תיהנו.
- אורך המסלול: כ-300 מטר
- משך המסלול: בין 20 דק' לשעה
- דרגת קושי ואופי המסלול: קל, נגיש, קווי
- מוקדי עניין: תצפית, בית כנסת יהודי קדום, מעיין
רוצים מידע נוסף על אזור הארבל? מוזמנים להיכנס לעמוד גן לאומי שמורת טבע ארבל >>
הערות:
- בחורף לא חוצים את הנחל, ניתן ליהנות מהפריחות היפות
- אסור להבעיר אש, קיימים במקום מעגלי ישיבה שניתן לשבת בהם לפיקניק
- כמו תמיד, לפני היציאה לדרך מומלץ להתעדכן בעמוד המבזקים שלנו >>
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.