שביל הדגים בהר סדום

מאת: איל שפירא 31.01.2022

המרקם המיוחד של הר סדום כולל מאובני דגים, מהימים שבהם ים אדיר כיסה המרחב כולו. האם תצליחו לאתר אותם? אתגרו את הילדים בשאלה הזו, ומובטח לכם טיול גדוש בהפתעות. לקינוח, תצפית פנורמית מנצחת מפסל "המטוס" בערד

הר_סדום_-_יעקב_שקולניק.JPG הר סדום. צילום: יעקב שקולניק
סלע מלח בהר סדום. צילום: יעקב שקולניק

מספר מפת סימון שבילים

מספר מפת סימון מסלול: 11


משך ואורך המסלול

אורך המסלול: 3 ק"מ (קווי)


 


דרגת קושי ואופי הטיול

רמת קושי: בינונית- קשה.


מסלול קווי, מתאים למיטיבי לכת.


מוקדי עניין


  • תצפיות נוף

  • ערוץ הדגים – מאובנים של דגים

  • פסל "המטוס" של יגאל תומרקין (ז"ל)


כללי טיול בטוח

תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


נקודת מוצא וסיום: מכביש 90 (בין סימני ק"מ 193-194) פונים מערבה אל דרך בסימון אדום, ולאחר כשני ק"מ ממשיכים ישר בשביל כחול, לעבר הר סדום. עוד -2.5 ק"מ, ומחנים ליד השלט המכריז על הר סדום. סיום המסלול: לצד סימן הק"מ ה-199 על כביש 90, ליד השלט המפנה להר סדום ולשביל הדגים.

איך להגיע: הר סדום בוייז

עונה מומלצת: סתיו, חורף ואביב

טריוויה לדרך: ים המלח של ימינו הוא "צאצא" של ימת הלשון הקדומה, שהחלה להתפתח על הבקע הסורי-אפריקני לפני כ-60,000 שנים, ומאז הלכה והצטמקה. לפני כ-15,000 שנים, זכה ים המלח למראה המוכר לנו כיום.

אחד הסודות הידועים במדבר יהודה הוא כי תצפית הנוף מראש הר סדום נחשבת לאחת היפות במרחב כולו, במיוחד בשעות שבהן השמש נוטה על צדה – מוקדם בבוקר או בשעות אחר הצהריים, בעת שהכל נצבע בכתום בוהק. מראשו הגבוה של ההר ניתן להבחין היטב בהרי מואב, המתרוממים בשטחה של השכנה הירדנית שלנו.

ההר, שגובהו כ-270 מטרים מעל פני ים המלח, הוא למעשה "פקק" אדיר ממדים של מלח, והוא נוצר בשל הצטברות רבת-שנים של מינרלים ומלח. התוצאה היא הר בעל צורה, מרקם ואופי יוצאי דופן, והוא כולל בין השאר שרידי מאובנים מתקופות קדומות, כולל מאובני דגים, מהימים שבהם ים אדיר כיסה כאן את הכל, ומימיו היו מתוקים.

לאחר שמחנים את הרכב, מטפסים לכיוון ההר עם שביל הטיול המסומן בכחול, עד שמגיעים לנקודת תצפית יפה לעבר חלקו הדרומי של ים המלח, כמו גם הרי מואב. ממשיכים בירידה מתונה על רכסי ההר ומגיעים לנקודת תצפית נוספת – מצפה הכפתור, שזכה לשמו בזכות המבנה הכיפתי שלו. אף הוא מספק נוף יפה, הכולל את בריכות האידוי של ים המלח.

מכאן הדרך יורדת בעדינות לכיוון הים, וזה המקום לחפש (וגם למצוא) פסלים ותבליטים מן הטבע, תוצאה של תהליכים גיאולוגיים קדומים, בהם תצורות מלח מרשימות. אלו נוצרו כתוצאה מהתרוממות ההר מעל פני השטח. אם אתם בעניין של תצלומי סלפי גיאולוגי מעורר קנאה – זה המקום לעשות זאת.

שימו לב שכל היופי הזה לא יתעתע אתכם, כי במקום מצויים חורי ענק בקרקע, לכן השגיחו היטב על הילדים. וכמו תמיד, הישארו כל העת על שביל הטיול המסומן שלכם.

אתם עדיין על השביל הכחול, שייקח אתכם את "ערוץ הדגים". אתם כבר יודעים כעת מה לחפש – מאובנים של דגים. מכאן, נקודת הסיום כבר מתקרבת, מהר יותר ממה שתצפו לה.

לסיום, אם עדיין לא שבעתם מהנוף המדברי, יותר ממומלץ לדלג מכאן אל מצפור מואב שבפאתי העיר ערד. התצפית עצמה מתבצעת לצד פסלו המרשים של האמן המנוח יגאל תומרקין. מכאן ניבטים היטב נופי מדבר יהודה, ים המלח ורחבי הנגב – יופי של נקודה רומנטית לקינוח הטיול. המצפור מצוי בקצה רחוב מואב בערד.

איך להגיע?
כתבו בוויז: הר סדום

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.