שמורת חורבת קרתא - הצעה למסלול טיול

מאת: איל שפירא 31.01.2022

יש מקומות שחבויים מתחת לרדאר של מטיילים רבים. ברגע שמגלים אותם – חוזרים אליהם שוב ושוב. חורבת קרתא מציעה מסלול קצר, מפתיע וגדוש בגילויים. הנוף לים כלול בחבילה

שמורת חורבת קרתא - צילם איל שפירא שמורת חורבת קרתא - צילם איל שפירא
שמורת חורבת קרתא - צילם איל שפירא
שמורת חורבת קרתא - צילם איל שפירא

מספר מפת סימון מסלול: 4


אורך המסלול: כ-2-1 ק"מ, לפי החשק (קווי או מעגלי)


משך המסלול: 3-1.5 שעות


רמת קושי: קלה


תכנון – למדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש. התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.


מפה – למדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת טיולים וסימון שבילים של אזור הטיול.


אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.


שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים שבהם קיימת סכנת שיטפונות.


ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש וטלפון נייד עם סוללה טעונה.


עדכון  עדכנו את הקרובים לכם בפרטי המסלול המתוכנן. השאירו הודעה על חלון הרכב ובה פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון מספר המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.


טבע  שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרום נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.


כניסה עם כלבים – במידה ומותרת כניסת כלבים לשמורה, עליהם להיות קשורים ברצועה. אין להניח לכלבים לשוטט חופשיים.


אנחנו כאן בשבילכם! 3639*


עונה מומלצת: סתיו, חורף ואביב. בקיץ – בשעות אחר הצהריים

נקודת התחלה וסיום: "חניון לימור" בווייז (ליד עתלית)

טריוויה לדרך: בימי קדם, השתמשו בצמח החצב בכדי לסמן גבולות בין חלקות חקלאיות. הסיבה: קשה מאוד לעקרו, בזכות שורשיו העיקשים. בנוסף, זהו צמח רעיל, ולכן בעלי חיים לא העלימו אותו מהשטח.

מסתבר שמסתובבים בינינו לא מעט "ציידי חצבים", שרק ממתינים לשעת כושר לתעד את ראשוני הצמחים המרשימים הללו, לפני כולם. ועוד מסתבר שחצבים מכונים אמנם "מבשרי הסתיו", אך ישנם מקרים ומקומות שבהם ניתן לפגוש בהם גם בעיצומו של הקיץ. עולם משוגע.

החצבים המעטרים את אזור חורבת קרתא הם רק תירוץ, מאחר שהמקום הזה יפה כל השנה, ובמיוחד בחורף, כאשר הכל נראה דרמטי יותר. תוסיפו לכך את העובדה שמדובר במסלול שמצוי מתחת לרדאר של מטיילים רבים, ותקבלו יופי של חדוות גילוי, במרחק נגיעה מכביש החוף.

שמורת הטבע הקטנה הזו קרויה בשם קרתא, למרות שאף אחד לא באמת יודע להתחקות אחר מקור השם. עם זאת, כדאי לדעת שבמקום הוקם בראשית המאה ה-12 מצד צלבני שענה דווקא לשם "לה דטרוא". מה הקשר לקרתא? אם תצליחו לגלות – ספרו לנו.

ואגב גילוי – גם את שרידי המצד עצמו מענג לגלות בשטח. הם מרומזים, טומני סוד ופוטוגניים להפליא.

לאחר שמחנים את הרכב בחורשת המטיילים "לימור", מחפשים אחר השביל המסומן שיעלה אתכם אל אחת מתצפיות הנוף היפות באזור. התצפית הזו נערכת ממרומי בריכת מים אטומה, הרובצת על גבעה גבוהה. מבנה הבריכה צבוע בגוון תכלת, וממנו ניבט נוף של הכרמל במזרח והים הכחול במערב, כולל הצצות מקריות למבצר עתלית. בקיצור, בקושי התחלתם לטייל – וכבר הגעתם אל נקודת מנוחה מנצחת.

לאחר התצפית ממשיכים דרומה עם השביל עד שמגיעים אל שרידי המצד הצלבני. אם אתם עם ילדים, השגיחו עליהם היטב. על הדרך תגלו שרידי אורוות חצובות בסלע הכורכר, ובהמשך – גם תופתעו לגלות מקבץ של עצי חרוב הנוטים על צדם באופן כמעט משעשע. זאת באדיבות רוחות הים, המנשבות כאן ללא הפסק ומעקמות גם את העצים העיקשים ביותר. ואם הגעתם לפה בסוף הקיץ ובימי הסתיו, תגלו גם את המוני החצבים.

אגב פריחות, כדאי לדעת כי מרחב זה הוא ביתם של סתווניות, עיריות ונרקיסים (בעונה, כמובן). מכאן תוכלו לחזור לרכב באותה הדרך, או להמשיך עם השביל הכחול מזרחה ושוב צפונה, ובכך לבצע מסלול מעגלי. לקינוח, מומלץ לבקר בחוף הים הסמוך, שבו צפיתם מבריכת המים שבתחילת המסלול.

איך להגיע?
כתבו בוויז: חניון לימור

המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.