שמורת טוף כרם מהרל: ממלכה וולקנית בלב הכרמל
14.04.2022הר געש? בכרמל שלנו? מסלול מעגלי קצר בשמורת טוף כרם מהר"ל, יפגיש אתכם עם שרידים של הר געש שהתפרץ מתחת לים הקדום שכיסה את האזור לפני יותר מ-100 מיליוני שנים. בראש ההר שונית שבה מאובני צדפים ושבלולים ימיים קדומים. הכינו את המצלמות

מספר מפת סימון שבילים
משך ואורך המסלול
דרגת קושי ואופי הטיול
מוקדי עניין
כללי טיול בטוח
כמעט מבלי לשים לב, הכניסה אל מסלול הטיול החולף בשמורת טוף כרם מהר"ל, נערכת באמצעות מעבר בגשר הולכי רגל קטן, צבוע בירוק, החולף מעל תעלה צנועה. אך הגשר הקטן, הכמעט סמלי, בהחלט מהווה שער כניסה ראוי לממלכה הוולקנית המפתיעה שמצויה כאן, ומציגה לראווה סלעים געשיים, כהים וחמורי סבר, השונים באופן מהותי מנופי הכרמל העוטפים אותה. זהו מעין אי מבודד בשחור וירוק, הנראה כאילו נלקח ממקום אחר ו"הודבק" כאן.
ברוכים הבאים לשמורת הטבע הייחודית, שטיול בה יפה במיוחד בימים חורפיים, לאחר גשמים הגונים, ואפילו בזמן טפטוף קל. גם ימי האביב עושים טוב למרחב יפה זה. העיקר שתגיעו.
נקודת מוצא: דרך עפר המובילה לשמורת טוף כרם מהר"ל, לצד כביש 7021.
נקודת סיום: בנקודת המוצא
תיאור המסלול
היום קצת קשה לדמיין זאת, אבל לפני 100 מיליון שנים (פלוס-מינוס), אזור הכרמל היה שקוע כולו מתחת לפני הים. ואם הייתם נוסעים בזמן אל אותה תקופה ומביטים אל שטחי השמורה, הייתם יכולים להיות עדים להתפרצות געשית אימתנית, שאירעה מתחת לפני הים.
מנקודת ההתחלה, צועדים על שביל רחב בסימון כחול, לכיוון צפון-מזרח. סביבכם משתרעים נופי גבעות נמוכות, מקבצים של שיחי צבר, וגם חלקות חקלאיות. לאחר כמה מאות מטרים, מגיעים לגשרון הירוק הקטן, שיסמן לכם לפנות שמאלה. כמה עשרות מטרים לאחר הגשרון, תבחינו במספר עצי זית קשישים וחלולי-גזע, ולצדם "הפינה של אורי", פינת הנצחה לאורי להב, שנפטר בגיל 8 ובה ספסל אבן בין עצי הזית יפהפיים. בפינה זו שני לוחות אבן – האחד מספר על שמורת הטבע, והאחר – על אורי (2015-2007), תושב כרם מהר"ל הסמוכה.
מכאן חוברים לשביל בסימון ירוק (בפיצול, קחו את הסעיף הימני, הצפוני-מזרחי, של השביל), שייקח אתכם אט-אט במעלה גבעה, בטיפוס מצטבר של כ-50 מטרים. הטיפוס עצמו קצר ואינו קשה במיוחד, אך מי שאינם בכושר, טוב יעשו אם יעצרו מדי פעם כדי להסדיר את הנשימה.
תוך כדי התקדמות, הנוף הולך ונעשה ייחודי – בזכות משטחי המסלע הכהים-עד-שחורים. אלו הם שרידיו של אותו הר געש, שהתפרץ בים הרדוד שכיסה את האזור בתקופת הקנומן (לפני כ-95 מיליון שנים, אם לדייק). כפי שכבר הוזכר – התפרצות זו יצרה את הטוף שאתם רואים סביבכם. פה ושם תבחינו באבנים קטנות בצבעי צהוב וירוק – רמז להתמזגות של מינרלים בטוף הקדום. אנא אל תרדו מהשביל המסומן, כדי שלא לפגוע במסלע ייחודי זה.
כדאי לדעת כי הטוף הכהה היה מצוי במה שמכונה "צינור ההזנה" של הר הגעש. לאחר שכל הדרמה הגדולה נרגעה, האזור כולו התכסה בסלעי משקע ימיים כגון קירטון וגיר. באזור המים הרדודים, בפסגת ההר, התפחה אט-אט שונית, ובמשך מיליוני שנים, הוסרו אותם סלעי משקע – והעניקו את הבמה למסלע הטוף שנחשף. בשל רכותם היחסית, סלעי הטוף התבלו במהירות רבה, וכך נולדה בקעת מהר"ל.
בעוד אתם מטפסים בין כל העושר הגיאולוגי הזה, תבחינו פה ושם במעין נימים בהירים החורצים אל מסלע הטוף. אלו הם עורקי סלע קלציט שהתגבשו בזמן ההתפרצות בסדקי הסלע. נדמה כאילו רק אתמול התרחש כל התוהו ובוהו הזה. בנוסף, אם הצטיידתם בעיניים חדות, תוכלו לראות מאובנים קדומים. אלו הם כמובן ערכי טבע מוגנים, ואסור לגעת בהם, לפגוע בהם או לקחת אותם עמכם.
לקראת הפסגה, משתלט החורש על הנוף, תוך שהשביל מספק תצפיות נהדרות לעבר מרבצי הטוף ולעבר בקעת מהר"ל כולה. אל תוותרו על מנוחה נהדרת לצד עץ חרוב רב-זרועות, שניצב בודד מול הנוף. אם יהיה לכם מזל, פרות ירעו סביבכם, כדי להשלים את הסצנה.
חובבי הבוטניקה ישמחו לדעת כי הצומח בשמורה אופייני לכרמל. בין השאר, תמצאו בה סחלבים, כלניות, חצבים ועוד מספר רב של מינים אופייניים
מראש הגבעה, ממשיכים בשביל הירוק, שיוריד אתכם בעדינות אל נקודת הפיצול הראשונה, וממנה – הישר בשביל הכחול שאיתו הגעתם.
איך להגיע
בצומת עופר שבכביש מספר 4 פונים מזרחה לכביש 7021. לפני שמגיעים ליישוב כרם מהר"ל, מחפשים מצד שמאל (צפון) את השלט המכוון לשמורת טוף מהר"ל. פונים בזהירות שמאלה לדרך העפר שלצד השלט, ומחנים לפני המחסום.
ציון דרך ל-waze (לנקודת המוצא): נכון למועד כתיבת שורות אלו, אין להסתמך על ווייז לצורך הגעה לנקודת המוצא. ניתן לכתוב "כרם מהר"ל", ולהגיע על פי ההנחיות המצ"ב.
הערות
המסלול עשוי להיות מעט חלקלק לאחר הגשם.
המידע הנמסר כאן הוא בגדר המלצה לטיול בלבד. השימוש במידע הוא באחריות המטייל ועל דעתו בלבד. מומלץ לבדוק לפני כל טיול את תחזית מזג האוויר ואת המבזקים באתר רשות הטבע והגנים, ניתן ליצור קשר עם המוקד הטלפוני בכל יום עד השעה 16:00 בטלפון 3639*.