למה לא להכנס למקורות מים שבהם נאסרה הכניסה?

09/01/2023

אנחנו יודעים, זה קשה. רואים איזה נחל זורם, מעיין צלול או ניקבה והדבר הראשון שרוצים לעשות זה לזנק פנימה, לשטוף את הפנים, לצלול ולהשתכשך במים. ואז יש שלט שאומר: הכניסה למים אסורה.

מדוע?

למה לא להיכנס למים - צילם דודו פרו בניאס
למה לא להיכנס למים - מפל הבניאס בניאס, צילום: דודו פרו

ראשית, יש לקחת בחשבון כי לא לכל מקווה מים הכניסה אסורה, מקומות רבים בטבע מתאפשרת השחיה והשכשוך הנעימים והמהנים ויש להקפיד לטבול רק בהם. ומדוע נאסרה הכניסה במקומות אחרים?

בטיחות לפני הכל, מכירים את המשפט? באתרים רבים שבהם יש מקווי מים, אין ההשגחה או שיש סכנת טביעה. ישנם נחלים שבהם הסחף הוא חזק אך לא נראה לעין ומה שנראה כגדה רדודה  ונעימה או כמעיין תמים יכול להפוך לסכנה בטיחותית. בחלק ממקורות המים שבהם נאסרה כניסה יש בעיה בנקיון המים וסכנת זיהום ובחלקם האחר, אי הסדרה מספקת של המקום לטבילה ושכשוך.

מעבר לכך, יש גם את המגוון האקולוגי של בעלי חיים וצמחיה החיים ליד ובתוך מקורות המים הללו. כניסת אדם לתוכם משמעותה הרס בתי גידול ושינוי אופי מקווה המים, למשל קחו לדוגמא את נחל הבניאס. מקום שמעורר בכולנו רצון עז לקפוץ פנימה וההשתכשך.

שמורת הטבע נחל חרמון – בניאס משתרעת ממעיינות הבניאס אשר נובעים מסלעי החרמון, ועד לחניון השקד- ממערב לכביש 918 וחורשת טל. השמורה אוחזת בתוכה את המקטע היפה ביותר של הנחל, בו צמחיית נחלים עבותה ועצי ענק, ומגוון חיות בר ביניהן מינים נדירים כמו לוטרה וסלמנדרה כתומה. לכל אורכה של השמורה הכניסה למים אסורה וזה מטעמים של שמירת טבע ושמירת חיי אדם.

כאשר אנחנו נכנסים למים אנחנו מכניסים איתנו גם את קרם ההגנה, הזיעה, ובנוסף לזה כפות הרגליים שדורכות על הקרקע מרחיפות (מעלות מעלה) חומר אורגני ומעכירות את המים, דבר אשר פוגע ביכולת של חיות המים לנוע ולמצוא מזון, ואף פוגע בשגרת חייהם היומיומית. בנוסף, האבנים החלקלקות והזרם החזק הביאו לחילוצים רבים לאורך השנים, ולסיכון חיי מטיילים ומחלצים כאחד. הבניאס הוא נחל יפיפה וארוך- החניונים בדרומו של הנחל אינם מוגנים כשמורה ושם ניתן להיכנס למים ולערוך שהיית יום ושכשוכים.

בשמורת הבניאס מבקרים כ800 אלף איש בשנה.

במידה וייכנסו למים אפילו מחצית מהם- הנחל לא יהיה עוד לנחל היפה בנחלי הצפון וחיות הבר ידירו את רגליהם מהנחל בחיפוש אחר בית גידול שקט ונקי יותר- דבר אשר כמעט ולא ניתן למצוא במדינה העמוסה שלנו. כך גם במקווי מים אחרים שאינם מיועדים לטבילה מסיבות דומות.

כמובן, ישנם מקומות רבים שבהם כן ניתן לטבול להשתכשך ולרחוץ בבטיחות מלאה ובהנאה מרובה.

ריכזנו עבורכם את הבולטים שבהם – לחצו כאן >>

צאו לטייל בביטחה ועזרו לנו לשמור על הטבע! כל אחד ואחת יכולים לשנות ולהשפיע.