פודקאסט שמורת טבע עינות צוקים- נווה מדבר ושכשוך קר

מאת: נעמה טוכפלד 10/07/2023

בריכות ציוריות, צמחיה שופעת ובעלי חיים נדירים-במקום הנמוך ביותר בעולם. בואו להכיר מקרוב את עיינות צוקים, שמורת הטבע המיוחדת הזאת ואגב כך לשמוע על האתגרים והאיומים וכמובן להכיר את הנוף הייחודי ואת בעלי החיים שיש רק כאן. וכמובן, לא לשכוח שכשוך כיפי במים הצלולים והנעימים במשך כל ימות השנה.

שמורת טבע עיינות צוקים, עין פשחה, צילום יניב כהן, רשות הטבע והגנים
שמורת טבע עיינות צוקים, עין פשחה, צילום יניב כהן, רשות הטבע והגנים

בדרך לשמורת הטבע עינות צוקים- עין פשח'ה מאזינים לפודקאסט ומקבלים טיפים ליום טיול עם הילדים.

הקליקו 👇🏼 והאזינו לפודקאסט:

על מי נאמר המקום הנמוך ביותר בעולם? טוב זה קל, ים המלח. אבל על שמורת הטבע הנמוכה ביותר בעולם שמעתם? כי אתם בדרך אליה ממש עכשיו, וכדי למצות את חווית הביקור בשמורה הכל כך מיוחדת הזו, עם ערכי הטבע הנדירים שבה ואווירה שאין בשום מקום אחר, הנני כאן לעזרת חבר.

אז או שמורת הטבע עינות צוקים או, עין פשח'ה בשמה העממי.

פאן פאקט מס 1: הידעתם שמשמעות השם עין פשחה היא "מעיין סדוק"? ולא בכדי. כאן פורצים מעיינות מים מתוקים שהופכים את המקום הזה לנווה מדבר מופלא, על שברו של בקע ים המלח.

עינות צוקים היא שמורת טבע מיוחדת מאוד ויש הרבה מה להספיק בה, ולכן צריך להיות מאוד יעילים, בואו נתחיל.

אני מקווה שהבאתם אתכם בגדי ים ומגבות ואם לא זה אז לפחות תכינו את עצמכם לשכשוך רגליים הגון ומענג כי אחת מנקודות החובה באתר הן הבריכות הקסומות הפזורות ברחבי האתר. מזג האוויר מצויין וגם בחורף הטמפרטורות נעימות. מומלץ בחום, תרתי. שימו לב שישנן כמה בריכות באתר. בעמוקה שבהן ניתנים שירותי הצלה וחשוב לברר מתי היא פתוחה בהתאם לעונות השנה.

פאן פאקט מס 2: חשבתם פעם איך באזור כל כך מלוח נובעים מעיינות עם מים מתוקים ?

ובכן התשובה לשאלה זו טמונה בעובדה שמקור מי המעיינות בשמורה הנם הגשמים היורדים בהרי יהודה ומחלחלים לעומק. גובה נביעת המעיינות הנו 390 מטרים מתחת לפני הים (התיכון) ומדובר בכ-70 מליון מ"ק מים בשנה. מים אלה מליחים מעט בשל השפעת הקרקע המלוחה

יאללה מתוקים שלי, השתכשכתם? נהנתם? מעולה בואו נמשיך.

באתר ישנם מסלולי טיול שההמלצה הכי טובה שלי לגביהם- פשוט תנו לשביל לקחת אתכם. אל תפחדו לתעות קצת ברגל.  תגלו פינות חמד יפייפיות, סבך עשיר בצמחיה וטבע פראי ויש גם מסלול נגיש למוגבלים בהליכה ולעגלות, בין בריכות המים שבאתר.

שיטוט בשבילי השמורה יזמן לכם מפגש עם בתי הגידול המגוונים שבשמורה ובין האתרים העיקריים שבה ולאורכו שלטי הסבר.

יש כמה נקודות חובה באתר שמומלץ וכדי לחוות, ואם לא בפעם אחת אז בפעם הבאה שכן האתר המיוחד הזה עשיר בערכי טבע נדירים, נוף ייחודי, עתיקות וארכיאולוגיה וכמובן כיף ושכשוכים

ארכיאולוגיה

להרפתקנים שביניכם מסתתר לא רחוק מהכניסה לאתר ובקרבת מרכז השירות,  מכלול ארכיאולוגי מרתק. אלו שרידים ארכאולוגיים של חווה חקלאית, חפשו אותה. חוקרים קבעו שהיא כאן מימי  הבית השני – מתקופת החשמונאים. ייתכן שאנשי החווה נמנו עם חברי כת קומראן, כותבי המגילות הגנוזות. גן לאומי קומראן- עוד אתר ששווה ביקור. באזור החקלאי נמצאו מערכת מסועפת להולכת מים וברכות אגירה, בהן ברכות שיקוע. על סמך חפירות הסיק הארכאולוג יזהר הרשפלד שהחווה התמחתה בייצור "שמן אפרסמון" הידוע בהיותו תמרוק יוקרתי ומבוקש בעת העתיקה. כמו כן, נראה כי במקום גידלו תמרים ל"דבש התמרים" המיוחד שיריחו התפרסמה בייצורו.

בריכות שכשוך

שמורת עיינות צוקים ידועה כאתר נופש מהיפים בים המלח, בשל בריכות השכשוך במתחם מעיין שבחלקה המזרחי של השמורה, המתאימות לכל המשפחה, כן כן גם לילדים ואפילו לקטנטנים שבהם, בהשגחה כמובן. מתחם בריכת נוסף נמצא בחלקה המערבי של השמורה וכלל את בריכת קנה שגם היא מתאימה לילדים.

בקיץ ובחגים פעילה בריכה נוספת, בריכה גדולה ועמוקה, בריכת תמר שנגישה גם למוגבלים בהליכה.  השביל הנגיש ממשיך מכאן  אל פינת השלווה המושלמת בבריכת צפצפה. כאן זורם פלג רדוד ונעים ולידו עצי צפצפת הפרת, הניכרים במגוון הצורות של עליהם. בנקודות חמד מוצבים שולחנות פיקניק, ובתוך הפלגים שוחים נאווית כחולה ונאווית המלחות שני מיני דגים גדולים יותר הם אמנון מצוי ואמנון הירדן.

ומכאן אנחנו מגיעים לאחת מפנינות הטבע הנדירות בישראל אם לא ה.

"השמורה החבויה" – שם מסתורי שמאחוריו עולם מרתק ומופלא

בחלק זה של השמורה מתקיימים ערכי טבע נדירים שחלקם על סף סכנת הכחדה. כאן תפגשו פלגים זורמים, ברכות טבעיות, צמחיית גדות, ובעלי חיים מיוחדים כמו הנמלה האורגת, ברקנית האשל ומינים של דגים נדירים. בגלל רגישותה של השמורה הכניסה אליה מתאפשרת בליווי מדריך בלבד, ובסופי שבוע מתקיימים פה סיורים קבועים . מומלץ לבדוק קודם הגעתכם ימים ושעות פתיחה, ואל תפספסו את ההדרכה המיוחדת.

וגם אם לא יצא לכם, אני פה כדי לספר על מגוון החי הייחודי שבשמורה,

כאן תועדו מאות מיני חרקים, וואו! את כל השפע הזה חולקים 14 מיני עטלפים הפעילים באזור, ועשרות מיני ציפורים. יש כאן גם יונקים, מכרסמים, וגם טורפים, כגון צבוע מפוספס, זאב ותן זהוב.

על הנמלה האורגת, שזהו גבול תפוצתה הצפוני בעולם, והחיפושית ברקנית האשל. אני חייבת להקדיש מילה. זהו מין מופלא שמקיים סימביוזה עם כנימות וציקדות ואם תרצו לשמוע בהרחבה על עולמה המופלא, יש לנו הסכת מיוחד בנושא. גם צומח לא חסר פה: כאן גרים בכיף מלוח קיפח וימלוח פגום, שהם שיחים מדבריים האופייניים למלחות, עצי אשל מכמה מינים, קנה מצוי וקנה-סוכר גבוה, אגב- אתם יודעים שאין דבר כזה קנה סוף, נכון? זה או קנה, או סוף. הנה החכמנו.

עוד אגב, קנה מצוי ואשל חד הם המינים הדומיננטיים בשמורה ונחשבים צמחים תחרותיים במיוחד.

 

זהו. הגענו לסוף הסיור. אבל לביקור בשמורה הזאת אין סוף, תמיד מגלים משהו חדש ומעניין. היא מקסימה בחורף וכיפית בקיץ, בקיצור שמורה מושלמת כבר אמרתי?

רוצים שהילדים יובילו? בקופה תוכלו לרכוש בתשלום סמלי את חוברת פקח צעיר או להורידה בחינם מאתר האינטרנט שלנו, ויש כאן מרכז שירות למטייל שבו תצטרכו כל מה ששכחתם להביא מהבית. יהיה לכם קשה להפרד מהשמורה הנמוכה בעולם ואני בטוחה שתחזרו לביקור נוסף.

ועכשיו, טיפ קצר של מביני עניין ממנהל השמורה, אלדד חזן:

טיפ קטן שיעשה שינוי גדול בחוויית הטיול שלכם, יפתיע אתכם לגלות שהקסם של השמורה מתרחש לא רק בקיץ, אלא בכל עונות השנה. לא מובן מאליו ולא צפוי אבל כאן ניתן לשכשך כמעט בכל יום. ולא רק לשכשך! בשמורה ניתן לסייר, לחזות ולהנות מפלאי הטבע

בסתיו, ניתן לחזות בנדידת בעלי כנף שחולפים באופן סדיר בשמי השמורה.

בחורף, מזג האויר יחמם לכם את הלב, המים נעימים לשכשוך, כבר אמרתי שכאן יש שמש רוב השנה? לא? אז כאן יש שמש רוב ימות השנה, גם כשבשאר הארץ מעונן.

וכמובן באביב, האביב כאן משכר. השמורה טובלת במגוון צמחייה ירקרקה ופורחת, שבילי השמורה מזמינים להליכה ואפשר לראות איך הטבע מתחדש בשמחה. ובשלושת העונות הללו בכל סוף שבוע מדריך ילווה אתכם לגלות את יופייה השמורה החבויה