פודקאסט שמורת טבע גמלא- על נשרים וגיבורים
09/07/2023שמורת טבע גמלא אוצרת בקרבה מכלול מהריב של נוף, חי צומח ומורשת הסטורית עתיקה, דרמטית ומפוארת, וגם פינת זיכרון מרגשת. אז איפה הכי כדאי לטייל מבין מבחר המסלולים באתר ובאיזו עונה, ומתי תראו פריחה? האזינו להסכת ותקבלו את כל התמונה.

בדרך לשמורת הטבע גמלא מאזינים לפודקאסט ומקבלים טיפים ליום טיול עם הילדים.
הקליקו 👇🏼 והאזינו לפודקאסט:
טיפ על הדרך- שמורת הטבע גמלא
"כי ממעל להר גבוה מתנשא שם צוק זקוף ובתווך הוא מעלה גבנון ומשתרע במישור למעלה ונוטה לפנים ולאחור והוא דומה בתבניתו לגמל…"
נוסעים לגמלא? איזה כיף לכם!
בתמונות הכל נראה מהמם, אבל אז זה רחוק מידי, מורכב מידי, חם מידי וגמלא מידי. נו, אתם יודעים- למשקיענים. אז אני פה כדי לומר לכם: גמלא היא הפתעה מושלמת ומשתלמת ותודו לי כשתחזרו משם. אפילו יוסף בן מתיתיהו מסכים איתי.
אבל אם אנחנו כבר בדרך, בואו נדבר קצת על שמורת הטבע גמלא.
באתר, שסיפורי גבורה הירואיים נקשרו בו, יחד עם אוכלוסיית נשרים שעומדת בסכנת הכחדה תוכלו לפגוש גם את המפל הגבוה ביותר בישראל: 51 מטרים גובהו והוא זורם במשך כל השנה כולה.
בחורף כמובן, המראה מרהיב במיוחד אבל לא רק זו הסיבה להגיע לכאן.
בשמורת הטבע המיוחדת הזאת יש מספר מסלולים לפי דרגת קושי ותוכלו לבחור או לשלב את המתאים לכם. התייעצו עם פקחי השמורה על המסלול המתאים לכם, על פי תחום העניין, מזג האוויר ורמת הקושי.
המסלול הנפוץ והקליל ביותר הוא המסלול שנקרא שביל הנשרים. זהו מסלול מעגלי, נגיש וקל, המתאים למשפחות וכולל את רוב נקודות התצפית היפות שיש לאתר להציע. השביל היוצא ממגרש החנייה יוביל אתכם למצפור גמלא ממנו ניתן לראות בברור, את העיר העתיקה גמלא שצורת דבש של גמל לה ומכאן שם המקום – גמלא- ואת המגדל, החומה ובית הכנסת העתיק הנמצאים במדרון הדרומי של הגבעה. זהו מקום טוב לגולל את קורותיה של העיר הקדומה, ששביל גישה אחד בלבד היה לה ועדיין נחשבה "בירת הגולן" ובתקופת בית שני נפלה בידי הכובשים הרומיים לאחר מאמצים רבים. סיפורי המרד שנקשרו בשמם של היהודים שנלחמו עד טיפת דמם האחרונה וסירבו להלקח בשבי, ירתקו אתכם ויש שבחרו לסיים את חייהם מהצד השני של המצוק. לרשותכם תעמוד גם עמדת מידע אוטומטית שתספר לכם את הסיפור כולו במגוון שפות. מכאן מוביל השביל אל מצפור הנשרים הצופה אל קניון גמלא ומושבת הדורסים. זה המקום לדבר על אוכלוסיית הנשרים הנכחדת בישראל ומאמצי השימור העילאיים שנעשים, בגמלא, בגולן, ובישראל כולה- גרעיני רבייה, משמר נשר, מישדור נשרים ותחנות האכלה- כל מה שאפשר לעשות כדי לאפשר למין המיוחד הזה להמשיך לשגשג בטבע ולהפתיע אותנו במעופים שלו.
מזרחית למרפסת, בצמוד לשביל, נמצא בית-בד מהתקופה הביזנטית, השביל ממשיך ונכנס אל אזור הכפר דיר-קרוח. בכניסה לכפר נמצאת הכנסייה המרשימה מהתקופה הביזנטית. המסלול מסתיים במגרש החנייה. מימין לכנסיה העתיקה תוכלו גם להשקיף לכלוב האקלום של הנשרים ואולי גם יחוג מעל ראשכם נשר חביב כזה. נשרק'ה.
מסלולים נוספים הקיימים באתר הם:
שביל הדולמנים – עד למפל גמלא , מסלול כיפי למשפחות שארכו כק"מ וחצי לכל כיוון, חוצה את שדה הדולמנים ומגיע למרפסת תצפית, ממנה נראה המפל במלוא הדרו, וכן מצוקי הקינון של הנשרים. מהם דולמנים? חידה בשבילכם. לא מגלה. תגיעו לאתר ותזכרו בי.
שביל מפלי הדליות –קצת יותר ארוך ויקח לכם בין שעתיים-שלוש, ואינו מעגלי- סיומו בחניון דליות מדרום לשמורה., שימו לב שאתם מתחילים את המסלול בזמן כדי לצאת לפני סגירת האתר. גם מסלול זה מתאים למשפחות ובעונת האביב יש פריחה מרהיבה לאורך המסלול כולו.
אם אתם ממש אתגריים, ובאתם עם מרץ, רדו בשביל הקדום – אל גמלא העתיקה. המסלול הוא תלול ואתגרי ומיועד למיטיבי לכת וגם כאן, יש מגבלה בשעות הכניסה על מנת שתוכלו לצאת בזמן. לצד השביל תפגשו לוחות מתכת עליהם חקוקים ציטוטים מספרו של יוסף בן מתתיהו, המתארים את המלחמה בגמלא, כך תראו גם דגמים של מכונות מלחמה, אשר שמשו את הצבא הרומי בעת המצור על העיר. תוכלו לראות ולחוש מקרוב את הנוף המרהיב לצד הטרגדיה האנושית שקרתה פה ושרירי הרגליים שלכם יזכירו לכם גם הם את קיומם.
עוד דברים שלדעתי אתם חייבים לדעת:
באתר יש את שביל הרגליים היחפות, מקטע מקסים וכיפי של שביל תחושתי שהילדים יעופו עליו, וגם לכם מותר להשתובב קצת. חלצו נעליים ותזרמו.
אפרופו ילדים, יש לנו באתר את חוברת פקחים צעירים שבעזרתה יוכלו הדור הבא לחקור את האתר ולהוביל אתכם בבטחה, את החוברת המופיעה כאן ניתן להדפיס בחינם או לרכוש בקופה במחיר סמלי.
אני ממליצה להצטייד במשקפת שתעזור להם לזהות דורסים בעלי חיים וכמובן פריחה עונתית מהממת ופינות חמד. שימו לב, בקיץ חם פה מאוד, הצטיידו בכובע ומים ושתו כמה שיותר. יש גם מרכז שירות למטייל כך שכל מה ששכחתם תוכלו להשלים כאן, ומפה
לא נותר לי אלא להזמין את לילך ביטון מנהלת האתר לתת לנו טיפ שווה של מנצחים.
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים