בין הזמנים - יוצאים לטייל בשלום וחוזרים בשלום

10/07/2023

תכנון, הכנה והכרה של מסלול הטיול חשובים מאוד, טעות בשיקול עלולים להביא למצבים מסוכנים. קראו על מקרים אמיתיים שקרו מלווים בהנחיות למניעת מצבים אלה בהכנה נכונה מראש

מטיילים בתחנת הסברה, צילום: נעמה מנספלד
מטיילים בתחנת הסברה, צילום: נעמה מנספלד

תכנון הטיול וההיכרות עם המסלול חשובים מאוד. כשעושים טעויות בטיולים צריך הרבה סייעתא דשמיא, טעות בשיקול דעת עלולה לעלות בחיים. כדי שחלילה לא נגיע למצבים של פיקוח נפש וסכנת חיים, הבאנו לפניכם סיפורים אמתיים הממחישים את הסכנות הכרוכות בטיול לא זהיר, בד בבד עם הנחיות ברזל שמטרתן להבטיח שתוכלו ליהנות מהטבע בלי פגע.

 

בחורי הישיבה טרם נמצאו

החשיכה ירדה על מדבר יהודה אך בחורי הישיבה טרם נמצאו. למזלם הם הודיעו לבני משפחתם היכן הם מתכננים לטייל, עובדה שסייעה לכוחות החילוץ להבין היכן הם עשויים להימצא. במשך שעה ארוכה ערכו כוחות החילוץ חיפושים כדי לאתר את הארבעה עד שלבסוף הם אותרו, בסייעתא דשמיא, בכניסה למצפה יריחו בריאים ושלמים.

חשוב לשים לב

עדכון – עדכנו את הקרובים שלכם בפרטי המסלול המתוכנן.
השאירו פתק על חלון הרכב ובו רשומים פרטים על המסלול שלכם, מס' טלפון, מס׳ המשתתפים בקבוצה ולוח זמנים משוער.

 

מסכנים את עצמם

זה היה לא פחות מנס. תלמידי ישיבה מירושלים טיילו במדבר יהודה וטעו בדרך. הצעירים נזקקו לחילוץ מכיוון שלא התכוננו לטיול כראוי ויצאו עם מפה לא מעודכנת. "למעט כמות מים מספקת, הם היו לחלוטין לא מוכנים למסלול הזה", אמר ניתאי, אחד המחלצים. "הם יצאו בלבוש רגיל שאינו מתאים לטיול מסוג זה, לקחו איתם מפת כבישים ישנה (במקום מפת סימון שבילים) ולא בדקו
כמה זמן ימשך הטיול. כך הם סיכנו את עצמם באופן חמור ביותר."

חשוב לשים לב

מפה – לימדו מראש את המסלול וצאו לשטח מצוידים במפת סימון שבילים של אזור הטיול.

מבקרים מתפללים, צילום: נעמה מנספלד
מבקרים מתפללים, צילום: נעמה מנספלד

טעות בניווט הובילה לחילוץ בלילה

סמוך לשעה 20:30, הוזעקו חובשי 'איחוד הצלה' ומתנדבי יחידת החילוץ גליל עליון יחד עם פקחי רשות הטבע והגנים, כדי לסייע בחילוץ בני משפחה חרדית שטיילו בנחל כזיב. בני המשפחה טעו בניווט ונתקעו שעות ארוכות בסבך עצים בלי מוצא עד שירד הערב. בעקבות המצב הם החליטו לעצור במקומם ולהזעיק עזרה.

למקום הגיעו כוחות גדולים של מחלצים שסרקו את האזור שעות ארוכות עד לאיתורם. בסופו של דבר האירוע הסתיים באורח נס בשעה 1:45 בלילה, כשהמטיילים במצב טוב, אבל הם היו תשושים וצמאים לאחר שעות ארוכות של המתנה בקור.

חשוב לשים לב

אור – תכננו את הטיול שיסתיים בטרם חשכה. אם נקלעתם לחשכה עצרו במקומכם, הישארו בציר הטיול והזעיקו סיוע בטלפון.

 

כהן חש ברע, המסלול התברר כמאתגר עבורם

את האירוע הזה נתחיל מהסוף. כהן (שם בדוי) אותר לבסוף כשהוא בריא ושלם. זה יכול היה להסתיים לגמרי אחרת. הוא וארבעה חברים נוספים יצאו לטייל בנחל אוג כשלפתע כהן חש ברע. לרוע מזלו, הוא וחבריו לא התכוננו כראוי למסלול שהתברר כמאתגר ביותר עבורם, וכלל לא התאים לכושר הגופני שלהם. משראו החברים את מצבו של כהן, החליטו לצאת ולהזעיק את כוחות החילוץ.

במסגרת החיפושים הופעלו אמצעים מיוחדים העומדים לרשות יחידות החילוץ ובנוסף לכך גם טרקטורונים, רכבי שטח, אמצעי תאורה ומסוק. "אני מודה לריבונו של עולם ששמר עליי במשך השעות הארוכות והקשות", אמר כהן הנרגש למחלצים, "תודה רבה לכם. הרגשתי אתכם כל הלילה."
אין ספק שמדובר בלא פחות מנס!

חשוב לשים לב

תכנון – לימדו מראש את אופי המסלול, אורכו, דרגת הקושי שלו, דרכי הגישה והציוד הנדרש.
התאימו את מסלול הטיול לגיל המטיילים ולכושרם הגופני.

תחנת מידע הסברה נחל צלמון, צילום: רחל אשכול, רשות הטבע והגנים
תחנת מידע הסברה נחל צלמון

רגע לפני כניסת שבת

היה זה יום שישי סמוך מאוד לכניסת השבת. פקחי רשות הטבע והגנים קיבלו הודעה על חמישה צעירים חרדיים מירושלים שנקלעו לשדה מוקשים בגולן. מספר אחד המחלצים: "המטיילים הללו צעדו סמוך מאוד לשדה מוקשים. הם יצאו לטיול מאתגר בלי הכנה ראויה, בלי כמות מספקת של מזון ושתייה ובלי ציוד מתאים. גם מזג האוויר היה שרבי למדי, והבחירה ביום שישי במסלול ארוך כל כך הייתה פשוט לא נכונה. כשהגעתי אליהם, זמן קצר לפני כניסת שבת, הם היו צמאים ומותשים ודאגו מאד מהעובדה שהשבת מתקרבת. הם אמנם צעירים, אך אין זו סיבה מספקת בשביל לרדת משביל מסומן ולהיקלע למצב בו
נקלעו. מדובר בהחלט ברשלנות פושעת. הם כמעט שילמו בחייהם על התנהלות חסרת אחריות וגרמו לעצמם וגם למחלצים לחלל שבת."

חשוב לשים לב

• שיקול דעת – לכו אך ורק בשבילים מסומנים. ותרו על הטיול בימי שרב ובימים בהם קיימת סכנת שיטפונות.

מטיילים תחנת מידע והסברה בגליל העליון, צילום: טארק שנאן, רשות הטבע והגנים
מטיילים תחנת מידע והסברה בגליל העליון, צילום: טארק שנאן, רשות הטבע והגנים

אב וחמשת ילדיו עשו טעות

דוד, פקח רשות הטבע והגנים: "בסביבות השעה חמש אחר הצהריים סיימתי אירוע, לא מורכב אמנם, אך גם לא נעים. היה זה אבא שהגיע יחד עם חמשת ילדיו. הבחנתי בהם כבר בשעת בוקר מוקדמת, כשהם עושים את דרכם לכיוון ואדי קלט כשהם מצוידים בכמות מים לא מספקת ונעלי הליכה שאינן מתאימות למסלול. הוריתי להם לחזור ולחפש מסלול אחר שיתאים להם.

הם התחכמו, הגיעו לחלקו התחתון של הנחל ומשם נכנסו לוואדי. כשהבחנתי בכך יצאתי לכיוונם ו'תפסתי' אותם בנקודת היציאה למסלול. הם הבינו בעצמם שעשו טעות. הפעם, בחסדי שמיים, העניין הסתיים בשלום. אך לא היה חסר הרבה כדי שהמקרה שלהם יצטרף למקרים רבים אחרים שהסתיימו בצורה לא נעימה, בלשון המעטה."

חשוב לשים לב

ציוד – הצטיידו בכמות מספקת של מים ומזון, לבוש מתאים, נעלי הליכה, קרם הגנה, כיסוי ראש, טלפון נייד עם סוללה טעונה.

 

לסיכום

מטיילים יקרים,
חוויית הטיול בטבע נפלאה. כשאנחנו יוצאים אל הטבע, לא פעם נפלטת מפינו קריאת התפעלות: "מה רבו מעשיך ה'!" אל מול הנופים היפים. עם זאת:

  • היציאה אל הטבע יכולה להיות מסוכנת והסיבות לכך רבות: הכרה חלקית של מסלול הטיול, שימוש בנעליים שאינן מתאימות להליכה בשטח או הצטיידות לא מספקת במים לשתייה ועוד.
  • חשוב לתכנן וללמוד מראש את מסלול הטיול ואת ההנחיות שיסייעו לכם לשוב הביתה בשלום עם חוויות וזיכרונות נהדרים.
  • מומלץ אף לפנות למוקד רשות הטבע והגנים 3639 * שם תקבלו מידע שייקח בחשבון גם את צורכיכם כמטיילים, וגם את האתגרים השונים שיש להתחשב בהם בשעה שיוצאים לשטח.
  • בעת הטיול הישמעו לשילוט והיעזרו במדריכי רשות הטבע והגנים בתחנות המידע וההסברה בכניסה למסלולי הטיול ברחבי הארץ ובפקחי הרשות שתפגשו בשטח.

ועוד עניין אחד חשוב מאוד: שימרו על הטבע ואל תשאירו עקבות בשטח. קחו את הפסולת עמכם לבל תגרמו נזק לבעלי חיים. שימרו מרחק מחיות הבר ואל תאכילו אותן.

נקלעתם למצוקה בעת הטיול? חייגו למשטרה 100 או למוקד זק"א למספר 1220 לקבלת סיוע. אם נתקלתם בחיית בר פצועה או במפגע בטיחותי, אנא דווחו על כך למוקד המידע של רשות הטבע והגנים 3639 * 24 שעות ביממה

להתראות בטבע!

הצעות למסלולי טיול: