אורח חשוב בגן לאומי בית שאן

מאת: דרור סגל - מנהל ואוצר המוזיאון לארכיאולוגיה עקבות בעמק- גן השלושה, ארכיאולוג ברשות הטבע והגנים ועמית מחקר באוני' חיפה 09/03/2016

היום ביקר בעמק, פרופ' לורנצו לאזריני (Lorenzo Lazzarini) מהאוניברסיטה בוונציה. פרופ' לאזאריני הוא גאו כימאי ונחשב לחוקר המוביל בעולם, בנושא זיהוי מקור אבני בניה, בשיטות פטרוגרפיות וגם באמצעות עיניו שראו כמעט כל סוג אבן בעולם הרומי.

פרופ' לורנצו לאזריני (Lorenzo Lazzarini) מהאוניברסיטה בוונציה מבקר בגן לאומי בית שאן - צילום דרור סגל
פרופ' לורנצו לאזריני (Lorenzo Lazzarini) מהאוניברסיטה בוונציה מבקר בגן לאומי בית שאן - צילום דרור סגל

פרופ' לורנצו הגיע עם מומחית לשימור אבני בניה וחוקרת מינרלוגיה נוספת. הם הוזמנו לבצע פרויקט שימור בירושלים. במסגרת הביקור הקצר בארץ, בחרו להקדיש יום לבקר גם אצלנו. מאחר והגיעו באוטובוס וחזרו אחר הצהריים לירושלים, הספקנו בעיקר לסייר באתר הארכיאולוגי המרכזי בגן לאומי בית שאן.

האורחים נדהמו לראות עיר רומית וביזנטית, שלמה, על כל מרכיביה הארכיטקטוניים, הכל חשוף וברור על פני השטח. עוד נדהמו מהעושר והמגוון העצום של אבני הבניה, מבחינה פונקציונאלית וכן סוגי האבן השונים. בדקנו פריטים מאבן מקומית גיר ובזלת, וכן פריטים מיובאים משיש וגרנית. האורחים העירו כי האתר המרשים, הוא בית ספר אידאלי לסטודנטים וכינוסי חוקרים.

בין השאר אבחנו בשטח עמודי גרניט ענקיים, שמקורם ממצריים ותורכיה ומגוון סוגי שיש: פרוקונסי – ממרמרה, פנטלי ליד אתונה, צ'יפולינו מאוויה, צבעוני מאיאסוס, שיש עם עורקי מתכת מדוקומיום, שיש כהה מהאי לסבוס ועוד.

האורחים העירו, הערה חשובה בנוגע למה שראו בשטח. היא נכונה בבית שאן, אבל גם בשאר האתרים הקלאסיים בארץ, בגנים הלאומיים ובמוזיאונים. לטענתם: אסור לחלוטין להציב בשמש פריטי שיש לבן, בעיקר לא שיש גס גרגר, שמקורו בסלע דולומיט. האבן החשופה, מתפוררת תוך כמה עשרות שנים והופכת לאבקה גבישית. במיוחד בחשיפה לקרינת השמש החזקה באזור שלנו. אין בעיה כזו עם גרניט ואבן מקומית.

קיימנו דיון בשטח, על האפשרות לחקר מחצבות אבן גיר מקומי, במטרה להוכיח מדעית מהיכן נלקחו אבני הבניה. במקרה שלנו, להוכיח אמפירית את הקשר בין מחצבות הגלבוע לבניה של בית שאן הרומית והביזנטית. לדעתם ניתן לבצע פרויקט כזה ברמה ארצית, בשיתוף מכון גיאולוגי מתאים.

הביקור הוכיח פעם נוספת כי יש עוד הרבה מה ללמוד ומה לחקור בעמק שלנו וכן, גם במה להתגאות.

צילם דרור סגל – מנהל ואוצר המוזיאון לארכיאולוגיה עקבות בעמק- גן השלושה, ארכיאולוג ברשות הטבע והגנים ועמית מחקר באוני' חיפה