בית המושל המצרי והארמון הכנעני בתל אפק-אנטיפטריס

מאת: ד"ר צביקה צוק – ארכיאולוג הרשות 02/02/2020
הארמון הכנעני בתל אפק
הארמון הכנעני בתל אפק

בגיליון הקודם דיווחנו על השלמת החפירות והשימור של הארמון הכנעני בתל אפק.
עתה הושלם עוד נדבך תיירותי חשוב: שילוט והמחשה של הארמון הכנעני ובית המושל המצרי. רצפת הטיח והעמודים המשוחזרים שבארמון הכנעני הביאו להחלטה שאין הוא נועד לביקור מבפנים, אלא לתצפית מצדו הדרומי. לפיכך הוצב שם שלט ובו שחזור של כל הארמון (באדיבות המכון לארכיאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב) עם הבלטה בצבע אפור של החלק הנראה למבקר.

בבית המושל המצרי הוצבו 4 שלטים. שלט אחד כללי המתאר את המבנה ועוד 3 שלטים המציגים את הממצאים שנחשפו בחפירות (אוסף רשות העתיקות באדיבות מוזיאון ישראל, ירושלים).

בנוסף הצבנו במקום מודל של המבנה, שנעשה בשנת 1990 על ידי צוות המעבדות של מוזיאון ישראל עבור תערוכה מיוחדת שנקראה ״אפק בכנען – בית המושל המצרי וצפונותיו״. במודל שוחזר הבניין כולל הקומה השנייה (שלא שרדה) שהייתה עשוייה מלבני בוץ בעוד שהקומה הראשונה הייתה בנוייה אבן. לפני כשנתיים פנה אלי ד״ר ערן אריה, אוצר במוזיאון ישראל, והציע לנו לקבל את הדגם ללא תמורה ולהציגו באתר. המודל הוצב ביום 1.1.2020, ממש בתחילת השנה החדשה.

דגם- צילום יונתן סבלסקי, מנהל גן לאומי ירקון

בשבוע האחרון גם הותקנו השלטים מאירי העיניים שנעשו על ידי יובל ארטמן ונועה מוטרו ממדור השילוט של רט"ג, המעצבת איילת טיקוצקי ודוקטור צביקה צוק. מנהל גן לאומי ירקון, יונתן סבלסקי וצוותו, התקינו את המודל והשלטים. תודה לכולם.

בית המושל המצרי באפק נבנה במאה ה-13 לפנה״ס כאחד ממרכזי  השלטון המצרי בארץ ישראל. הוא נהרס בקרב שהסתיים בשריפה על ידי גורם לא ידוע, אולי בני ישראל בכניסתם לארץ בהנהגת יהושע בן נון. בחפירות שנערכו כאן בשנות ה-70 וה-80 של המאה שעברה על ידי פרופ׳ משה כוכבי ופרופ׳ פרחיה בק מאוניברסיטת תל אביב נחשף המבנה המרשים (20×20 מ׳ וגובה השתמרות 2 מ׳). בגלל החורבן נמצאו בו ממצאים נדירים ומיוחדים שלא נראו עד כה בארץ, כולל ארכיון תעודות.