ההצגה חייבת להימשך בתיאטרון בגן לאומי ציפורי

03.02.2015

במסגרת חידוש אמצעי ההמחשה בגן לאומי ציפורי, זכה התיאטרון הרומי באתר להמחשה אמנותית של קיר הסקנה פרונס

קיר סקנה פרונס בגן לאומי ציפורי - צילם זאב מרגלית קיר סקנה פרונס בגן לאומי ציפורי - צילם זאב מרגלית

התיאטרון הרומי בגן לאומי ציפורי שומר ושוחזר על ידי רשות הטבע והגנים לפני שנים.

לאחרונה חודש במקום השילוט ואמצעי ההמחשה. במסגרת זו עלה רעיון ליצור המחשה של הסקנה פרונס, דבר שיתרום להבנת הארכיטקטורה של התיאטרון הרומי.

מהו סקנה פרונס?

סקנה פרונס הוא קיר גבוה שניצב מאחורי הבמה וסוגר את התיאטרון. בראשית דרכו של התיאטרון היווני, המבנה לא היה קיים. עם התפתחות ההצגות וריבוי התפקידים בהן, נבנה מבנה זמני מאחורי הבמה. מבנה זה נקרא סקנה. במבנה הזה יכלו השחקנים לנוח ולהחליף בגדים. אנשי התיאטרון ניצלו את קיר המבנה לציור וליצירת תפאורה ומכאן המושג "סצנה", השגור בימינו. בשלבים מאוחרים יותר של התפתחות התיאטרון הפך המבנה הזמני לקיר של קבע ובו שלושה או חמישה פתחים, שדרכן נכנסו השחקנים לבמה ויצאו ממנה. הסקנה עוטר בדרך כלל בעמודים ובגומחות לפסלים שנערכו בשתי קומות, ובתיאטרונים גדולים אף יותר. מאחורי הסקנה נבנה לעתים קיר מקביל. החלל שנוצר ביניהם נוצל לחדרי הלבשה וכמחסן אביזרים וכך הפך הקיר המעוטר לסקנה פרונס, לקיר שניצב בחזית, מול הקהל.

אומר האדריכל זאב מרגלית, מנהל אגף שימור ופיתוח ברשות הטבע והגנים

"ערכנו מחקר השוואתי עם תיאטראות דומים בעולם",

"החלטנו לבצע המחשה העשויה מפרופילים של מתכת, שתחובר לקונסטרוקציה של הבמה מבלי לנגוע בעתיקות. ההמחשה נעשתה כך שיהיה ברור לכל אדם שההמחשה אינה מתיימרת לייצג במדויק את הסקנה פרונס, אלא לפרש פירוש אמנותי מודרני של מה שהיה כאן בעבר. ההמחשה החדשה אף אינה חוסמת את המבט לנוף המקסים של הרי הגליל התחתון ובקעת בית נטופה".

בדצמבר 2014 הסתיימו העבודות והתוצאה מדהימה. "אנו מקבלים תגובות חיוביות מאוד מהמבקרים", אומר זאב מרגלית. "בעתיד נשלב בתיאטרון הצללה, כך שהשהות בתיאטרון בעת פעילויות ומופעים שייערכו בו, תהיה נעימה וחווייתית יותר".
עבודות ההמחשה בציפורי נעשות מטעם תמ"ר – תכנית העצמת תשתיות מורשת לאומית, שנעשית בהשקעת ממשלת ישראל.