היום שאחרי מחר: הטכנולוגיה החדשה שתשנה את חופי ההצלה
24/11/2021שירותי ההצלה בעולם כולו מתמודדים מדי קיץ עם אתגרים רבים נוכח איתני הטבע והסכנות האורבות בחופים. שנת הקורונה התאפיינה בעומסים כבדים של אלפי מתרחצים בחופים, וחופי הרחצה הפכו למוקד בילוי מרכזי בעקבות המגפה. את התוצאות אנחנו רואים במספר הטובעים למוות הגבוה יחסית לשנים קודמות. עד סוף יולי טבעו למוות כ-51 אנשים בחופי ישראל.

כדי למנוע את הטביעה הבאה ולשמור על חיי המתרחצים פיתחה חברת סייטביט – סטארט-אפ ישראלי –פתרון חדש, ובימים אלו מנסים אותו בפיילוט בחוף פלמחים. מדובר במערכת מתקדמת שרותמת כלים של בינה מלאכותית וטכנולוגיית עיבוד תמונה. המערכת מנטרת ומנתחת נתונים מסביבת החוף בזמן אמת ומרכיבה תמונת מצב רחבה של הגורמים המסכנים את המתרחצים בחוף. היא ממפה את מיקומי הרוחצים ומתריעה על שינויים בנתוני ים, למשל על גלים וזרמים בלתי צפויים, ומספקת שליטה בתנועת אוכלוסיות בכלל ובתנועת ילדים בפרט. בכך תסייע הטכנולוגיה לשירותי ההצלה ותמנע טביעה אפשרית.
"במקרה של טביעה כל דקה היא קריטית", אומר נתנאל אליאב מנכ"ל החברה, "המערכת מסנכרנת נתונים רבים התורמים לזיהוי מקדים של מצבי סכנה אפשריים. כאשר המערכת מזהה מצב שעלול להוביל לפגיעה ברוחץ היא מתריעה לשירותי ההצלה בצורה ויזואלית על גבי מסך על מצב הסכנה האפשרי, וכך כוחות ההצלה יוכלו לפעול במהירות רבה שעשויה להציל חיים".
"בשבועות האחרונים אנחנו מקבלים פניות רבות מרשויות מקומיות וגופים פרטיים לגבי המערכת, הם מציינים כי ביכולות המערכת לתרום להם גם באזורים מוכרזים וגם באזורים שאינם מוכרזים, מתוך מטרה למנוע תאונות וטביעות עתידיות", אומר אדם ביסמוט מייסד ומנהל הפיילוטים בחברה.
בעתיד המערכת תעזור להתמודד גם עם גורם שאיתו מתמודדים חופים רבים והוא עומסים, שכן באזורים בעלי שירותי הצלה הצפיפות רבה ובגללה יש זליגה לחופים לא מוכרזים ללא שירותי הצלה. אומנם יש גידול קטן במספר תחנות ההצלה בארץ, אך קצב הגידול מפגר אחר קצב גידול האוכלוסייה הכללית בארץ, וכדי לתת מענה לכולם יש להוסיף תחנות הצלה. המערכת של סייטביט יכולה לעזור לשירותי ההצלה הקיימים להרחיב את השטח המפוקח, ומצילים יוכלו לתצפת על שטח רחב יותר ובכך לתת מענה לאזורים שהיום אין עליהם השגחה.

הסיבות להקמת סייטביט והפתרונות שהחברה מציעה:
- מחסור בכלים חדשניים בתחום ההצלה: המערכת מספקת כלי חדשני לשירותי ההצלה במטרה לזהות ולאתר מקרי קיצון לפני שהם מתרחשים.
- מרחב מוגבל: המערכת היא כלי שמאפשר לשירותי ההצלה להגיב על אירועים גם במקומות שאינם מול סוכת המציל.
- עיניים נוספות: מצילים אינם ניתנים להחלפה, אך לא ניתן להציב אותם בכל נקודה לאורך חופי הים.
- 80% מהתאונות נגרמות במקומות שבהם אין כיום שירותי הצלה.
מערכת סייטביט תתריע על סכנות במים, והזיהוי המהיר של אנשים במצוקה יאפשר לכוחות ההצלה להגיב מייד ולהציל חיים. אלה כמה מהתרעות המערכת:
- התרעה על ילדים ללא השגחה.
- התרעה על שחיינים שמתקרבים לסכנות במים.
- התרעה על זרמי סחף ועל סכנות סביבתיות.
- התרעה על מתרחצים במצוקה.
- ניהול חכם יותר, ניתוח סיכונים וחיזוי עתידי.
- התמודדות עם עומסים וניהול תקין של הצוות.
בפיילוט תיפרס מערכת מצלמות. היא תכסה שטח מוגדר בהיקף מאות מטרים ותשדר את המידע לתחנת ההצלה על בסיס מוניטור בזמן אמת. הסיבות לביצוע הפיילוט בגן לאומי חוף פלמחים הן שפלמחים נמנה עם החופים הפופלריים בישראל, הוא משתרע על רצועה באורך קילומטר ובמשך השנה פוקדים אותו כמיליון רוחצים ומטיילים. ביום ממוצע בעונת הרחצה עשויים לבוא 10,000 רוחצים ועליהם מופקדת תחנת הצלה אחת בלבד. בפיילוט תסייע סייטביט להרחיב את טווח התצפית והתגובה של שירותי ההצלה ותאפשר למצילים לתת מענה מהיר יותר לסכנות האורבות במרחב החוף והים.