זיהום אור בישראל והשפעתו על הטבע

23/07/2023

זיהום אור הוא תוצר לוואי של התפתחות תעשייתית, והגדרתו היא עודף אור בשמי הלילה. זיהום אור נובע מתאורה מלאכותית שאינה ממוקדת רק במטרתה, ובכך היא גורמת להפצת אור מיותר הפוגע בחי ובצומח

שביל החלב במכתש רמון - צילם גל ביסמוט
שביל החלב במכתש רמון, צילם גל ביסמוט

תאורת חוץ ופנים של מבנים, משרדים ומפעלים, פרסום חוצות, תאורת כבישים, רחובות ומגרשי ספורט מוארים – כל אלה דוגמאות לזיהום אור. למעשה, מרבית תאורת החוץ שבשימוש בלילה אינה יעילה משום שהיא מספקת אור יותר מן הנחוץ, מכוונת באופן לקוי, ובמקומות רבים אינה נדרשת כלל.

האור העודף והאנרגיה החשמלית הדרושה לייצורו מבוזבזים מכיוון שהאור מאיר את השמיים במקום שיתמקד בעצמים ובמקומות שאותם אנחנו רוצים להאיר. זיהום האור בולט ומזיק במיוחד באזורים עירוניים, אך השפעתו זולגת הרחק אל תוך השטחים הפתוחים ואל שמורות הטבע.

השפעת זיהום האור על מערכות ביולוגיות

זיהום אור פוגם לא רק בהנאה שלנו ממראה שמיים זרועי כוכבים, בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות מדעיות להשפעתה השלילית של תאורה מלאכותית על תפקודן התקין של מערכות ביולוגיות. צמחים ובעלי חיים תלויים במקצב האור והחושך במחזוריות היומית של כדור הארץ לשם שליטה בפעולות הבסיסיות המאפשרות חיים: רבייה, תזונה, מנוחה והגנה מטורפים.

ההתאמה למקצב זה אף מקודדת בדנ"א של כל הצמחים ובעלי החיים, והפרעתה שינתה את המחזוריות היומית שלהם באופן מהותי. ראיות מדעיות מראות שלתאורה מלאכותית בלילה יש השפעה שלילית ואף קטלנית על מגוון יצורים כמו דו-חיים, עופות, יונקים, חרקים וצמחים, שכן היא משבשת את הרגלי הטריפה שלהם, את חיפוש המזון, את הרבייה, את התמצאותם במרחב ואת תפוצתם. במילים פשוטות: תאורה טבעית בבתי גידול חיונית לשמירה עליהם ועל המינים החיים בהם.

דעו: ישראל היא אחת המדינות הסובלות ביותר מזיהום אור. התמודדות עם בעיה זו מצריכה חשיבה תכנונית מתאימה כדי ליצור אזורי חיץ שיְשַמרו את משטרי התאורה הטבעיים בשטחים הפתוחים וימנעו חדירה של תאורה מלאכותית מסביבתם הקרובה.

פעולות רשות הטבע והגנים

בעשור האחרון פועלת רשות הטבע והגנים במרץ רב כדי לגבש כלים להתמודדות יעילה עם ההשלכות האקולוגיות של זיהום אור. שתי פעולות שננקטו למטרה זו הן הגברת מודעות פנים ארגונית לכל מה שקשור בהארת חוץ בחניוני הלילה, ותכנון תאורה נכונה בשמורות טבע, גנים לאומיים ובסביבתם. כמו כן עוסקת הרשות בגיבוש פתרונות תכנוניים בתיאום עם משרדי ממשלה וגופי תשתיות.

>> צפו בסרטון בנושא זיהום אור, שהופק על ידי הארגון International Dark Association.
תרגום לעברית: ד"ר נעם לידר,
קריינות: זהר לידר

השפעותיו של זיהום אור

חשוב להבחין בין זיהום אור אסטרונומי, שמעלים את המראה של הכוכבים בשמי הלילה, לבין זיהום אור אקולוגי, המשפיע על בתי גידול של בעלי חיים. הראשון הוא מפגע אסתטי, כזה הפוגע בהנאה שלנו, מחשכת הלילה, המביאה עמה עושר של כוכבים מנצנצים, שנראים באופן קלוש למדי מהערים ובקרבתן.

הזיהום מהסוג השני מביא עמו נזק של ממש לחיי הטבע, מאחר שפעילות רבה מאוד של בעלי חיים מתרחשת דווקא בשעות הלילה.

>> צפו בסרטון מרתק על חיות הלילה שנתפסו במצלמה תרמית בשמורת טבע נחל שקמה:

וכך, ציפורים נודדות המנווטות לפי אור הכוכבים בלילה מסתנוורות מתאורת הלילה הבוהקת בערים, סוטות ממסלולן ומתנגשות בבניינים, צבי ים שזה עתה בקעו נמשכים אל אורות העיר הסמוכה במקום אל הים המנצנץ, ויונקים גדולים הסובלים מחוסר התמצאות במרחב או משינויים ב"שעון הביולוגי" שלהם, נדרסים בכבישים.

במיוחד נפגעים מזיהום האור- העטלפים

בין השאר, בשל העובדה כי ליד עמודי תאורה מתקבצים חרקים רבים המשמשים להם מזון. באזורים אלו, מיני עטלפים מסוימים, דומיננטיים יותר, עשויים לדחוק את רגליהם של מיני עטלפים אחרים, ובכך לגרום אף להכחדתם. זאת ועוד: המינים ש"זכו" להתבסס ומשחרים לטרף באזורים המוארים, עלולים להיטרף בעצמם על ידי עופות דורסים.

צמצום זיהום האור בישראל

זיהום האור במדינה צפופה כישראל הוא גדול משום הימצאותם של תשתיות רבות, המוארות בלילה, בשטח מוגבל. זיהום האור משמעותי בישראל דווקא בשטחים הפתוחים, ביתם של חיות הבר, בהם עוברים תשתיות של כבישים ומתקנים שונים. רשות הטבע והגנים פועלת לצמצום הנזק על ידי עבודה עם גופים העוסקים בתשתיות. תכנון חכם ויעיל יותר של תאורות רחוב וכביש בשטחים הפתוחים, באופן שאינו מסכן את בני האדם, מצמצם במידה רבה את חשיפת בעלי החיים לזיהום האור.

>> מכתש רמון כשמורת אור כוכבים