מכתש רמון- שמורת טבע אור כוכבים בינלאומית – הראשונה במזרח התיכון

18.10.2017

מכתש רמון מתהדר בשמיים זרועי כוכבים ובסביבה לילית טבעית ובלתי מופרת, ונחשפים בו מראות יוצאי דופן של שמי הלילה. מרחב זה, על ערכיו המדעיים, החינוכיים, התרבותיים והחווייתיים, הוכרז בשנת 2017: "שמורת אור כוכבים בינלאומית".

אור כוכבים במכתש רמון, צילום: אלרואי דויד
אור כוכבים במכתש רמון צילם אלרואי דויד, צילום: אלרואי דויד

מכתש רמון – שמורת אור כוכבים עולמית – שמיים זרועי כוכבים וסביבה לילית טבעית

מדי חודש אוגוסט פוקדים את מרחבי הנגב מטיילים רבים הבאים לצפות באחת מתופעות הטבע המרגשות ביותר: מטרי מטאורים. בעיני חובבי אסטרונומיה נלהבים אזור זה הוא הבמה הראויה ביותר לצפייה בכוכבים גם בשאר לילות השנה, ובייחוד אמורים הדברים במכתש רמון.

מכתש רמון מתהדר בשמיים זרועי כוכבים ובסביבה לילית טבעית ובלתי מופרת, החושפת מראות יוצאי דופן של שמי הלילה. מרחב זה, על ערכיו המדעיים, החינוכיים, התרבותיים והחווייתיים, אף הוכרז בשנת 2017 "שמורת אור כוכבים בינלאומית" (International Dark Sky Park) ומאז רשות הטבע והגנים שפעלה להכרזתה, עוסקת בניהולה. בנימוקי הארגון הבינלאומי IDA (International Dark Sky Association), האמון על הכרזת שמורות אור כוכבים, צוין שהיא ניתנה למכתש רמון מסיבות אקולוגיות, אסטרונומיות ותרבותיות.

התואר שמורת אור כוכבים בינלאומית מהווה הכרה באתרים ברחבי העולם שבהם שמי הלילה הם במצבם הטבעי, כלומר משמרים את המראה הייחודי של שמיים זרועי כוכבים במלוא תפארתם.

מכתש רמון הוא השמורה ה-54 במספר שהוכרזה. בעולם כולו יש רק 200 שמורות אור כוכבים ב-25 מדינות בלבד, מרביתן בארה"ב ובאירופה, ואף לא אחת במזרח התיכון. מעמד זה מציב את ישראל בחזית העולמית מבחינת החשיבה הסביבתית על צמצום זיהום אור – סוגיה שרק בעת האחרונה הובנה חשיבותה הגדולה לסביבה, לאדם ולכלכלה העולמית.

לפי תוכנית ההכרזה שהגישה הרשות מוגדר מערב מכתש רמון אזור ליבה בלתי מופר, המיועד לשימור המערכת האקולוגית הרגישה שבו, ואילו מזרח המכתש מוגדר אזור שבו רשות הטבע והגנים מאפשרת לציבור ליהנות מחוויה לילית ייחודית בחניוני לילה מותאמים למזעור זיהום האור, ומפעילויות העוסקות באסטרונומיה ובטבע בלילה. מכתש רמון הוא אפוא מרחב ייחודי לצפייה בכוכבים – אם בעין בלתי מזוינת ואם בעזרת טלסקופים – למשל במצפה הכוכבים ע"ש וייז של אוניברסיטת תל אביב על שפת המכתש.

ההכרזה הייחודית אפשרה לרשות להגדיר תקנים חדשניים לשימוש בתאורה מלאכותית בלילה בשמורות הטבע האחרות שבאחריותה, ובכך היא תורמת לשמירה על הערכים החשובים לנו למען הטבע ולמען הדורות הבאים. עם הזמן גם הולך ונרקם שיתוף בין הרשות לציבור הרחב, במיוחד עם תושבי מצפה רמון אך גם עם גורמים אחרים – הקהילות הסמוכות לה, צה"ל, קהילת האסטרונומים ועוד – במטרה לרתום אותם להפחתת זיהום האור במרחבם.

דוקטור נועם לידר, מנהל אגף אקולוגיה ברשות הטבע והגנים, זכה בפרס על ידי ארגון ה IDA האמריקאי על הובלת הכרזת מכתש אור כוכבים כשמורת אור כוכבים בינלאומית.

מהי משמעות ההכרזה וכיצד יבוא לידי ביטוי המעמד החדש והיוקרתי של מכתש רמון?

בשנת 2017 התבשרה רשות הטבע והגנים שארגון International Dark Sky Association (IDA), מכיר רשמית במכתש רמון כשמורת אור כוכבים בינלאומית (International Dark Sky Park) מסיבות אקולוגיות, אסטרונומיות ותרבותיות, ומעתה שמו הרשמי הוא "שמורת אור כוכבים בינלאומית מכתש רמון" (The Ramon Crater International Dark Sky Park).

מכתש רמון מצטרף ל-54 שמורות בעולם ב-15 מדינות בלבד

בעוד שארגון אונסק"ו של האו"ם מטפל באתרי מורשת, ארגון IDA מתמחה בשמורות שמהן ניתן לצפות בכוכבים. תואר זה מהווה הכרה באתרים ברחבי העולם שבהם שמי הלילה הם במצבם הטבעי, כלומר משמרים את המראה הייחודי של שמיים זרועי כוכבים במלוא תפארתם.

נוסף על ערכים גיאולוגיים, אקולוגיים ומדעיים ייחודיים שמכתש רמון משמר בנוף מדברי עוצר נשימה, הוא ידוע גם באיכות יוצאת הדופן של שמיו זרועי הכוכבים ובסביבה הלילית הטבעית הבלתי מופרת בו. זהו מרחב ייחודי לצפייה בכוכבים – אם בעין בלתי מזוינת אם בעזרת טלסקופים – למשל במצפה הכוכבים ע"ש וייז של אוניברסיטת תל אביב על שפת המכתש.

עד כה זכו למעמד יוקרתי זה רק 54 שמורות טבע ב-15 מדינות בעולם, מרביתן בארה"ב ובאירופה, ואף לא אחת במזרח התיכון. מעמד זה מציב את ישראל בחזית העולמית מבחינת החשיבה הסביבתית על צמצום זיהום אור – נושא שרק לאחרונה הובנה חשיבותו הגדולה לסביבה, לאדם ולכלכלה העולמית.

מועמדות של כבוד

קדמו להכרזה מידע מפורט ומיפוי מדויק של איכות שמי הלילה במכתש רמון, כפי שנמדדו בשלוש השנים שקדמו להכרזה, ועל פיהם נמצאו שמיו ראויים לשימור בהתאם לקריטריונים המחמירים של ה-IDA. הארגון מנה שלושה נימוקים מרכזיים להחלטתו:

מערכת אקולוגית שמורה: מכתש רמון מהווה מערכת אקולוגית עשירה, ובה בתי גידול ייחודיים ומגוון ביולוגי עשיר של מינים. מרבית בעלי החיים הם פעילי לילה, וחלקם בסכנת הכחדה, למשל האוכלוסייה (האחרונה, ככל הנראה) של נמר המדבר, ופיקוח קפדני על התאורה הטבעית בלילה במכתש ובסביבתו הוא אפוא צעד חיוני בשימור מכתש רמון כמערכת אקולוגית שמורה על שלל מרכיביה.

במכתש ובסביבתו חיים גם עדרי פראים וראמים אשר הושבו בהצלחה לנגב, ועבורם משמש המכתש בית, וכן יונקים גדולים אחרים, בהם היעל הנובי, צבי הנגב והצבוע המפוספס.

מסורות עתיקות: בלב מכתש רמון עוברת "דרך הבשמים", נתיב סחר עתיק ומפורסם שהיה בשימוש בני העם הנבטי לפני אלפיים שנה. בשנת 2010 הכיר אונסק"ו בדרך הבשמים והיא הוכרזה אתר מורשת עולמית. שרידי הערים שבנו הנבטים מעידים על תרבות מפותחת ועושר רב. חשוב לשמר את המבנים ההיסטוריים, אך חשוב לשמר גם את המסורות העתיקות של הכרת גרמי השמיים ואת יכולות הניווט שעמים אלו פיתחו במומחיות, והן מבוססות עליהם.

אתר הנצחה פתוח: מכתש רמון משמש אתר הנצחה פתוח לשבעת חברי הצוות של מעבורת החלל קולומביה, אשר נספו בשובם ממשימתם, ובהם אילן רמון, הישראלי הראשון בחלל. שימור שמי הלילה במכתש רמון, משטרי התאורה הטבעיים ומראם יוצא הדופן של השמיים זרועי הכוכבים הוא כמובן מרכיב חשוב ביותר בהנצחה זו.

אסטרונומיה בחניון בארות, אסטרונומיה בחניון בארות. צילם עזרי קידר

מטיילים אל שמי הלילה

לפי תוכנית ההכרזה מערב מכתש רמון מוגדר אזור ליבה לא מופר. אזור מזרח הרמון מוגדר אזור שבו רשות הטבע והגנים תאפשר לציבור ליהנות מחוויה לילית ייחודית בחניוני לילה מותאמים למזעור זיהום האור, ומפעילויות בנושאי אסטרונומיה וטבע בלילה. כמו כן יירקם שיתוף פעולה של הרשות עם הציבור הרחב, עם הקהילות הסמוכות (במיוחד עם תושבי העיר מצפה רמון), עם צה"ל, עם קהילת האסטרונומים ועם גורמים אחרים.

הכרזה ייחודית זו גם מאפשרת להגדיר תקנים חדשניים לשימוש בתאורה מלאכותית בלילה בשמורות הטבע, ובכך היא תתרום להפיכת כלל השמורות בישראל למקומות שבהם נשמרים ערכים חשובים אלו למען הטבע ולמען הדורות הבאים.