חופרים בזמן

מאת: נעמה טוכפלד 11/07/2021

 ילדים מארה״ב שהגיעו לארץ לחפור את המורשת מצאו מטבעות וכלי חרס מתקופת המשנה והתלמוד

חופרים בכורזים, צילם האני שינאווי
חופרים בכורזים, צילם האני שינאווי, חניכי "סמינר רמה", חופרים בכורזים, צילם האני שינאווי

אם חשבתם שמטיילים בוחרים באתרי המים בלבד בתקופת הקיץ, מסתבר שחוויה חינוכית תיירותית שקרמה עור וגידים במהלך תקופת הקורונה ועוד קודם לה, מתרחשת בליבו של אתר ארכיאולוגי קטן אך ייחודי ותוסס, הכירו את חווית "חופרים בזמן" בגן הלאומי כורזים.

מנהל הגן הלאומי דקל שגב רשות הטבע והגנים: "כורזים הוא כפר יהודי, בן קצת יותר מאלפיים שנה ושיא ההתיישבות בו הוא בתקופות המשנה והתלמוד. המיוחד באתר הזה הוא לא רק מגוון השרידים והממצאים הארכיאולוגיים אלא המכלול. כאן ניתן לומר ש"השלם עולה על סך חלקיו" כיוון שזהו אחד המקומות היחידים בארץ שבו ניתן לראות כפר יהודי חקלאי אותנטי מתקופה קדומה על כל חלקיו: בית כנסת מפואר הבנוי אבני בזלת מקומיות, מקווה טהרה בתי מגורים, בתי בד לייצור שמן זית, גת לייצור יין מקומי כל מה שזקוקים לו תושבי כפר חקלאי יהודי על כל חלקיו במקום קטן קומפקטי.

כחלק מהחידושים האחרונים שנעשו באתר: כמו חידוש ויצירת שבילי הליכה, משחק משימות לילדים ועוד, יצרנו מוצר של חוויה ארכאולוגית שנקרא חופרים בזמן. המוצר מיועד לתיירים, תלמידים, קהילות חינוכיות וגם לקהל הרחב. למדנו, שלפעמים אנשים לא מסתפקים במדריך ויש כאלה שזה משעמם אותם. הם רוצים לחוות להתנסות לעבוד קשה ולהזיע, מכל הסיורים והטיולים זה אחד הימים המשמעותיים שהם זוכרים בישראל. החפירה והאווירה סביבה, הממצאים שמתגלים בחפירות בליווי הדרכה של אחיה כהן תבור, הארכיאולוג של האתר.
חשוב לציין כי כורזים הוא כפר יהודי שהיה פעיל כ-1000 שנים ברציפות ולמרות שהוא כפר יהודי מא' עד ת' עיקר הפוקדים אותו הם תיירים וצליינים מחו"ל, מה שאומר שבתקופת הקורונה היינו בין הנפגעים העיקריים מבחינה תיירותית. בתקופה זאת השקענו רבות בפיתוח האתר. מרגש לפגוש שוב בתיירים ובמבקרים".

השבוע הגיעו לראשונה חניכי "סמינר רמה", בני נוער יהודיים בני 17 מגיעים לתכנית של שישה שבועות בישראל וזוכים להתנסות בחוויית החפירה בכורזים. שש קבוצות שנחתו בישראל ומתנסים בחווית Digging Through Time בגן הלאומי כורזים. שלוש קבוצות נוספות מגיעות לחוויית Volunteer for Nature בגן לאומי תל חצור, פעילות של כשעה במפעל המים בן שלושת אלפים שנה.

צפו בסרטון:

הארכאולוג אחיה כהן-תבור מחברת 'דגש ארכאולוגיה תיירותית' אומר כי "היה מרגש להפגיש בין צעירים יהודים מארצות הברית עם אבות-אבותיהם. ההזדמנות לחשוף את העבר במו ידיך בגן לאומי כורזים היא יחידה במינה. היום למשל נמצאו עצמות בעלי חיים, אותם גידלו ומהם התפרנסו תושבי כורזים העתיקה- כבשים, עיזים, ופרות. ניתן ללמוד המון מכל ממצא וממצא" Achia Kohn-Tavor, Dagesh Tourist Archaeology

ומה אומרים הצעירים? מסתבר שהם ממש מתלהבים.

  • "להגיע לכורזים עזר לי להבין את ישראל מפרספקטיבה אחרת, אמנם כורזים אינה אתר גדול אך היא מעניקה הצצה להיסטוריה שלנו כיוון שגם ממצא זה או אחר מייצג תקופה הסטורית חשובה, בלי קשר לגדלו"
  • "זו היתה התנסות מעניינת ביותר, וזה גם היה סופר כיף לחפור ולגלות יחד"
  • "החפירה עצמה היתה כיף וזה היה מקסים לגלות דברים בהיסטוריה שלנו דרכה"
  • "הקבוצה שלי מצאה ממש הרבה ממצאים שהם לא ציפו להם. ממש מגניב, כיף גדול".

צפו בסרטון: Mischa trainor – Ramah Israel Seminar הנערה שמצאה את המטבעות

 

אחיה כהן תבור מנהל חפירות תיירותיות בכורזים דגש ארכאולוגיה תיירותית:
המטבעות נמצאו באחד מהחדרים של בית האמידים שחופרים בחפירות התיירותיות, המבנה התקיים לאורך כ 800 שנה ובתוכו חדרים משלבים ותקופות שונות, שני המטבעות נמצאו באחד החדרים מתוארך למאה החמישית לספירה.

מטבעות נמצאו בכורזים – צילם חגי דביר, מטבעות שנמצאו בחפירות בכורזים - צילם חגי דביר

כמו כן נמצא באותו חדר שבר של קערה, כלי שיובא מצפון אפריקה בתקופת התלמוד. המיוחד בו הטבעה של כף תמר ורוזטה ( ורדה), הטבעות קיימות על כלי היוקרה ואנחנו נחקור ונחפש מקבילות לדגם הזה בעקבות הממצא.״

שבר של קערה מתק׳ רומית-ביזנטית, עם עיטור של תמר – צילם חגי דביר, שבר של קערה מתק׳ רומית-ביזנטית, עם עיטור של תמר - צילם חגי דביר