לצפות בשיטפונות ולחזור בשלום – כללי בטיחות שחייבים להקפיד עליהם במירוץ אחר השיטפונות

22/10/2018

שיטפון במדבר הוא תופעת טבע מרשימה שסוחפת בעקבותיה לא רק את מה שנקרה בדרכה אלא גם לא מעט "ציידי שיטפונות" – אזרחים מן השורה שממהרים לעזוב באופן מיידי את סדר יומם עם קבלת הדיווחים על כך, כדי להגיע לאזורים בהם ניתן לצפות מקרוב בזרמי המים האדירים.

שטפון בגן לאומי ירקון - פארק אפק, צילם אורי סולימני
שטפון בגן לאומי ירקון - פארק אפק, צילם אורי סולימני, שטפון בגן לאומי ירקון - פארק אפק, צילם אורי סולימני

יחד עם זאת, לשיטפונות במדבר גם צדדים פחות חיוביים בדמות הרס תשתיות ונוף ובעיקר סכנת חיים ממשית לאלו שנתקלים בהם מקרוב מדי , לעיתים ללא התראה מוקדמת בין אם הגיעו לאזור במקרה ובין אם הגיע באופן מתוכנן ולא הקפידו על כללי הבטיחות. לאור כך במהלך חודשי הסתיו והחורף בכל שנה נתקלים לא אחת במראות של מטיילים ורכבים הנסחפים עם זרם השיטפון ולעיתים אף גרוע מכך.

לדברי יוסי פרידמן, ראש אגף בטיחות ברשות הטבע והגנים

"כדי להבטיח עד כמה שניתן שחווית הצפייה בשיטפונות תישאר חוויה חיובית חשוב להקפיד על מספר כללי ברזל. ראשית חל איסור מוחלט להיכנס לכל המסלולים באפיקי נחלים ובאגני הניקוז בהם קיים חשש לשיטפון . הדבר מהווה סכנת חיים ממשית וכבר נתקלנו בלא מעט מקרים בהם שיטפונות פתאומיים או צפויים גרמו לטביעה ומוות של מטיילים. בתוך כך אסורה כניסה וחציית של אפיקי הנחלים ברגל וברכב עד לירידה מוחלטת של מפלס המים".

לדברי פרידמן, אחד האזורים בו רבים באים לצפות בשיטפונות הוא בנחלים החוצים את כביש 90 באזור מדבר יהודה וערבה ושם מומלץ לעצור ולצאת מהרכב רק במקום מרוחק ובטוח משפת הכביש. פרידמן מדגיש כי, "חד משמעית אסור להתקרב בזמן שיטפון לשפת הנחל מחשש להתמוטטות הגדות, שכן לזרם השיטפון כח עצום והמים יכולים לסחוף את הגדה במהירות וללא כל סימנים מוקדמים לכך. הנאה והתרגשות ממראה כמויות המים העצומות וסחף הקרקע ניתן להשיג גם ממרחק בטוח מגדת הנחל".

שטפון בגן לאומי ירקון – פארק אפק, צילם אורי סולימני, שטפון בגן לאומי ירקון - פארק אפק, צילם אורי סולימני

כללי בטיחות נוספים שיוסי פרדימן מציין הם:

  • עוד לפני היציאה לאזור השיטפונות ובמהלך הנסיעה להיות בהאזנה שוטפת לדיווחי תחנות הרדיו, לתחזיות מזג האוויר של השירות המטאורולוגי ולדיווחים המופיעים בין היתר בזירות הדיגיטליות כגון אתרי אינטרנט ודפי פייסבוק של משטרת ישראל ורשות הטבע והגנים. זאת במטרה להתעדכן באזורים המועדים לפורענות והחסימות בכבישים שאליהם לא מומלץ להגיע, וגם לקבל מידע על המקומות הבטוחים יחסית לצפייה בשיטפונות. בעניין זה ניתן גם לפנות למוקד המידע של רשות הטבע והגנים בטלפון 3639* ולהתעדכן במבזקים באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.
  • להצטייד במיכל דלק מלא, ביגוד חם, תאורה ניידת, מטען סמארטפון, מי שתייה ומזון. זאת למקרה שתיאלצו באופן לא מתוכנן להמתין זמן ממושך עד לפתיחת כביש חסום בנתיב נסיעתכם.
  • לפעול בשיקול דעת , לא לקחת סיכונים מיותרים ולא לגרום לאחרים להסתכן בגלל המעשים שלכם. כוחות ההצלה והפקחים בשטח יהיו עמוסים גם ככה – אל תעמיסו עליהם עוד עבודה.
  • להישמע באופן מלא להנחיות התנועה והבטיחות של הצוותים בשטח ביניהם: כוחות המשטרה, כיבוש אש וכמובן פקחי רשות הטבע והגנים הפרוסים בשמורות הטבע והנחלים באזור ומכירים היטב את השטח וגם את סכנותיו.