מבצע השבה: הנימפאה התכולה חוזרת לירקון

29/07/2019

ארבעים ושלוש שנה אחרי היעלמותה של הנימפאה התכולה מנופי ארצנו, הצמח הנדיר והיפהפה שב לפרוח בנחל הירקון, הודות למאמצים משותפים של רשות הטבע והגנים ורשות נחל ירקון.

נימפאה תכולה. צילום: עוזי פז
נימפאה תכולה. צילום: עוזי פז, נימפאה תכולה. צילום: עוזי פז

הנימפאה התכולה היא צמח מים רב-שנתי, הגדל במים מתוקים, בעל קנה שורש עבה ופרחים מפוארים בצבע תכלת- לבן הצפים על פני המים. בשנת 1976 נעלם הפרט האחרון מהטבע בישראל. בין הסיבות היכחדותו ניתן למנות את זיהום המים, ייבוש מקווי המים ובעלי חיים שטעמו של הצמח ערב לחיכם.

ד"ר משה אגמי מאוניברסיטת תל אביב אסף את הצמח לפני הכחדתו וגידל אותו בגן הבוטני, וכך הצליחו לשמר את הצמח עד להשבתו לטבע. לאחר מבצע מורכב ומאמצים רבים להשבת הצמח לארצנו, הצלחנו להשיב 30 פריטים לגן לאומי ירקון. בשנת 2020 צפויים להשיב פריטים נוספים לבריכת נופרים הנמצאת במתחם.

"בתחילת המאה ה-21 בנינו מערכת חצי-טבעית להשבת לבנון הירקון", מסביר יונתן רז, אקולוג רשות נחל הירקון. "בבריכה שתלנו שוב נימפאות, אשר שגשגו. עשינו מספר ניסיונות להשיב אותה לירקון, אך היא לא שרדה, בין היתר מכיוון שהיא נאכלה על ידי נוטריות, ואילו בבריכת הלבנונים היא הצליחה לשרוד. אנחנו עדיין בוחנים האם הנימפאה תצליח להתבסס בגן הלאומי ירקון או שמא תיכחד. בינתיים יש לה גם מקלט בגן הבוטני ובבריכה. הכול תלוי באיכות המים בירקון ובנוטריה".

מצילים מינים בסכנת הכחדה

יונתן סבלסקי, מנהל גן לאומי ירקון ברשות הטבע והגנים ושותף במיזם השבת הנימפאות למים, סיפר על הפרויקט הרחב של רשות הטבע והגנים להצלת צמחים בסכנת הכחדה, "המטרה שלנו היא שכל הירקון יתמלא בנימפאות ומינים נוספים שרשות הטבע אמונה עליהם. נכון להיום, 59 צמחים מצויים בסכנת הכחדה חמורה. אנחנו מתחילים עם השבת הנימפאה לירקון ובהמשך נשיב צמחים נוספים וגם בעלי חיים אחרים שמקומם בטבע".

"במתחם תל-אפק בוצעה העתקה של הנימפאה התכולה בשיתוף רשות נחל ירקון", מסביר סבלסקי. "הנימפאה נכחדה מהטבע הישראלי בשנות ה-70, כאשר לפני כן הייתה נפוצה לאורך הירקון. מדובר בפרח שלא קיים יותר בטבע ונמצא רק בשמורת טבע גל לאומי עין-אפק וכאן. משה אגמי לקח את הנימפאה לאוניברסיטת תל אביב ושמר עלי. בשנתיים האחרונות בוצעו העתקות של הצמח לגן לאומי מקורות הירקון ועכשיו בימים אלו בצענו העתקה לארבעה מוקדים שונים באגם תל-אפק. עשינו פיזור סיכונים, להבדיל משנים קודמות, שבהן העתקות הצמח בוצעו רק במוקד אחד, ואנחנו אופטימיים ומקווים שנוכל להחזיר את הנוף שהיה קיים בעבר בירקון, גם בשביל הטבע וגם בשביל האדם המטייל בטבע".