מבצר אנטיפטריס
07/10/2020המבצר הנישא שצופה אליכם מכביש פתח תקווה, ראש העין נקרא "בינאר באשי", כלומר ראש המעיינות. המבצר מכונה בטעות "אנטיפטריס", על שם העיר הרומית שהייתה כאן.

קודם כל, בואו נסגור את זה.
אז נכון שלרומים היה מיתוג חזק, ובמיוחד להורדוס ומעלליו אבל לפניו, היו כאן קצת קודם, בואו נגיד.. תקופת הפרעונים, כזה.
שיעור קצר בגיאו-הסטוריה: תל הוא למעשה גבעה מלאכותית המורכבת משכבות של בניה קדומה, שנבנתה ונחרבה, ומעליה שכבות של אדמה ובלאי טבעי שהביא עימו מזג האוויר. כך שמדובר בסוג של "עוגת שכבות" ארכיאולוגית וככל שנעמיק חפור כך נגלה שכבות קדומות יותר.
ואכן בחפירות שנערכו במקום התגלו שרידי ארמונות מלפני כ-5000 שנה מעליהם התגלה "הבית המצרי" שמתוארך לתקופת הברונזה.
בחפירות נמצאו ממצאים עשירים רבים, כמו למשל ה"בולות" (כמו בולים אבל בנקבה), אותן חותמות למכתבים שתפקידן היה לוודא שאין פותח את האיגרת מלבד הנמען עצמו, מה שנקרא- הווי הכחול של ימי הביניים.
מעליהן, זו על גבי זו נערמו שכבות מתקופות מאוחרות יותר: ההלניסטית, הרומית, העות'מנית- שאגב, העניקה למבצר את מראהו המרשים כיום, ואת שמו "בינאר באשי" כלומר- ראש העין, ואף הבריטים לא פסחו על המקום והקימו שם מפעל מים ולא בכדי. שמו העברי המצוי גם במקורות הקדומים שלנו הוא אפק, משמעותו, באכדית- מעיין. ואכן, האזור בו ממוקם המבצר והגן הלאומי עליו הוא יושב משופע במקורות מים, אם אתם רוצים מספרים אז אלפי מעיינות על פני שטח של 250 דונם שסיפקו כ 13,000 מטרים מעוקבים ביממה (!). כיום המעיינות לא שופעים שוב כבעבר, עקב שאיבה, הטיה של המים, זיהום ועוד. אך המבצר עודנו מתנוסס על אם הדרך ומזכיר לנו סיפורים הסטוריים מרתקים.
אולי יעניין אותך גם
גני שמורה קשורים
תמונות וסרטונים הקשורים לכתבה
תמונות וסרטונים שאי אפשר להפסיק לראותגן לאומי ירקון – מבצר אנטיפטריס
מטיילים בגן לאומי ירקון - תל אפק
גן לאומי ירקון – מבצר אנטיפטריס
גן לאומי ירקון
מטיילים במבצר אנטיפטריס