"מערת החניון" בחוף פלמחים חשפה את צפונותיה

15/02/2015

החפירות ב"מערת החניון" שבגן לאומי חוף פלמחים חשפו ממצאים המעידים על עבר מרתק. עתה, עם סיום החפירות, נערכת רשות הטבע והגנים להכשרת המערה לביקורי הקהל

מערת החניון בחוף פלמחים - צילם אמיר חן
מערת החניון בחוף פלמחים - צילם אמיר חן, מערת החניון בחוף פלמחים - צילם אמיר חן

החפירות ב"מערת החניון" שבגן לאומי חוף פלמחים חשפו ממצאים המעידים על עבר מרתק. עתה, עם סיום החפירות, נערכת רשות הטבע והגנים להכשרת המערה לביקורי הקהל .

במהלך עבודות תשתית להכשרת חניון לילה בגן לאומי פלמחים התגלתה ביוני 2013 מערה חצובה בסלע כורכר, ובה ממצאים עתיקים מעניינים. עם גילוי המערה החלו בה חפירות ארכאולוגיות, והן הסתיימו בדצמבר 2014, עם השלמת חשיפתה של רצפת המערה.

 

החפירות נערכו בחסות רשות העתיקות, בניהולם של ד"ר צביקה צוק – הארכאולוג הראשי של רשות הטבע והגנים, וד"ר איתמר טקסל מהמכון לארכאולוגיה של אוניברסיטת תל אביב.

ממצאי החפירה

החופרים סבורים שאפשר להצביע על שני שלבים בתולדות המערה. בשלב הראשון, בתקופת הברונזה התיכונה 2 (לפני כ-3,600 שנה), שימשה המערה לקבורה. בשלב השני, בתקופה הביזנטית (לפני כ-1,500 שנה), שולבה המערה במחצבת אבן גדולה. המערה נמצאה אז בקצה המחצבה, ועל כן אי אפשר לדעת את ממדיה במלואם.

המערה היא חלל שרצפתו ריבועית (5X5 מ') וגובה תקרתו 7 מ'. הקדמונים הותירו במרכז המערה עמוד סלע התומך בתקרתה. בחלק העליון הצפוני של המערה נחצב פתח כניסה, והוא שימש מעין חלון.

בראשית החפירות נמצאו על גג המערה כעשרים חלקים של בקבוקי בושם מזכוכית מהתקופה הרומית (המאות הראשונה-השנייה לסה"נ). ממצא בקבוקים כזה אופייני לקברים מאותם הימים. נראה כי בתקופה הרומית היה כאן קבר, אך במשך הזמן הוא נהרס לחלוטין, ורק הבקבוקים שנמצאו מעידים על קיומו.

מחוץ למערה, מימין לפתח, נחשף קנקן גדול מתקופת הברונזה התיכונה 2 (1750 1550 לפסה"נ). נפחו של הקנקן כ-60 ליטר, והתגלו בו גם פכית בעלת מבנה גלילי בנפח כחצי ליטר ושרידי עצמות תינוק. ממצאים אלו מעידים כי מדובר בקבורת קנקן האופיינית לתקופה.

 

בחפירה שנערכה בחלק העליון של המערה נמצאו חרסים מתקופת הברונזה התיכונה 2, מתקופת הברונזה המאוחרת ומהתקופה הביזנטית, ונמצאו בה גם חפצים מודרניים משלהי המאה ה-20.

בחלק הנמוך של המערה התגלו סימנים המעידים שהמקום שימש גם מחצבה. בדופן המערה הבחינו החופרים ב-14 שורות חצובות, זו מעל זו, ובהן סימני ניתוק של גושי אבן. ברצפת המערה התגלו אבנים שחציבתן לא הסתיימה מעולם. יותר מ-20 אבנים שנחצבו וסותתו נותרו במערה עד ימינו.

עתה, עם תום החפירה, התיעוד, המדידות והצילומים, נערכים ברשות הטבע והגנים להכשרת המערה לביקורי קהל.