מתנדבים חושפים את העבר בגן לאומי בית שערים הסמוך למקום מגוריהם
05/10/2014מתנדבי גן-קהילה של רשות הטבע והגנים חושפים את המורשת של אזור מגוריהם בחפירות ארכיאולוגיות בגן לאומי בית שערים

בימים אלה מתקיימות חפירות ארכיאולוגיות בגן לאומי בית שערים. מנהלת משלחת החפירות דר' עדי ארליך מטעם המכון לארכיאולוגיה ע"ש זינמן שבאוניברסיטת חיפה
אודות המיזם
מתנדבי גן-קהילה משתתפים בחפירות, בהן לוקחים חלק גם סטונדטים ותלמידי בתי ספר מהסביבה. המתנדבים, ברובם תושבים מבוגרים, תושבי קרית טבעון ויישובי הסביבה הסמוכים לגן הלאומי, תורמים לגן באופן קבוע בהדרכת מבקרים, וכעת משתתפים אף בחפירות.
בשנת 1997 נולד בגן לאומי בית שערים המיזם "מתנדבי גן-קהילה". המיזם מתקיים בשיתוף המועצה המקומית קריית טבעון, ומטרתו העיקרית היא לעודד את הקשר בין תושבי הסביבה לגן הלאומי. עתה מפעילה רשות הטבע והגנים מתנדבי גן-קהילה ב-9 אתרים בצפון הארץ.
החפירות באתר החלו בשנות ה-30' של והן נמשכו לסירוגין עד שנות ה-50'. בבית שערים נחשף בעבר בית הקברות היהודי הגדול והחשוב ביותר ששרד מהעת העתיקה. הקברים שהתגלו, רובם במערות חצובות ומסועפות, מעידים על מנהגי הקבורה שרווחו בקרב היהודים מהתקופה ההלניסטית ועד סוף התקופה הביזנטית. הנקרופוליס ("עיר הקברים") בבית שערים חשוב גם מפני שבמקום נקבר רבי יהודה נשיא, ראש הסנהדרין ועורך המשנה.
עתה, לאחר הפסקה של כ-60 שנה, החלו שוב החפירות. "עד כה עסקו החפירות בעיקר ב'עיר המתים', אומרת ד"ר עדי ארליך, מנהלת החפירה מטעם אוניברסיטת חיפה. "העיירה עצמה, לעומת זאת, מקום המושב של תושביה החיים, נחפרה מעט מאוד ודבר לא פורסם על כך".
החפירות החדשות משנות כיוון. הן מתקיימות בשטחי המגורים של העיר, סמוך לאתר שבו התגלו בעבר בית הכנסת, בית הבד והבזיליקה. החפירות מבקשות לגלות ולברר את הקשר בין העיר לבית הקברות המפורסם שלה.
שאלה מעניינת היא אם העיר קלטה יהודים מהתפוצות כדי שיחיו בה, או שהם באו רק להיקבר במקום? מה מרמזת אחת מהכתובות שהתגלו בבית הכנסת בעבר ומספרת על שניים מתושבי המקום שהיו מעורבים בעבודות קבורה? וכיצד ניתן להסביר את פריטי השיש הרבים שהתגלו בבית שערים, הרבה יותר מהמצופה מעיירה קטנה יחסית? החפירות החדשות ינסו לענות על שאלות אלה ושאלות נוספות.
סיכום עונת החפירות
גן לאומי בית שערים משתרע על פני יותר מ-3,800 דונם והתשמרו בו עצי אלון תבור גדולים, ששרדו מיער האלונים שכיסה בעבר את האזור. בראש גבעת בית שערים (שיח' אבריק) נמצא פסל הברונזה של השומר המפורסם אלכסנדר זייד, רוכב על סוסתו. הגבעה משקיפה על שדות עמק יזרעאל והכרמל. מתכנן הגן, אדריכל הנוף ליפא יהלום, זכה על עבודתו בפרס ישראל.
צילומים: אילנה סרוגו – מתנדבת גן קהילה בית שערים
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים