עבודות הצלה ושימור במבנה הצלבני שבגן לאומי נבי סמואל

22/01/2014

בגן לאומי נבי סמואל התבצעו (בשנת 2014) עבודות הצלה ושימור לייצוב הגג, הכיפות, הקשתות והאומנות של האולם המרכזי בגן לאומי נבי סמואל

עבודות הצלה ושימור במבנה הצלבני שבגן לאומי נבי סמואל
עבודות הצלה ושימור במבנה הצלבני שבגן לאומי נבי סמואל

״וימת שמואל ויקבצו כל ישראל ויספדו לו ויקברוהו בביתו ברמה״ (שמואל א׳, כ״ה, ו׳).

אודות עבודות השימור וההצלה

גן לאומי נבי סמואל מזוהה עם ״רמה״ המקראית וחובק בקרבו את נקודת ציון קברו של שמואל הנביא. הציון נמצא במערה מתחת למבנה הצלבני הנישא על ראש ההר, בגובה 885 מטר מעל לפני הים.

בחפירות האתר, סביב מבנה הכנסייה הצלבנית שהוסבה למסגד בשנת 1,187 על ידי צלאח א דין, יש עדות לרצף יישובי מהתקופה הישראלית (תקופת הברזל) ועד לימי המנדט הבריטי והקרבות הקשים של הפלמ״ח במלחמת השחרור.

באתר יש למעלה משלוש מאות אלף מבקרים בשנה. חשוב לציין, שהמקום קדוש לשלושת הדתות המונותאיסטיות. כיום, הולך ומושלם מסלול מבקרים עם שלטי הסבר והמחשה באזורי החפירות והמחצבה הסובבים את המבנה המרכזי. פרויקט תאורת המבנה הסתיים לטובת קהל המבקרים וכעת המבנה נראה למרחוק, גם בלילה.
בשנים האחרונות אובחנה אי יציבות קונסטרוקטיבית בשתי הכיפות המרכזיות ובמגדל המינרט (צריח) של המבנה. לאור הבעיות ההנדסיות נאלץ מנהל הגן הלאומי נבי סמואל לסגור את הגישה לגג, מעל הכיפות, המהווה עמדת תצפית פנורמית מרהיבה ביותר.

לאחר סקר הנדסי – שימורי מקיף לאיתור מוקדי הכשל המסוכנים והבנת תהלכי הבלייה, התקיימו עבודות הצלה ושימור לייצוב הגג, הכיפות, הקשתות והאומנות של האולם המרכזי במבנה.
עבודות השימור מורכבות ביותר, בגובה מעל 15 מטר ומתמודדות עם כל הניסיונות שנעשו לייצב את המבנה במהלך התקופות השונות.
חומרי המליטה המקוריים מהם בנויים הקירות והכיפות של המבנה מגוונים וכוללים: מליטה על בסיס אדמה מקומית, (עשירה בחרסית שבעבר שימשה לייצור כדים מעולים), מליטה על בסיס אדמה מקומית וסיד, סוגי מליטה על בסיס סיד וחול וסוגי בטון שונים מהתקופה הבריטית ועד ימינו.

מטרת עבודות השימור הנוכחית הינה להחזיר את האיזון הקונסטרוקטיבי למערך הכיפות באולם המרכזי על ידי פירוק חומרי מליטה מודרניים, חזקים ואטומים מדי ושונים מהחומרים המקוריים ולייצב את מערך הכיפות, גגות וקירות עם חומרי מליטה התואמים את הבנייה המקורית.

חומרי המליטה תואמים מקור מבוססים על סיד הידראולי מיוחד המיובא מצרפת, בעל גמישות, עמידות ורמת חוזק נדרשת, כחומר המקשר בתערובת, ביחד עם חולות וחצצים מקומיים.

ייצוב המבנה עם חומרים אלה מחזיר את רמת התפקוד הקונסטרוקטיבי והעמידות ההכרחית לצד היכולת לאפשר ללחות ולרטיבות שמצטברים בליבת הכיפות והקירות לצאת אל פני השטח ולהתאדות. רטיבות הכלואה בליבת הכיפות מפעילה את החרסית במליטת האדמה המקורית וגורמת לתזוזות וחוסר יציבות קונסטרוקטיבי מתמשך והרסני.

שיטות הייצוב השימורי למבנה כוללות

  • השלמת אבנים חסרות בקירות ובכיפות
  • החלפת אבנים אשר נמצאים בתהליכי בלייה מתקדמים.
  • שימור אבני הקשתות והאומנות עם חומרי מליטה המותאמים ומדמים את האבן המקורית.
  • הזרקת מליטה מדוללת על בסיס סיד הידראולי חזק וחול מנופה אל תוך החללים בליבת הכיפות, באופן שיטתי ומדיד.
  • החלפת אבני ריצוף סדוקות וכוחלה (חומרי מליטה בין אבני הריצוף) מבטון מודרני על גג המבנה המרכזי עם אבנים זהות למקור וחומר מליטה על בסיס סיד בשתי שכבות עם שכבת איטום ביניהן.

המנהל האזרחי, המכיר בחשיבות המקום, מממן את כל עבודות החפירה הארכאולוגית, הפיתוח והשימור בגן לאומי נבי סמואל.

עבודות השימור התבצעו על ידי צוות מקצועי העובד במגוון אתרי המורשת של רשות הטבע והגנים, כגון: גן לאומי מצדה, אתרי דרכי הבשמים ועוד רבים במהלך העשרים השנים האחרונות.
במהלך העבודות צוות השימור מכשיר עובדים מקומיים, מתושבי הכפר נבי סמואל הצמוד לאתר, במגמה שיהיו כשירים ומיומנים לבצע את המשך עבודות
עבודות השימור באתר מתבצעות ע"י קמ"ט שמורות טבע והגנים הלאומיים בשיתוף פעולה מלא עם קמ״ט ארכיאולוגיה, וצוותו מהנדסי השימור המלווים את העבודות מחברת שפר את רונן מהנדסים בע"מ.