פינת המושג הימי - רשתות רפאים
24/11/2021לא פעם ניתקל בים ברשת דיג עזובה, לעיתים מרחפת חופשייה במים ולעיתים סבוכה בתוך מצע קשיח. זאת היא רשת רפאים – רשת דיג שאבדה או ננטשה בים.

רשת הדיג משמשת את האדם מאות שנים ועודנה בשימוש במגוון שיטות דיג, החל בשיטות מסורתיות כמו רשת זריקה ("שבכה"), שבה הדייג משליך את הרשת על להקת דגים בקרבת החוף, וכלה בשיטות מודרניות במכשור מתקדם יותר כמו רשתות מכמורת, שבהן רשת רחבת היקף נגררת מאחורי ספינת דיג במשך כמה שעות ובטווחי עומק רחבים. למרות חשיבותה של הרשת לדייג, לעיתים תנאי הים, הסתבכות במכשול ימי או אי-כדאיות כלכלית או אנרגטית הרשתות ננטשות בים והופכות למלכודת חיה לכל מי שנקרה בדרכן.

זהירות! טרף קל לפניך…
גם כעת, משהרשת נמצאת לבדה בגוף המים או צמודה למצע הקשה, היא ממשיכה להוות מלכודת למגוון יצורים ימיים וחופיים. בעלי החיים התפוסים בה מושכים אליהם טורפים במארג המזון, ומה שהטורפים חשבו שיהיה טרף קל הופך במהרה לסעודתם האחרונה. בדרך זו מגוון בעלי חיים כמו דולפינים, צבי ים, כרישים ואף עופות ימיים מוצאים את מותם מדי שנה. מובן שרשתות אלו מסכנות את כל מי שנקלע בדרכן, גם אותנו, בני האדם. הסכנה היא מפגיעה פיזית מהרשתות, עד כדי טביעה, או מגרימת נזק לציוד השיט בעת הפלגה.

עבודת חילוץ מורכבת
להוצאת רשת רפאים מהמים דרושה עבודת חילוץ מורכבת הכרוכה במיומנות, ידע ומכשור מתאים, ולכן אין לבצע אותה באופן פרטי. הרשתות עלולות להימצא בטווחי עומק רחבים ולפגוע בבתי גידול רגישים כמו שוניות סלעיות, גני ספוגים, אלמוגים, ועוד. בהוצאת רשת מן המים בצלילה יש סיכון לא מבוטל, שכן ציוד הצלילה עלול להיתפס ברשת וכך גם הצולל. יש רשתות רחבות היקף שלהוצאתן נדרשות ספינות עבודה בעלות מנופי הרמה ומכשור מתאים, ויש שלהוצאתן נדרשת חוות דעת אקולוגית מקדימה, למשל כשרשת מונחת על מצע הים זמן רב. במצב זה מתפתחת עליה שכבת חיים חדשה של מגוון יצורים וצמחים ימיים, ולמעשה הרשת הופכת לחלק בלתי נפרד מבית הגידול והוצאתה יכולה לגרום לו נזק ממשי.
נתקלתי ברשת רפאים! מה עושים?
אם הבחנתם ברשת דיג שאין בה שימוש – בין מרחפת במים בין צמודה למצע – או ברשת שנראה שהיא עזובה במים, לעיתים קרועה בחלקה, דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*
הדיווח שלכם יכול להציל חיים!
כתבה נוספת בנושא זה: הוצאת רשת רפאים מים פולג