קו שתי העוג'ות ומגדל-צדק: ארכיאולוגיה של מלחמת העולם הראשונה במרחב ראש העין
01/10/2019סקירה זו תחולק לשתיים: סקירה היסטורית קצרה על אירועי מלחמת העולם ה-I בגזרת ראש העין וסקירה ארכיאולוגית קצרה שתתאר את עיקר הממצאים מתקופת מלחמת העולם שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות שונות במרחב במהלך השנים האחרונות, התומכים ומשלימים את המידע ההיסטורי.

הסקירה ההיסטורית:
בשלהי 1917, אחרי נפילת קו ההגנה התורכי עזה-באר-שבע, סדרת הקרבות המכונים "מרדף פלשת" וכיבוש יפו וירושלים, החל להתייצב קו חזית לרוחבה של הארץ בין הבריטים לתורכים, שכונה "קו שתי העוג'ות" (נחלים): מנהר הירקון ויובליו במערב עד לנחל (ואדי) ייט"ב מצפון ליריחו במזרח. קו זה נוצר בהדרגה בין נובמבר 1917 למרץ 1918, ועבר מספר שינויים גם לאחר מכן.
הקרבות באזור הסמוך לראש העין החלו בסוף 1917, תחילה מדרום-מערב, סמוך לגת-רימון של היום. לאחר מספר פעולות צבאיות מוגבלות בתחילת 1918 נכבשה מג'דל יאבא (מגדל צדק) על ידי הדיוויזיה ה-54 הבריטית (מזרח-אנגליה) ב-12 למרץ 1918. בהמשך השנה נערכו באזור עוד מספר פשיטות, קרבות, מתקפות ומתקפות נגד, עד למתקפה הגדולה הידועה כ-"מערכת מגידו", בספטמבר 1918. בשלביה הראשונים של מתקפה זו, ב-19 בספטמבר, פרצו כוחות הדיביזיה ה-54 את "קו שתי העוג'ות", כשהקו התורכי היה ממוקם באותה עת צפונית לראש העין, באזור כביש 5 המודרני, אזור התעשייה ראש העין, כפר קאסם ומערבה משם אל ראס אל עין.
הסקירה הארכיאולוגית:
בשנים האחרונות ביצעה רשות העתיקות מספר רב של חפירות ארכיאולוגיות בראש העין וסביבתה, במסגרת הפיתוח המואץ של האזור. בחלק מחפירות אלו נמצאו פריטים צבאיים מתקופת מלחמת העולם הראשונה, המעידים על הקרבות העזים שהיו באזור באותה התקופה.
חפירות ליד חורבת שארי (מחלף נחשונים) בניהולם של ר' טואג וא' גליק: הממצאים המעידים על התקרבות החזית לכיוון ראש העין. נמשיך בחפירות במגדל צדק (החופר א' טקסל): כיבוש המבצר היה הצעד הראשון של הבריטים בהשתלטות על מרחב ראש העין המודרנית.
חפירות בשטח ההרחבה של ראש העין, צפונית למגדל צדק, בנתיב ההתקדמות של הבריטים לעבר הקו התורכי, שהיה באזור כביש 5 (החפירה של ג' יטאח).
אזור התעשייה של ראש העין (החפירות של י' אלישע וא' טנדלר), האזור בו היו העמדות התורכיות.
מחלף אייל, אזור בו הסתיים הקרב (החפירה של א' הדד).
אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים