שומרת הים: קווים לדמותה של פקחית ימית
24/11/2021הכירו את מור – צוללת, פקחית ימית ובקרוב גם סקיפרית בלב העשייה של שמירת ערכי הטבע באילת. מור חיה ונושמת את הים ואת שמירת הטבע, ומפגשים עם עטלפי ים, צבי ים ודולפינים הם שגרת יומה.

היי, אני מור אוחנונה, בת 32, פקחית ים בשמורת טבע חוף האלמוגים באילת. נולדתי וגדלתי בחדרה, ומאז ומעולם אהבתי את הים ואני מחוברת אליו מגיל קטן. אולי לא הרבה יודעים, אבל לחדרה יש רצועת חוף מהיפות ביותר בארץ. אין יותר מרגיע מה"רעש" של המים ומהשקט הזה שעושה טוב לנשמה.
מייד אחרי הצבא הגעתי לעבודה מועדפת באילת והתאהבתי – בעיר, בים ובאווירה. עזבתי אותה לתקופה קצרה כדי ללמוד לתואר ראשון ואת דרכי ברשות הטבע והגנים התחלתי בתפקיד קופאית בחוף בית ינאי. עם סיום התואר חזרתי לאילת כדי לעבוד בשמורת האלמוגים מתוך החלטה להיות פקחית ים בשמורה. בחמש שנותיי בשמורת האלמוגים התמקצעתי במספר קורסים: קורס דייב מאסטר, קורס אכיפה, קורס תחזוקה, קורס צלילה חופשית, רישיון אופנוע ים ובימים אלו אני מסיימת קורס סקיפרים.
תפקיד הפקח בשמורת האלמוגים מורכב ומגוון מאוד, והוא כולל פיקוח שנירקול או צלילה וצלילות תחזוקה, אבל גם מתן שירות לקהל המבקרים, ניקיונות חוף, איסוף פחים, ועוד. לעיתים מאווירה פסטורלית ונעימה הכול יכול להשתנות בשנייה ובעוצמה עקב אירוע הצלת חיים, אם בגלל שחיין במצוקה אם בגלל כלי שיט במצוקה. חייבת להיות תגובה מהירה והפעלת מערך הצלה שלם בשמורה כדי לפתור משברים מעין אלו. לשמחתי אני יכולה להגיד שאנו מתכוננים ומתרגלים תרחישים שונים ונכון להיום אנו במצב מוכנות ומקצועיות גבוה.
אוסיף ואומר שאנו חווים פה אירועי אכיפה משמעותיים כמו פגיעה באלמוגים, דיג דגים מוגנים ונהיגה בחופים. אני דוגלת במדיניות הסברה ולדעתי זו הדרך הנכונה והטובה למנוע מראש את העברות. יחד עם זאת במקרים של פגיעה, אינני מתפשרת אלא פועלת בהתאם לנוהל האכיפה ברשות. מבין אירועי האכיפה האחרונים שהייתי שותפה להם היה דיג של דגים מוגנים בגנים יפניים, בלב השמורה, בשעות הערב המוקדמות. האירוע הסתיים במתן קנס מקסימלי מפני שנתפסו דגים מוגנים וגם בוצעו עוד עברות.
לצד כל אלה אין ספק שאני בלב שמירת הטבע במפרץ אילת, המאוים באיומים אקולוגיים וסביבתיים כל הזמן. בתפקידי עברתי מספר חוויות מרגשות שהיוו עבורי אבני דרך בסביבה הימית. לפני כשנתיים צבת ים ירוקה עלתה להטיל בחופים הדרומיים ואף אצלנו בתוך השמורה הסגורה, שבעה קינים! כל לילה ביצענו תצפיות סמויות ותיעוד של האירוע כי הבנו שאין מדובר בפעילות רגילה, שכן זה עשרות שנים לא בקעו אבקועים באילת. בשיתוף המרכז להצלת צבי ים ובהדרכת ד"ר יניב לוי עקבנו במשך שבועות והמתנו בציפייה לבקיעת האבקועים. במרץ 2020 פקדה את אילת סופה טרופית חזקה מאוד שהרסה את רוב הקינים, אך למזלנו היו מספר אבקועים ששחו אל הים הפתוח.
חוויתי מפגשים עם בעלי חיים מעניינים כמו עטלפי ים, צב קרני וצב ירוק ודולפינים. בעל החיים שאותו אני אוהבת מאוד לפגוש בכל פעם שאני משנרקלת או צוללת הוא מחבטן הספירים. אופן השחייה שלו, הנבירה בחול בחיפוש אחר אוכל, היופי של צבע הספירים המפוזר ובולט על גבו מושך אותי כל פעם מחדש. המרגשים ביותר מבחינתי הם שלושה מפגשים עם כריש לווייתן, שיצא לי לשחות לידו דקות ארוכות ולתעד אותו בזמן אכילת פלנקטון. הביקור יוצא הדופן היה של הלווייתן הכחול שהגיע למפרץ אילת. ראיתי אותו מבעד לסירה במרחק שלושים מטר ממני. אין לי יכולת לתאר במילים את החוויה ואפילו את גודלו של הלווייתן. אוכל להגיד רק שראיתי את מלוא הטבע בעוצמתו.
מרגיש לי שאני אף פעם לא מספיקה לעשות את כל מה שאני רוצה מבחינת שמירת טבע. יחד עם זאת אני שואפת להמשיך להיות במרכז העשייה בשמורת האלמוגים, אם זה בניקיון חופים ובמתן שירות למבקרים ואם זה בהנגשת הטבע לציבור. חשובים לי חינוך דור הפקחים הצעיר בשמורה, פעילויות הסברה, פיקוח ואכיפה.
בינתיים יש לי "המשרד הכי יפה בעולם" ☺
