שימור שער אברהם (השער הכנעני) בשמורת הטבע תל דן

14/09/2014

שער שלוש הקשתות בתל דן מהווה עדות למיומנות הרבה בשימוש בטכניקת הבנייה של קשת אמיתית לבנייה מונומנטאלית בתקופת הברונזה התיכונה, סביב 1750 לפסה"נ. והוא מהווה עדות בודדה לצורתם של השערים האחרים ולעובדה שהקשת האמתית הייתה ידועה לאדם בתקופה קדומה זו.

השער הכנעני בשמורת הטבע תל דן - צילם זאב מרגלית, אדריכל רשות הטבע והגנים
השער הכנעני בשמורת הטבע תל דן - צילם זאב מרגלית, אדריכל רשות הטבע והגנים, השער הכנעני בשמורת הטבע תל דן - צילם זאב מרגלית, אדריכל רשות הטבע והגנים

שער אברהם (השער הכנעני) בשמורת הטבע תל דן בנוי מלבני בוץ.

חשיפה ושימור שער אברהם

חשיפתו של השער בעת החפירות הארכאולוגיות במקום בשנות השמונים גרמה לבלייה מואצת של הלבנים. בליה זו נגרמת הן מפגעי מזג האוויר, הן מפעילות בעלי חיים – שלדגים ושרקרקים חופרים בלבנים חורי קינון, צרעות בונות בהן קנים באמצעות החומר וגיריות ודרבנים חופרים בקרקע. כמו כן, צמחים למיניהם נאחזים בלבנים עתיקות ומערערים את יציבותן.

במאמץ להגן על השער הקדום, קוּרה השער בשנות התשעים כדי למנוע פגיעה של הגשמים. כמה שנים מאוחר יותר פורקה חזית החומה הסמוכה לשער, נאטמו הסדקים במבנה השער, והחזית הושבה למקומה המקורי. השער חוזק בשיטות מתקדמות לשימור ממצאים ארכאולוגיים, מתוך הקפדה על שיטות הבנייה העתיקות, ובהם קונסולידציה, הידוק גרגרי החול בידיים ואטימה של החלק העליון של השער ביריעות עשויות חומרים טבעיים. נוסף על כך, נחתם פתח השער בלבנים (שיהיה אפשר להסירן במקרה הצורך), והחיבורים שבין הלבנים המרכיבות את הקשת הודגשו.

לצד השער נבנתה רחבת התכנסות, והותקנו בה ספסלים, לרווחת המטיילים. מהרחבה אפשר להתרשם מקרוב מגודלו הרב של השער וממבנהו.