שלום על ישראל – בעקבות תהילים קכ'ח

מאת: הדר סקה, מדריכה בכירה במרכז חינוך והסברה הר ובקעה, רשות הטבע והגנ 20/08/2017

פסיפס של שלום - על פניו נראה כאילו החלק הראשון של הברכה כבר כולל את כל מה שצריך. אך הברכה אינה שלמה ללא חלקה האחרון. וגם - הזמנה לטיול

מוזיאון השומרוני הטוב - צילם ערן קרוזל
מוזיאון השומרוני הטוב, ערן קרוזל

 

פרק קכ"ח הוא חלק מקובץ המזמורים המכונים "שירי המעלות". מזמורים אלו נכתבו כפי הנראה בהקשר שיבת ציון והחזרה אל הארץ מן הגולה. הם שימשו את הלוויים והכהנים בעבודת המקדש והושרו כתפילה על ידי העולים לרגל לירושלים. "שיר למעלות" מעלה על נס את השיבה לירושלים ולציון. המזמור הוא חלק מברכה, על פניו נראה כאילו החלק הראשון של הברכה כבר כולל את כל מה שאדם יכול לבקש על מנת להיות מאושר: עבודה, אוכל על השולחן, אישה טובה ומשפחה אך הברכה אינה שלמה ללא חלקה האחרון, המוסיף לה מימד לאומי . הברכה אינה ניתנת ממקום אקראי, אלא יוצאת מציון, ומה שהופך את הברכה לשלמה היא שנחזה בטוב ירושלים כל ימי חיינו, בשלום. ברכה זו – "שלום על ישראל" המשיכה ללוות את עם ישראל ומופיעה על רצפת הפסיפס המרהיבה של בית הכנסת העתיק ביריחו.

לאחר כניסת בני ישראל אל הארץ דרך מעברות הירדן, היתה יריחו לעיר הראשונה שנכבשה וסימלה את ראשית ההתנחלות, שיאה של ביסוס הממלכה היה עם בנייתו של המקדש בירושלים. עולי הרגל הרבים שעלו לירושלים בשלושת הרגלים מהגליל ומעבר הירדן עלו בדרך יריחו, היא כביש 1 מזרח של היום.

לפני 50 שנים, בתום מלחמת ששת הימים, הוסיפה נעמי שמר לשירה 'ירושלים של זהב' את המילים 'נשוב נרד אל ים המלח בדרך יריחו'. אנחנו מזמינים אתכם לרדת לים המלח בדרך יריחו ולעצור בדרך במוזיאון השומרוני הטוב.

הזמנה לטיול – מוזיאון השומרוני הטוב

כיצד להגיע

האתר ממוקם על כביש מספר 1 בין ירושלים לים המלח, מזרחית לצומת כפר אדומים.

רקע

אתר השומרוני הטוב מספר סיפור מרתק על עזרה לזולת וסובלנות בין אדם לחברו. המקום זוהה עם פונדק הנזכר במשל "השומרוני הטוב" בברית החדשה.
המשל מספר על אדם פצוע השוכב בצד הדרך ועל עוברים ושבים שלא הגישו לו עזרה. אדם שומרוני נחלץ לעזרתו ומביא אותו לפונדק הדרכים ומשלם עבור הלנתו שם.

מהלך הסיור

מומלץ – לשכור מדריך קולי בכניסה לאתר. באמצעות המדריך הקולי הניתן במקום תוכלו לסייר בין סיפוריה המרתקים של הדרך הקדומה הזו, שהיתה כה מרכזית לפני כ2000 שנים, ובין עשרות הפסיפסים היפיפיים והמרתקים המוצגים בו ומספרים סיפורים על קהילות יהודיות עשירות, על עדת השומרונים ועל ראשיתה של הנצרות. בין שלל האוצרות האומנותיים והארכיאולוגים במוזיאון מחכה לכם גם הרפליקה של פסיפס 'שלום על ישראל' מיריחו.

 

בשיתוף פעולה עם אתר 929