המלצת השבוע - תצפיות ופריחות בארבל

20/01/2022

מאתגר, אבל במידה: "טרק ארבלי" בשמורת הטבע וגן לאומי ארבל

גן לאומי ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה
גן לאומי ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה, שרית פלצ'י מיארה

אם בא לכם, במסגרת טיול אחד לצפות בכנרת מראש המצוק, לרדת בסולמות ברזל גבוה מעל הנוף, לגלות מבצר ומערות בלב ההר וגם לגלות נחל מפכפך גן לאומי ושמורת טבע ארבל זה המסלול בשבילכם. קבלו הצעה לטרק מאתגר בנוף מצוקי עוצר נשימה, לצד פריחה משגעת בשלל צבעים.

המצוק האדיר של הארבל המשקיף בדרמטיות אל בקעת גינוסר והכנרת, יעניק לכם את הסלפי המושלם, החורף הוא זמן מצוין לטיול בארבל: האוויר נקי ונופי הכנרת ומצוקי הארבל והר ניתאי מדהימים ביופיים. זה הזמן לצאת לאחד המסלולים היפים בארץ, המשלב מצוק תלול, מערות מסתור, נחל זורם ופריחה בשלל צבעים.

גן לאומי ארבל – צילמה שרית פלצ'י מיארה, ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה

לאחר שצפיתם על הנוף הפנורמי שנראה מראש מצוק הארבל כמו ציור בצבעי פסטל של ירוק, כחול, חום ונקודות פריחה בשאר הצבעים, הגיע הזמן לצאת לדרך. מתחילים בשביל המסומן שחור, מטפסים אתו למרום מצוק הארבל לתצפית החרוב ויורדים עם השביל המסומן מזרחה. הירידה האתגרית משולבת ביתדות וכבלי אחיזה המקובעים בסלע. היא אמנם דורשת אומץ לב, אבל אחרי הכול, כאשר תביטו (במיוחד אם אתם עם ילדים) אל מרומי 181 המטרים שירדתם – תחושת הסיפוק תהיה אדירה. נסו ותיהנו.

אפשר להמשיך תחילה עם השביל האדום לביקור במערות המקלט, מקום משכנם של היהודים בתקופה הרומית. בכניסה לשמורה תקבלו עלון מידע ומפה מפורטת, ומומלץ מאוד לקרוא על השתלשלות המאורעות ההיסטוריים שהתרחשו כאן. מומלץ לכם גם להעפיל לראש המצודה הדרוזית, שנבנתה על בסיס כפר המערות היהודי ושמשה כמצודה צבאית בתקופה העות'מאנית. המצודה ממש "תלויה" על המצוק, וכל בנייתה נעשתה בעבודה מאומצת של הובלת חומרים לנקודה זו במצוק.

ואם נחזור לרגע להווה, כדאי לדעת כי תהליך שימור המצודה המתבצע על ידי צוות השימור של רשות הטבע והגנים וחברות שימור, דורש הבאת חומרים באותן דרכים וקשיים שנתקלו בוודאי בוני המצודה. וכך, במהלך עבודות השימור, מובלים חומרים בנייה ומליטה למצודה באופן ידני על ידי עובדי רשות הטבע והגנים ומתנדבים. מסתבר שלא הרבה השתנה במהלך אלפיים השנים האחרונות. לאחר הביקור במערות המקלט והמצודה חוזרים על עקבותיכם למפגש שבילים שחור-אדום ויורדים עם השביל האדום.

גן לאומי ארבל – צילמה שרית פלצ'י מיארה, גן לאומי ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה

המסלול האדום יוביל אתכם בירידה אל עבר עין ארבל ולחיבור לנחל ארבל ולשביל הירוק המומלץ לטיול בעונת החורף והאביב. נחל ארבל זורם בין מצוקי הארבל למצוקי הר ניתאי, והעלייה המתונה לאורך הנחל מאפשרת לכם לחוות את הטבע במלוא הדרו, התנתקות מהציביליזציה ומפגש אפשרי עם מגוון בעלי החיים החיים בנחל – חזירי בר, צבאים, עקבים עיטיים, סיסי גליל, בזים מצויים ועוד. חלקם יתגלו לעין בקלות יחסית, וחלקם נוטים להיות סמויים מן העין. הכול עניין של סבלנות וגם לא מעט מזל.

מה שלא קשור למזל הוא כמובן פריחתם השנתית של עצי השקד, שמספקים שואו נהדר בצבע לבן, בחודשים ינואר ופברואר. לצדם פורחים בעונה גם היקינתון, הרקפות, העיריות הגדולות וצמחי החלבלוב המגובשש הרעננים. כאן גם תגלו שהניתוק מקליטה סלולרית בחלק מחלקי הנחל מביא עמו שלווה גדולה, ובעיקר חיבור אמיתי לטבע הצבעוני שמקיף את הכול.

גן לאומי ארבל – צילמה שרית פלצ'י מיארה, ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה

רוצים לראות בעלי חיים ועופות? צאו אל "שביל התצפיות", במסע גילוי של בעלי החיים הרבים – חלקם לעתים גלויים, חלקם נוטים להסתתר בשעות היום. לא הצלחתם לפגוש בהם? במיוחד בשבילכם, הצבנו לאורך שביל התצפיות דמויות של בעלי החיים השכיחים כאן.

אתם מוזמנים להיעזר בטלסקופים על מנת למצוא אותן. עבור הילדים, תהיה זו חוויית גילוי מסעירה.

ויש גם משחק שמשלב מדבקות וסימניות – פרטים בשמורה. 

גן לאומי ארבל – צילמה שרית פלצ'י מיארה, ארבל - צילמה שרית פלצ'י מיארה

הנחל מתפצל לפלגים, שאותם חוצים מספר פעמים בשביל המוביל לאורך הערוץ. צליל פכפוך המים ילווה אתכם לאורך הדרך עד להתפצלות של השביל הירוק עם שביל אדום. פונים שמאלה וממשיכים עם השביל הירוק המשלב אתגר נוסף: טיפוס מהנחל אל עבר בית הכנסת העתיק של הארבל. בדרך אף תפגשו מכלול קבורה יהודי עתיק החצוב בסלע. כשתגיעו לכביש הגישה לשמורת הטבע, חצו אותו בזהירות בדרככם לביקור בבית הכנסת העתיק של הארבל. כאן תוכלו לסיים את הטיול ולשלוח את הנהגים להביא את הרכב, או שפשוט תוסיפו הליכה קלה של כקילומטר אחד לצד הכביש (נקטו זהירות רבה בהליכה זו) עד לחניון במבואת הכניסה לשמורת הארבל. באופן זה, לא נדרשת כלל הקפצת רכבים. הרי היו לכם מספיק אתגרים בדרך…

נקודת מוצא: מבואת הכניסה לשמורת טבע וגן לאומי ארבל.

נקודת סיום: בית הכנסת העתיק של ארבל (אפשר להמשיך ללכת עוד כקילומטר לחניון שמורת טבע ארבל בלי צורך בהקפצה).

חשוב לציין כי הירידה במצוק הארבל מאתגרת ומתאימה לילדים מגיל 7 ומעלה ובנעליים סגורות בלבד. כמו כן אין כניסה לכלבים במסלול זה. אם יש פחד גבהים, מומלץ לוותר. בימי החורף הנחל בוצי מאוד, והחציות החוזרות של הנחל יחזירו את הנעליים מבוצבצות ורטובות. כאשר השבילים רטובים ובוציים, נסגר מסלול הירידה במצוק הארבל בשל סכנת החלקה.

שרית פלצ'י מיארה בארבל, שרית פלצ'י מיארה בארבל

חכו, עוד לא סיימנו!

אם אתם רוצים המלצה למסלול חינמי ומרתק באיזור ובא לכם למצות את הביקור אל תוותרו על גן לאומי קרני חיטין, מסלול קצת פחות אתגרי שנותן תצפית מרהיבה של נוף פנורמי יפייפה. המסלול מתחיל בשביל כחול העולה את ההר שם ניתן לחנות ולעלות אל פסגת הגבעה הדרומית של קרני חיטין. בהמשך השביל תגיעו לקרן הצפונית של 'קרני חיטין' עכשיו גם הבנתם את פשר 'הקרניים' ומכאן נותר להתמוגג מהנוף ומהאוויר. את הירידה תעשו דרך חורשה חביבה ובדרך תפגשו גם פארק גיאולוגי מרתק. המסלול מסתיים ב'נבי שועייב', קבר הנביא יתרו שנחשב אתר מקודש לעדה הדרוזית.

זהו, הרווחתם חוויות תצפיות מסלולים נהדרים והמון תמונות בטלפון שלכם. עשיתם את שלכם.