נחל אשלים - זמן שיקום

10/07/2017

הזיהום התעשייתי הגדול שפקד את נחל אשלים שבשמורת טבע מדבר יהודה: מה בדיוק קרה, אלו פעולות נוקטת רשות הטבע והגנים, מה צפוי בעתיד ומדוע אין לטייל בנחל בזמן הקרוב

נחל אשלים
נחל אשלים, נחל אשלים - צילם מארק כץ - רשות הטבע והגנים

נחל אשלים: תעודת זהות

נחל אשלים, בגבול מדבר יהודה וצפון-מזרח הנגב, נחשב אחד היפים במרחב זה. הוא מתהדר בקניוני סלע יפהפיים, במפל נישא ומרשים ואחרי שיטפונות גם בגבי מים חיים. כל אלו חיבבו אותו מאוד על מטיילים ורבים פוקדים אותו, בעיקר בימי החורף והאביב.

קניון חומצי: אירוע בעוצמה גדולה

ב-30 ביוני 2017 קרסה סוללת מאגר מי תעשייה חומציים במפעל סמוך לראש אגן הניקוז של נחל אשלים ומים חומציים בכמויות גדולות פרצו לכל עבר. על-פי הערכות ראשונות זרמו מן המאגר כ-100,000 קוב מים חומציים.

המים שפרצו זרמו אל ערוץ הנחל (פני השטח הנמוכים באזור) והציפו את אפיקו, את גדותיו ואת גביו העמוקים. השיטפון החומצי העז שטף את הנחל לכל אורכו – ממישור רותם עד אזור השפך בסמוך לים המלח.

היקף האירוע ועוצמתו גרמו לזיהום סביבתי חמור. גל השיטפון פגע בצומח שבערוץ הנחל ועל גדותיו, וחומצה זרחתית חדרה לשורשי עצי השיטה וחלחלה בין חלוקי הנחל אל תת-הקרקע. פגיעת המים החומציים בשורשי העצים, ובעקבותיהם בבעלי החיים הנסמכים עליהם, היא מכרעת. בסריקות של עובדי רשות הטבע והגנים כבר נמצאו בעלי חיים מתים ובהם בעלי כנף, יונקים וזוחלים.

נכנסים לפעולה: סורקים, מנטרים, מתעדים

מיד לאחר האירוע הובהלו לאזור עובדי רשות הטבע והגנים כדי לאמוד את הנזק ואת השפעותיו בטווח הקצר – הן על פני הקרקע והן על תת-הקרקע – ויחידות ניטור פועלות יום יום לאורך הערוץ. אחד הדברים שנבדקים בקביעות הוא רמת החומציות של המים הממלאים עתה את גבי הנחל. עם זאת, מלאכת אומדן הנזק צפויה להימשך זמן רב.

"עזרה ראשונה" לנחל: מה ניתן לעשות בטווח הקצר?

הפעולה הראשונה הייתה להביא לנחל משאבות לניקוז מאות הגבים שהתמלאו במים החומציים.

במקביל פיזרו אנשי רשות הטבע והגנים, בשיתוף המפעלים המזהמים, שקתות בכמה מוקדים בנחל ובהן מים נקיים להשקיית בעלי החיים, הרגילים להרוות את צימאונם בגבי הנחל. פתרון זה מיועד בעיקר לציפורים שחוש הריח שלהן אינו מפותח דיו והן אינן מבחינות במים מזוהמים.

ניטור ארוך טווח: בונים תוכנית פעולה

לצד הפעולות המיידיות, בימים אלו אנשי המקצוע ברשות הטבע והגנים, בשיתוף אנשי מדע וגופים אחרים, עמלים על הכנת תוכנית ניטור ארוכת טווח. תוכנית זו תמפה את ההשפעות האקולוגיות של האירוע, ומהן תיגזר תוכנית שיקום לנחל אשלים על יחידות השטח השונות שבו.

כמה זמן יימשך שיקום הנחל?

בשלב זה קשה לקבוע מועד מדויק, אך ברור לכל הנוגעים בדבר שתעבור תקופה ארוכה, אולי כמה שנים, עד שיקומו המלא. מומחים מעריכים שגם אם בחורף הבא יפקדו את הנחל שיטפונות עזים, עדיין כניסה למים או כל מגע איתם תהיה מסוכנת.

שמורה סגורה: למען הטבע, למען המטיילים

כבר בתחילת האירוע הציבו באזור פקחי רשות הטבע והגנים שלטים זמניים האוסרים על כניסת מבקרים, ובימים אלו מוצבים שלטי קבע. ציבור המטיילים מתבקש לא להגיע אל מסלולי הטיול בנחל אשלים עד להודעה חדשה.

למה לא לטייל כאן? משתי סיבות עיקריות:

  • מגע עם מים חומציים מסכן לא רק את החי והצומח אלא גם את האדם.
  • בשלב זה מסכימים כל המומחים כי כל התערבות אנושית בלתי מבוקרת עלולה להחמיר את המצב. לכן הכניסה מותרת רק לאנשי מקצוע, כדי שיוכלו לפעול ללא הפרעה למען הצלחת משימת שיקום בתי הגידול שבנחל.

צילומים: שרון טל ומארק כץ