מפסיקים להאכיל את חיות הבר

מאת: אגף הסברה 06/06/2022

מפסיקים את התלות באדם - מפסיקים להאכיל את חיות הבר, האכלת חיות בר היא חוויה מרגשת ומהנה, אך גורמת לחיות הבר נזקים התנהגותיים ובריאותיים.

שלט האכלצ צבים רכים
שלט האכלצ צבים רכים, צילום אופיר בריקנשטיין

צפו בסרטון האנימציה שהפיק  אגף ההסברה של רשות הטבע והגנים:
בימוי ועריכה- רועי לינדנבאום – shlager.tv
איור ועיצוב – אורי קם – תור

האכלת חיות בר: המחשבות, ההנחות והמיתוסים

אנשים רבים סבורים שחיות בר יודעות מה טוב להן ואם הן אוכלות, סימן שהאוכל מיטיב עימן. אחרים בטוחים שלחיות הבר חסר אוכל בטבע, והמזון שהם מספקים לחיות מסייע להן לגדל את צאצאיהם בבטחה. אנשים חושבים גם שלא ניתן לשנות את התנהגותה של חיית הבר, אך מתברר שכל זה רחוק מהמציאות.
חשוב להפריך את ההנחות המוטעות.

המזון – הכוח המעצב הראשי של חיית הבר

מזון שהטבע מספק הוא מעצב ההתנהגות והמומחיות הראשי של חיית הבר. חיפושו ואיתורו במרחבי הטבע שומר על בריאותה, על כושרה ועל עמידותה ומחדד את חושיה. מומחיות איתור מזון חיונית להישרדות והיא מועברת מהורים לצאצאים, מדור לדור.

מעצמאות לתלותיות

האוכל שאנחנו נותנים לחיות הבר (או משאירים להן בשטח) משבש להן את סדרי העולם ומשנה את התנהגותן: הן מפסיקות לנוע בשטח, כושרן וכוחן נפגעים, והן מאבדות את ההיכרות עם מרחבי הטבע ואת המומחיות לאתר מזון.

יצירת תלות הזנה בין חיית בר לאדם פוגמת עד מהרה באינסטינקטים טבעיים ובתכונות יסוד מולדות, שבזכותן חיית בר מסוגלת להתקיים ולשגשג בטבע. כך היא הופכת מחיה מיומנת, מומחית ועצמאית לחיית סעד נזקקת. צאצאיה עוקבים אחריה ולומדים ממנה, וכך היא מעבירה גם להם את התלות ההרסנית.

המזון שלנו – הנזק הבריאותי שלהן

לשינוי ההתנהגותי נלווה פן בריאותי. מזון האדם לא מספק את צורכיהן וגם פוגע בהן מפני שחיות שונות רגישות למרכיבי מזון שונים. לכך מתווספת סכנה גם מאכילת אריזות מזון ומאכילת שקיות, מגבונים וחומרים אחרים שאינם מתעכלים. החומרים האלה עלולים לחסום את המעיים של חיות הבר ולתפוס נפח במערכת העיכול שלהן. העיכול נפגע וחיות הבר מורעבות ואף מתות בייסורים.

זהירות! הסתבכתם עם טורף תלותי
כל חיית בר יכולה להפוך לתלותית, אבל כשמדובר בחיות בר טורפות (זאבים, שועלים, תנים) מתווספת לתלות סכנה ממשית, שכן חיית טרף תלותית, הלומדת שהאדם הוא מקור מזונה, צפויה להתקרב אליו עד כדי סיכונו. יתרה מזו, חיית טרף שהתרגלה לקבל מזון מהאדם ומתאכזבת עשויה גם לכעוס ולתקוף.

חיות בר התמחו בקיום ובשגשוג בטבע. בואו נשמור על יכולתן, על כושרן ועל חושיהן הטבעיים וניזהר שלא להפוך אותן לתלותיות ונזקקות.

עכשיו זה ברור: מפסיקים להאכיל את חיות הבר!