צמחי חורף על יד הבית
03/01/2021אי אפשר לצאת לטייל בגלל מגבלות הקורונה? אל תיתנו לזה להפריד ביניכם לבין הפריחה המרהיבה שמשתרעת כרגע בכל רחבי הארץ. הנה הפרחים שפורחים גם ליד ריכוזי מגורים, ושתוכלו למצוא בטווח הקילומטר. חוטפים פריחה, וחוזרים הביתה לזום ולנטפליקס

-
לופית מצויה
איפה מוצאים: בכל האזור הים-תיכוני (צפון ומרכז הארץ) עד לבארי ורוחמה בדרום, בעיקר ברוחמה, גברעם, ירושלים, רחובות, רעננה, חיפה, קצרין, מטולה
לופית מצויה היא צמח ממשפחת הלופיים. היא נפוצה ברוב האזורים בעלי האקלים הים תיכוני בישראל. הפרחים שלה קטנים, חד-מיניים נישאים על עמוד ארוך: הזכריים בחלקו העליון והנקביים מתחתיהם. התפרחת עטופה במתחל מכופל בראשו ומגן על הפרחים מפני גשם. הפרחים מואבקים על ידי יתושים קטנים, הנכנסים לתוך המתחל כדי להטיל ביצים. כל חלקי הצמח מכילים גבישים צורבים, המגנים על הצמח מפני אחילה של בעלי חיים. לופית מצויה פורחת בין נובמבר למרץ.

-
זלזלת הקנוקנות
איפה מוצאים: בגולן, כרמל, רמת מנשה, גליל עליון, גליל תחתון, גלבוע, הרי יהודה, שפלת יהודה, בעיקר בצפרירים, ירושלים, אלעד, יוקנעם, חיפה, קצרין, קריית שמונה
זלזלת הקנוקנות היא מטפס אופייני לחורש הים-תיכוני והיא נפוצה ברוב האזורים ההרריים בעלי אקלים הים תיכוני בישראל. היא מטפסת על עצים ושיחים בעזרת פטוטרות העלים המשמשים כקנוקנות. בעונת הפריחה (דצמבר עד פברואר) הצמח מייצר שפע של הפרחים גדולים (כ- 5 סנטימטר קוטר), לבנבנים, בעלי ארבעה עלי כותרת. פירות של זלזלת הקנוקנות מורכבים מפרודות שבראשיהן עמודי-עלי מאורכים מנוצים (מכוסים שיערות לבנות ארוכות). עמודי-העלי מסייעים בהפצת הפירות על ידי רוח. זלזלת שייכת למשפחת הנוריתיים.

-
בצלצייה ארץ-ישראלית
איפה מוצאים: מבקעת כנרות, דרך בקעת בית שאן, בקעת הירדן, מדבר שומרון, מדבר יהודה ובקעת ים-המלח: למשל כפר חרוב, מבוא חמה (רמת הגולן), רותם ומשכיות, חמדת (מזרח השומרון), יפית ופצאל (בקעת הירדן), כפר אדומים, אלון, נופי פרת (מדבר יהודה), מצוקי דרגות, עין גדי, חצבה.
בצלציה ארץ-ישראלית היא גיאופיט בעל פקעת חד שנתית (למרות ששמה מרמז על בצל), צמח נמוך (כ- 5 סנטימטר גובה). בצלצייה שייכת למשפחת השושניים. היא גדלה בבתות ספר ובערבות מבקעת כנרות, דרך בקעת בית שאן, בקעת הירדן, מדבר שומרון, מדבר יהודה ובקעת ים-המלח. מהפקעת צומחים כמה עלים אזמלניים וביניהם ממש על פני האדמה יושבת קבוצת פרחים בעלי שישה עלי-עטיף לבנים מקושטים בקווי אורך המסמנים למאביקים מסלול לאבקנים וצלקות.

-
סביון אביבי
איפה מוצאים: באופקים, שדרות, רחובות, חדרה, ירושלים, עתלית, חיפה, ציפורי, קצרין, מטולה.
סביון אביבי הוא צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים נפוץ בכל האזור הים תיכוני בישראל. מרבדים של סביון אביבי מקשטים בעיקר קרקעות מופרות: צדי דרכים, שולי שדות הן בישובים והן בשטחים פתוחים. גובהו של סביון אביבי הוא 10 עד 50 סנטימטרים והתפרחת שלו בצהובה. סביון אביבי פורח מוקדם יחסית לרוב הצמחים החד-שנתיים בארץ. בישראל גדלים עוד חמישה מיני סביון נוספים, ביניהם צמח מדבר – סביון הערבות הפורח בין פברואר לאפריל וסביון יפו הגדל ברצועת חוף ים התיכון ובעל עלים בשרניים.

-
ציפורני-חתול מצויות
איפה מוצאים: בצופר בערבה, חצבה, מצפה רמון, ירוחם, באר שבע, עין גדי, ירושלים, ראשון לציון, חיפה, קצרין, קרית שמונה.
עוד צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים גדל בכל הארץ. אמנם הוא צמח נמוך אבל מייצר משטחי פריחה צהובים-כתומים גדולים וצפופים. השם ציפורני חתול קשור לצורת הפירות – זרעונים בעלי צורות מגוונות, חלקם מזכירים ממש את ציפורני חתולים. ברפואה עממית מייחסים לציפורני חתול סגולות רפואיות. ברפואה ובקוסמטיקה הוא ידוע בשמו המדעי קלנדולה. ציפורני חתול מצויות פורחות בין ינואר למרס.

-
חיננית הבתה
איפה מוצאים: ממטולה בצפון עד גדרה וירושלים בדרום. בעיקר בחיפה, ירושלים, שוהם וגדרה.
חיננית הבתה היא צמח עשבוני רב-שנתי עם שושנת העלים צמודים לפני הקרקע. והתפרחות – קרקפות שקוטרן 1.5 עד 3 סנטימטר נישאות בודדות על גבעולים חסרי עלים שאורכם 20-30 סנטימטר. במרכז הקרקפת נמצאים פרחים צינוריים צהובים ובשוליים פרחים לשוניים לבנים בצדם הפנימי וורודים בצדם החיצוני. חיננית הבתה פורחת כבר מסוף נובמבר.

-
רקפת מצויה
איפה מוצאים: ממטולה בצפון עד שומריה ואשקלון בדרום. בעיקר במטולה, צפת, כרמיאל, חיפה, חדרה, ראש העין, ירושלים, בית שמש.
רקפת מצויה, הפרח הלאומי של ישראל, התחילה לפרוח לפני כמה שבועות ותלווה אותנו בפריחתה עד אפריל. רקפת היא גאופיט בעל פקעת רב שנתית שחיה עשרות שנים. עלים של רקפת בצורת לב ומגוונים בדגם המקשט את טרף העלה (צירוף של כתמים ועורקים בהירים). מגוון דגמי העלים משקף שונות גנטית בין הפרטים. רקפות מתרבות רק מזרעים. בניגוד לגאופיטים רבים אחרים, לא קיימת אצלם רבייה וגטטיבית. פרחים של רקפות מותאמים לפריחה בעונת חורף. פתח הפרח פונה כלפי מטה וכך מוגנים האבקנים ועמודי העלי מהרטבה ממי גשמים. מנגנון האבקה של רקפת מצויה מכונה האבקת זמזום. האש המאביק מתקרב לפתח הפרח, זמזומו מרעיד את המאבקים וגורם לפיזור האבקה.

-
חמציץ נטוי
איפה מוצאים: ממטולה בצפון עד אופקים בדרום. בעיקר בירושלים, תל אביב, חיפה, נס ציונה, אשקלון.
חמציץ נטוי הוא צמח נפוץ בכל האזור הים תיכוני בישראל ובשנים האחרונות כובש שטחים חדשים. חמציץ נטוי הו צמח גר בישראל ממוצא דרום-אפריקאי והוא אחד הצמחים הפולשים החמורים ביותר בישראל. פרחים שלו צהובים והוא פורח מהחל מדצמבר. עלים תלתניים על עוקצים ארוכים. חמציץ מוכר בשל הטעם החמצמץ שלו. התפשטות החמציץ מהווה בעיה אקולוגית רצינית בעיקר באזור מישור החוף בו הוא מתחרה בצמחים מקומיים ומאיים על קיומם של הצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה ואנדמיים לאזור זה. לחמציץ נטוי פקעות הנמצאות בעומק הקרקע. חמציץ נטוי לא מייצר זרעים הארץ והריבוי והתפשטות שלו מתבצעת באמצעות אותן הפקעות.

-
דודא רפואי
איפה מוצאים: ממטולה בצפון עד יתיר בדרום. בעיקר במטולה, צפת קרית טבעון, ירושלים, בית שמש, צפרירים
דודא רפואי הוא גיאופיט בעל שורש עבה ומפוצל ממנו צומחת שושנת עלים גדולים. בין דצמבר למרס מופיעים בין העלים פרחים סגולים. לכותרת הפרח צורת פעמון בעל 5 אונות וקוטרו 2-3 סנטימטר. הפירות של דודא הם ענבות עסיסיות צהובות המזכירות בצורתם עגבניות. ואכן בדומה לעגבנייה דודא שייך למשפחת הסולניים. סגולות רפואיות של דודא רפואי ידועות כבר מימי קדם. הצמח שימש כתרופה נגד כאבים, לעצירת דימום, לשיפור הפריון והגברת כוח גברה. הצמח עטוף מסתורין. מופיע באגדות וסיפורים עממיים רבים. בארץ גדל דודא רפואי בבתות באזור הים-תיכוני.

-
אירוס ארץ-ישראלי
איפה מוצאים: מקריית שמונה, קצרין, ראש הנקרה בצפון עד באר שבע ויתיר בדרום. בעיקר בראש הנקרה, נחשולים, מעגן מיכאל, ראש העין, נס ציונה, ירושלים, להב, בארי.
איריס ארץ-ישראלי הוא גיאופיט בעל בצל והוא הנפוץ מבין מיני איריס הגדלים בישראל והצנוע מביניהם. גובהו כ- 15 סנטימטרים. הפרחים בקוטר של 5-9 סנטימטרים בעלי עלי העטיף בצבע קרם, לפעמים עם גוון תכלת עדין. איריס ארץ-ישראלי נפוץ בבתות באזור הים-תיכוני של הארץ עד להב בדרום. איריס ארץ-ישראלי מתחיל לפרוח כבר אחרי הגשמים הראשונים. הוא מין אנדמי (בלעדי) לישראל.

-
זמזומית המדבר
איפה מוצאים: באלון, כפר אדומים, קליה, אבנת, מצוקי דרגות, מצפה שלם, ערד, דימונה, ירוחם, עבדת, מצפה רמון.
זמזומית המדבר היא גאופיט, אחת מעשרה מיני זמזומית הגדלים בישראל ושייכים למשפחת השושניים (או האספרגיים לפי הסיסטמטיקה החדשה). העלים של זמזומית המדבר צמודים לקרקע, סרגליים, לעיתים קרובות עם כתמים לבנים. תפרחת צפופה עם פרחים בשרניים בצבע תכלת. זמזומית המדבר גדלה בערבו ובמדבריות בנגב ובמדבר יהודה

-
כלנית מצויה
איפה מוצאים: נפוצה ממטולה עד קו באר שבע ובמקומות מבודדים (רחוקים מישובים) בהר הנגב. בעיקר בצפת, חיפה, יוקנעם, ירושלים, בארי, חוחמה.
כלנית מצויה היא אחד הצמחים המוכרים והאהובים לציבור בישראל. היא שייכת למשפחת הנוריתיים. פורחת בשלל הצבעים: אדום, לבן, ורוד, סגול. בסך הכל הוגדרו 25 טיפוסי צבע בפרחים של כלניות. מחקרים הוכיחו שצבע הפרח נקבע גנטית. בדרום פורחות הכלניות רק בצבע אדום (מוכרת התופעה של "דרום אדום" – מרבדי פריחה של הכלניות בצפון הנגב). בצפון הארץ, למשל ליד מנחת מגידו צבע הפרחים מגוון. המחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת תל-אביב והתבסס על דיווחים מהציבור הרחב מראה שהכלניות בצבעים מגוונים גדלים במקומות בהם מעל 450 מילימטר משקעים בשנה. מסתבר גם שהכלניות אדומות פורחות בממוצע מוקדם מכלניות בצבעים אחרים.

מפת הפרחים מאתר ynet-לחצו כאן לכתבה המלאה

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות