הצצה לשמורת הטבע שמהווה בית גידול לחיות הבר - החולה
22/11/2018בסיור שהתקיים בשמורת הטבע החולה סיפר דר' עמית דולב, אקולוג מחוז צפון, על מאמצי שימור ושיקום השמורה, תוך סקירת המאמצים להקמת בתי גידול חדשים ויצירת סביבה דומה לביצת החולה המקורית שכמעט כולה יובשה עם קום המדינה.

יצירת תנאים המאפשרים לטבע לפרוח מחדש
במטרה לשמר את תנאי הטבע המקוריים ששרו באגם החולה בטרם ייובש לאחר קום המדינה, אנשי רשות הטבע פועלים ליצירת איזון בין האזור "הפעיל" של השמורה, האזור הפתוח לציבור, לבין חלקה הסגור של השמורה שמהווה בית לחיות הבר.
"המרחב הסגור הוא מרחב מוגן עבור הטבע עצמו, אחרת – מינים רבים מפסיקים להתרבות" – כך מציין דר' עמית דולב את חשיבות השימור באזור הסגור של השמורה.

האיזון בין שני צדדי השמורה מאפשר למבקרים לצפות ולחוות את החלקים המשמעותיים בשמורה, ובמקביל לאפשר לטבע להתפתח באזור הסגור.
הוספה של בעלי חיים נוספים לשמורה, כמו עדר של פרות מקומיות ("בלאדי") מייצר "תחרות" על הטבע, בכך שהפרות אוכלים חלק מהצמחייה בשמורה.
כמו כן נמצאים בשמורה יחמורים שבעבר נכחדו מהארץ וג'מוסים – גם הם חלק מהממשק בכמות מתאימה על מנת לקבל את האיזון ואת בתי הגידול המגוונים בשטח.
"גוף המים המערבי הוא נחל עינן, שבזמנו היה אחד ממקורות המים הגדולים ביותר של אגם החולה המקורי. עם השנים נשאבים מים מהנחל ממקורות, כאשר רשות הטבע והגנים הצליחו לקבל את המים האלו בחזרה לנחל ובכף לאפשר לבית גידול נוסף להתקיים.' – כך אומר מנהל שמורת הטבע החולה אביעד בלסקי.

בפועל, חודשה חלק מביצת החולה המקורית, אם לא בדיוק כפי שהייתה לפני 70 שנה, אך בדומה לתקופה ההיא, מתקיימים מספר מפלסים רבים ושונים של מים, העובדה שלא כל המים היו באותו העומק, מאפשרים לכל מיני סוגי חיים – להתקיים בהתאם לצרכים הקיומיים השונים שלהם.
טיפול בשקנאים במצוקה
תקופת נדידת השקנאים בעיצומה ואלפים חונים בשמורה בדרכם הארוכה, אנשי רשות הטבע והגנים אתרו במהלך הסיור שני שקנאים במצוקה שנזקקו לטיפול רפואי שהציל את חייהם.
האחד הסתבך בחוטים שלא אפשרו לו לזוז או לאכול וחולץ עוד במקום, השני היה זקוק לטיפול רפואי ונלקח לבית החולים לחיות בר.

אולי יעניין אותך גם
קטגוריות
גני שמורה קשורים