ניטור אוכלוסיות יחמור פרסי בגליל המערבי

מאת: חטיבת מדע - רשות הטבע והגנים 01/06/2020

האוכלוסיות בישראל של היחמור הפרסי

צילם: דיויד רזק

היחמור הפרסי (Dama mesopotamica) מוזכר בארץ ישראל לראשונה כבר בתורה (דברים י"ד, 4) ומאוחר יותר מתועד על ידי נוסעים במאות השמונה עשרה והתשע עשרה בחורשים באזור הר תבור והגליל התחתון. הם נכחדו מישראל ככל הנראה בסוף המאה ה-19 או בתחילת המאה ה-20 ומאז ידועה בעולם אוכלוסייה יחידה שלהם, באירן. מספר פרטים מאזור זה, שהובאו לישראל לפני כמה עשורים, מיסדו את גרעין הרבייה של היחמורים המשמש עד היום להשבת פרטים לטבע בישראל.

שחרורים של יחמורים אל הטבע החלו ב- 1996 בגליל המערבי. תחילה שוחררו פרטים בנחל כזיב ובשנים האחרונות מתבצעים השחרורים בהר סאסא. באזור הצפון משוחררים יחמורים גם בכרמל, שם מתבססת אוכלוסייה נפרדת. אוכלוסייה שלישית, מנותקת מהאוכלוסיות בצפון, מתקיימת בהרי ירושלים שם שוחררו יחמורים באזור שמורת טבע שורק.

אוכלוסיות היחמורים שהושבו לגליל ולכרמל מתרבות, אולם גורמי סיכון רבים והפרעות מאיימים עליהן. ציד בלתי חוקי, דריסה וטריפת עופרים על ידי כלבים משוטטים, הם גורמי האיום העיקריים. על כן המין מוגדר בישראל בסכנת הכחדה חמורה (Critically Endangered).

ניטור אוכלוסיות היחמורים בגליל המערבי בשנים 2019-2018

כחלק מתכנית ההשבה לטבע מבצעת רשות הטבע והגנים מעקב אחר תנועת הפרטים ששוחררו בגליל העליון ובוחנת את ההתפשטות בשטח של האוכלוסיות. אלו מורכבות הן מפרטים שמקורם מגרעין הרבייה, אשר שוחררו בשטח, והן מפרטים שנולדו כבר במקום. מעקב זה מאפשר ללמוד את דגמי ההתפשטות המרחביים של האוכלוסיות ולהשוות אותם למודל התפשטות שהכינה הרשות כחלק מתכנית ההשבה לטבע. בעזרת המעקב מעריכה הרשות גם את בריאות האוכלוסייה. הפעילות מתבצעת באמצעות תכנית רב-שנתית לניטור אוכלוסיית היחמורים, שהחלה בגליל המערבי ב-2013.

הניטור האחרון בגליל המערבי, בוצע כעבודה דו-שנתית בשנים 2019-2018. בניטור זה שולבו לראשונה שתי שיטות: א. סקר של מצלמות שביל, הנערך בכל שנה. ב. סקר של גללים בשטח שזו השנה הראשונה שהוא מבוצע. שילוב השיטות אפשר להשוואת ביניהן את יעילות ניטור האוכלוסייה.
תוצאות ניטור זה מראות שאוכלוסיית היחמורים נמצאת באזור בו שוחררו הפרטים והיא גם מתפשטת מזרחה. דגם התפשטות זה תואם את מודל ההתפשטות. בנוסף נמצא שבריאות האוכלוסייה יציבה.

לחצו כאן לצפייה בדוח המלא של ניטור אוכלוסיית היחמורים בגליל המערבי בשנים 2018-2019 בדוח גם הצגה של השחרורים לטבע של יחמורים בגליל המערבי ובכרמל