דוקו טבע – מצילים את נחל בצת
02/02/2023"הארתי את המים וחשכו עיני. הבנתי שעכשיו מתחילה המלחמה". לפני מס' חודשים פורסמה ברשת החברתית תמונה של סרטן אדום שנמצא בנחל בצפון. מדובר בסרטן נהרות שאסור בגידול בארץ וככל הנראה שוחרר לנחל ע"י אדם פרטי. מאז אותה תמונה עוסקים פקחים ואקולוגיים ברשות הטבע ימים כלילות במיגור הסרטן והצלת הנחל.

סרטני נהרות הם קבוצה של בעלי חיים פולשים במקומות רבים בעולם. הם גורמים לפגיעה אנושה במערכות אקולוגיות של בתי גידול מימיים בעולם כולו, וכעת אחד מהם (Procambarus clarkii) מאיים על נחל בצת. הנזק שהסרטן יכול לגרום לנחל הוא בפגיעה באיכות המים, אסתטיקה ומראה ,פגיעה במגוון הצמחים שבנחל ובבעלי החיים שמתקיימים בו, כולל הסלמנדרה המצויה שנמצאת בסכנת הכחדה. הסרטן יכול להביא לקריסה של המערכת האקולוגית כולה.
הצטרפו לאיימן מזעל, פקח גליל מערבי ברשות הטבע והגנים ולד"ר דנה מילשטיין אקולוגית של בתי גידול מימיים ברשות הטבע והגנים, שיצאו בלילה למגר את הפולש:
צפו בסרטון:
נחל בצת
בסוף שנות ה-90 החל הנחל להתייבש. החיים נעלמו: הדגים, הפרחים, עצי הדולב ובעלי החיים. עשרים שנה היה הנחל יבש. לפני 4 שנים הוחלט להקים אותו לתחייה והנחל חובר לצינור שמזרים מים באופן מלאכותי. התאוששות הנחל איטית והדרגתית, צפויה לארוך שנים רבות.
כעת כל ההתאוששות יכולה לרדת לטימיון עם כניסתו של הסרטן הפולש. "לכן החלטנו על הפעילות הדרמתית ביותר שיכולנו לעשות – לייבש מחדש את הנחל כדי לנסות ולהציל אותו מהסרטן", מספרת ד"ר דנה מילשטיין. "רגע לפני שאנחנו מאבדים שליטה קיבלנו את ההחלטה הכואבת".
"כל פעולות השיקום שלנו ירדו לטימיון בגלל פעולה של אדם אחד".

סרטן הנהרות, פולש בינלאומי
סרטן הנהרות הזה מגיע מצפון מקסיקו. הוא אוכל כל, צמחים ובעלי חיים. ד"ר דנה מילשטיין:" אנחנו רואים שהיתה רבייה בנחל, קצב הגידול והרבייה של הסרטן הזה מהיר מאוד. בשונה מבעלי חיים אחרים שיש להם הרבה ביצים וחלק רק שורדים, במקרה של הסרטן הזה הנקבה שומרת על הביצים ולכן רובן שורדות.
"באירופה יש מקומות שמרימים ידיים ממיגור הסרטן הזה שמשתלט על הנחלים. ניסו דגים טורפים, מלכודות, מחלות… ברור לנו שהפתרון של איסוף ידני לא מספיק. ולכן החלטנו החלטה קשה וכואבת מאוד על ייבוש הנחל. אנחנו יודעים שאם לא נעשה כלום הוא יתבסס ועשויי לעבור לנחלים נוספים".
הסרטן הזה נסחר בחנויות לחיות מחמד וכנראה שאנשים מאסו בו והחליטו לשחרר אותו לטבע. יש סרטנים שמשרד החקלאות מאשר לייבא ולסחור בהם, זה לא המין הזה. מין הסרטנים הזה אסור בייבוא, סחר או גידול. ובכל מקרה כמובן שכאשר קונים בעל חיים שמותר על פי חוק, לא זורקים אותו בשמורת טבע!
יוצאים בלילה
מדי לילה מאז הגילוי, יוצאים פקחי רשות הטבע והגנים ומתנדבים שהוכשרו לנושא, לתפוס את הסרטן הפולש. הגדולים לא זזים הרבה וקל לתפוס אותם, את הקטנים קשה מאוד לתפוס ורק עכשיו אחרי שייבשנו את הנחל הם מתקשים לזוז ואפשר לתפוס אותם.
איימן מזעל: "מבחינתי זו משימה לאומית, אני אציל אותו, אני לא אוותר. בסוף אנחנו ננצח".
עזרו לנו! דווחו (בלי לגעת) אם נתקלתם בסרטני נהרות,
התקשרו למוקד שלנו: *3639, גם בווטס אפ: 054-9642434